Lenen of spaargeld gebruiken om een auto te kopen?

Lenen of spaargeld gebruiken?

Lening aangaan of spaargeld gebruiken om een auto te betalenIn de huidige context van historisch lage rentevoeten op spaarrekeningen is het extra interessant om jezelf deze vraag te stellen: is het de moeite waard om een tweedehandswagen van 10.000 euro te financieren met een lening, of kun je beter je eigen spaargeld gebruiken? We leggen uit wat de beste optie is: een lening aangaan of spaargeld gebruiken.

Het geld op je spaarboekje gebruiken?

Op het eerste gezicht lijkt het antwoord duidelijk: je spaargeld gebruiken. En inderdaad, dat klopt vaak. Stel dat je het geld op je spaarrekening laat staan, dan kun je in het beste geval rekenen op een rendement van 0,5% (laten we optimistisch blijven). Aan de andere kant moet je bij een lening het bedrag terugbetalen tegen een rente van 2,5% (we gaan uit van een voorbeeld met een lage rente).

Een simplistische redenering zou dan zijn dat je bij het lenen een negatief rendement van 2% riskeert. Als je geld nodig hebt voor een consumentenkrediet, kan dit negatieve rendement snel oplopen, aangezien de JKP’s voor dit type lening gemakkelijk tussen de 6 en 7 procent kunnen liggen.

Je kunt spaarboekjes vergelijken op hun rendement of kredieten vergelijken op hun rente om een weloverwogen keuze te maken.

Of een lening aangaan?

Bij je uiteindelijke beslissing moet je rekening houden met bredere overwegingen en je globaal financieel profiel. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Wat betekent een bedrag van 10.000 euro voor mij? (percentage van mijn totale spaargeld)
  • Heb ik het geld nodig in geval van tegenslag (ongeval, ziekte, enz.)?
  • Zal mijn kredietaanvraag worden goedgekeurd voor minder belangrijke aankopen?
  • Hoe zullen de rentevoeten op de spaarrekeningen zich ontwikkelen in de toekomst? Deze vraag is vooral belangrijk als je lening bijvoorbeeld een looptijd van 48 maanden heeft.

 

Wat denk jij ervan? Een lening aangaan of je spaargeld gebruiken? Heb je een andere mening? Wat zou jij doen of wat heb je in het verleden gedaan? Aarzel niet om je gedachten te delen op ons forum of via ons contactformulier. We horen graag van je!

Ik deel het op :

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px