Welke lening is het meest geschikt voor mij?

Een lening op afbetaling, een persoonlijke lening, een geldreserve, enz. Niet altijd eenvoudig om een keuze te maken uit het uitgebreide aanbod leningen.

Welke lening is het meest geschikt voor mij

Het juiste krediet kiezen voor uw project

Voordat u een lening aanvraagt, is het altijd belangrijk om een antwoord te vinden op de volgende vragen. Op deze manier verzekert er u zich van dat u de juiste keuze maakt en dus de beste rentevoet bekomt.

Bestaat er voor het product of dienst die ik wil financieren een specifieke lening ?

Zoek altijd eerst uit of er een specifieke lening bestaat voor uw project.

Dit type lening gaat gepaard met een aantal voordelen :

 • een rentevoet dat lager ligt dan diegene die u zou bekomen bij andere leningen
 • u kan ook geld lenen voor een roerend (en dus niet enkel onroerend) goed of dienst

De reden dat de rentevoet lager ligt bij dit type lening, is dat de bank minder risico neemt. Het gekochte goed kan verkocht worden, bepaalde diensten (zoals renovatiewerken) zorgen ervoor dat de waarde van een ander goed (bijvoorbeeld een huis) stijgt, enz. De bank of de kredietinstelling beschikken dus over waarborgen om aldus hun geld te recupereren.

De kredietnemer zelf geniet ook van meer veiligheid. Aangezien de lening verbonden is aan een welbepaald goed of specifieke dienst, zal de lening niet toegekend worden indien de verkoop van het goed (of dienst) niet zou doorgaan.

Een paar concrete voorbeelden :

 • indien u een tweedehandswagen, een nieuwe of ecologische auto wenst te financieren, is de autolening de ideale oplossing,
 • voor een nieuwe of tweedehandsmotor, bestaat de motorlening,
 • voor het financieren van een camper of een bestelwagen kan u een beroep doen op een autolening. Sommige kredietinstellingen hebben zelfs specifieke leningen voor dit type voertuig,
 • wenst u werken uit te voeren in uw woning ? De kredietinstellingen bieden renovatieleningen en verbouwingsleningen aan om deze te kunnen verwezenlijken. Indien de werken als doel hebben om energie te besparen, dan kan u vaak genieten van voordeligere voorwaarden.

Indien er geen specifieke lening bestaat, kan u kiezen voor een persoonlijke lening of een geldreserve.

Voor beide kredietvormen moet u zich niet verantwoorden: u kan een bedrag lenen en gebruiken voor eender welk doeleinde.

Persoonlijke lening of geldreserve ? U twijfelt tussen beide opties…

Met een persoonlijke lening kan u een klein of groot bedrag lenen. De rentevoet en de looptijd liggen vast bij het aangaan van de lening. De kredietinstellingen gebruiken verschillende namen voor de persoonlijke lening, maar vaak gaat het hier eigenlijk om één en hetzelfde product.

Een paar voorbeelden van situaties waar een persoonlijke lening interessant kan zijn :

 • voor het financieren van decoratiewerken is een persoonlijke lening handig. U kan bijvoorbeeld nieuwe meubels, een nieuwe keuken, verf, nieuw parket, enz. financieren
 • voor het financieren van een huwelijk,
 • voor het financieren van uw droomvakantie,
 • om studies te financieren (bijvoorbeeld het inschrijvingsgeld, de huur van een kot, de boeken, een computer, enz.)
 • voor de aankoop van een televisie, computer, smartphone, juwelen, enz.
 • in geval van tegenslag, bijvoorbeeld voor het betalen van belastingen of andere onvoorziene kosten…

Een geldreserve werkt anders : bij de geldreserve vult uw reserve zich opnieuw aan wanneer u het gebruikte geld terugbetaalt. Het gaat hier dus eigenlijk om een kredietopening waarbij u geld ter beschikking hebt zolang het contract loopt. De aangeboden oplossingen zijn erg flexibel en u mag zelf beslissen hoe snel u het geld terugbetaalt. U betaalt enkel rente wanneer u de geldreserve aanspreekt. Soms krijgt u bij dit type lening een betaalkaart, in andere gevallen wordt het geld onmiddellijk op uw bankrekening gestort.

Een paar voordelen van situaties waar een geldreserve nuttig kan zijn:

 • om hoofd te kunnen bieden aan onvoorziene omstandigheden,
 • indien u tijdelijk cash nodig hebt,
 • wanneer u op een flexibele manier geld wilt opdoen.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px