Hoe moet je een lening stopzetten?

Zodra je een lening afsluit, heb je volgens de wet het recht om op elk moment de overeenkomst op te zeggen. In dit artikel ontdek je de procedures die je moet volgen en hoe je moet omgaan met eventuele vergoedingen die je moet betalen.

Controleer eerst welk soort contract u ondertekend hebt: een kredietopening of een consumentenkrediet?

Wat zijn d basisvoorwaarden voor het opzeggen van een lening?

Als je een lening wilt stopzetten, moet je een opzeggingsbrief sturen naar de instelling die de lening heeft verstrekt. Dit moet een aangetekende brief met ontvangstbewijs zijn. Het ontvangstbewijs dient als bewijs dat de kredietinstelling je verzoek tot opzegging heeft ontvangen. Het is belangrijk om deze procedure te volgen om ervoor te zorgen dat je opzegging correct wordt verwerkt.

In je opzeggingsbrief moet je duidelijk vermelden dat je de lening wilt opzeggen en de datum aangeven waarop je wilt dat de opzegging ingaat. Houd er rekening mee dat de meeste leningen een opzegtermijn hebben voordat de overeenkomst wordt beëindigd. 

Lees daarom zorgvuldig de voorwaarden van je contract voordat je het opzegt. Vergeet niet je contactgegevens en die van de kredietgever te vermelden, samen met het contractnummer, en onderteken de brief. Vraag binnen 2 weken een bevestiging van je verzoek aan de kredietgever om zeker te zijn dat je opzegging correct wordt verwerkt.

Voorbeeldbrief om een lening op te zeggen

Wat is de procedure voor het opzeggen van een lening?

Zodra je je opzeggingsbrief hebt opgesteld, hoef je hem alleen nog maar naar de kredietgever te sturen. Het is echter belangrijk op te merken dat de inhoud van de brief kan variëren, afhankelijk van het type lening. De opzeggingsbrief voor een hypothecaire lening zal bijvoorbeeld anders zijn dan die voor een doorlopend krediet of een lening met een specifiek doel. Zorg ervoor dat je de juiste informatie en details voor je specifieke lening opneemt om een soepele opzegging te garanderen.

Twee situaties voor jou uitgelegd:

  1. Het opzeggen van een consumentenkrediet: dit is een lening waarbij je het volledige bedrag ontvangt en maandelijks terugbetaalt. Dit kan bijvoorbeeld een persoonlijke lening zijn, zoals een autolening.
  2. Het beëindigen van een kredietlijn of geldreserve: dit is het bedrag dat beschikbaar is gesteld voor een lening. Meestal wordt dit geassocieerd met een kredietkaart waarmee je toegang hebt tot deze geldreserve. Dit kan betekenen dat je het volledige bedrag al dan niet hebt opgenomen.

Een derde geval dat we niet zullen behandelen, is de hypothecaire lening. Over het algemeen zal de bank die u een nieuwe lening verstrekt, de stappen ondernemen om de eerste lening te beëindigen.

Voor het versturen van de opzeggingsbrief raden we echter aan om deze per aangetekende brief met ontvangstbewijs te versturen. Als je ervoor kiest om het per post te versturen, ga dan naar een postkantoor. Daar ontvang je meteen een bewijs van verzending.

Voorbeeldbrief om een lening op te zeggen

Om te beginnen kun je de voorbeeldbrief voor het opzeggen van een lening downloaden. Je kunt deze vervolgens bewerken en alle gegevens aanpassen. We hebben de brief met opzet in groene kleuren gezet om het gemakkelijker voor je te maken.

Als bepaalde elementen ontbreken door een specifieke situatie, kun je in ieder geval al kiezen tussen de juiste opzeggingsbrief: een voor doorlopend krediet of een voor een gewone lening. Het verschil tussen beide wordt hierboven uitgelegd.

Stop signe

Wat houdt de opzegging van een bestaande lening in?

Het is belangrijk om te weten dat het opzeggen van een bestaande lening een juridische handeling is met wettelijke gevolgen. Dit betekent dat zodra de lening is opgezegd, geen van beide partijen nog gebonden is aan de voorwaarden van het oorspronkelijke contract.

Het opzeggen van een lening heeft echter geen terugwerkende kracht. Dit betekent dat het alleen van toepassing is op toekomstige transacties en verplichtingen, niet op eerdere afspraken die zijn gemaakt vóór de opzegging.

Bovendien kunnen er economische gevolgen zijn verbonden aan het opzeggen van een lening. Banken kunnen kosten in rekening brengen, zoals boeterente of wederbeleggingsvergoedingen, om eventuele verliezen te compenseren die zij lijden als gevolg van de vroegtijdige beëindiging van het contract. Deze kosten worden vaak berekend op basis van een tabel en zijn afhankelijk van de resterende looptijd van de lening.

Onthoud vooral het volgende:

Als het gaat om een doorlopend krediet en je hebt geen geld opgenomen, dan zouden er geen extra kosten mogen zijn, behalve de abonnementskosten die gelden voor de contractduur.

Maar als je een lening opzegt waarvoor je bij de ondertekening een geldbedrag hebt ontvangen en maandelijks terugbetaalt, zal de bank waarschijnlijk twee soorten kosten in rekening brengen:

  1. Het openstaande saldo: het resterende bedrag van het geleende kapitaal dat nog moet worden terugbetaald.
  2. Afhankelijk van het contract kan de bank ook vragen om vervroegde beëindigingskosten te betalen.

Waarom wil je jouw lening opzeggen? Deze oplossingen kunnen je misschien helpen:

Is jouw lening te duur?

Dit is een van de meest voorkomende redenen: je hebt één of zelfs meerdere leningen afgesloten en je wilt een betere rentevoet krijgen. In dat geval is er de zogenaamde kredietconsolidatie, waarbij je al je leningen samenvoegt tot één nieuwe lening. Dit kan je helpen om een lagere rentevoet te krijgen en je maandelijkse aflossingen te verlagen.

Beheer van kredietkaarten

Dit is een van de grootste oorzaken van financiële moeilijkheden bij gezinnen. Een kredietkaart beheren is niet altijd gemakkelijk. Misschien houd je niet altijd je uitgaven bij, en aan het einde van de maand komen er onverwachte rekeningen binnen die veel kopzorgen met zich meebrengen.

Maar hoe red je het tegenwoordig zonder kredietkaart? Misschien heb je deze kaart in zoveel situaties nodig. Heb je al gedacht aan debetkaarten of prepaid kredietkaarten? Dit zijn oplossingen zonder het risico dat je meer uitgeeft dan je hebt. Vergelijk nu de verschillende kredietkaarten op de markt: de meeste zijn gratis.

Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px