Lenen tussen particulieren

Ondanks de bijzonder lage rente is krediet de laatste jaren steeds minder toegankelijk geworden voor het grote publiek. De voorwaarden worden immers steeds restrictiever en de criteria steeds minder vanzelfsprekend. Met een bescheiden inkomen en onvoldoende onderpand is krediet bijna een luxeproduct geworden. Gelukkig is er nu een alternatief voor het traditionele krediet, de lening tussen particulieren, die vele voordelen heeft.

Lenen tussen particulieren, een lening zonder bank

Particuliere leningen zijn een vorm van krediet die buiten het banksysteem om wordt georganiseerd. In feite zijn het de individuen zelf die onderling lenen en uitlenen. Het is de uitdrukking zelf van de collaboratieve economie. Personen die geld hebben dat zij niet onmiddellijk nodig hebben, hebben de mogelijkheid hun geld te investeren door het uit te lenen aan andere personen. Het voordeel is tweeledig, een investering met hoog rendement voor de kredietgever en een toegankelijkere lening voor de kredietnemer. De wachttijd is ook korter dan bij een traditionele lening. Je kunt binnen een paar dagen een particuliere lening krijgen.

Een persoonlijke lening zonder bewijsstukken

Een lening tussen individuen is een persoonlijke lening. Het is een lening zonder beperkingen en de lener heeft de volledige controle over de bestemming ervan. De lener kan de fondsen gebruiken om eender welk project, reis, huwelijk, huishoudelijke uitgaven, enz. te financieren. De lener is niet verantwoordelijk. Hij moet de lening gewoon terugbetalen volgens de voorwaarden van het contract.

De Beste leningen op afbetaling
(5.000€ / 36 maanden)

Lenen tussen particulieren

Soepeler voorwaarden

Het zijn de partijen zelf die de voorwaarden van de lening bepalen, de rentevoet, de aflossingsperiode, de maandelijkse betalingen. Wat de rentevoet betreft, voorziet de onderhandse lening alleen in een vaste rentevoet, wat het beheer van de lening veel gemakkelijker maakt. 

De partijen kunnen de rentevoet vrij bepalen. Het tarief is echter wettelijk geregeld en mag niet woekerachtig zijn. De rentevoet voor een bepaalde lening zal niet hoger zijn dan die van een conventionele lening. In de meeste gevallen, vooral bij leningen tussen families, omvatten de leningen geen rente en hoeft de lener alleen het kapitaal terug te betalen.

Zijn er risico's verbonden aan leningen tussen particulieren?

Steeds meer sites, zoals mozzeno, zijn gespecialiseerd in leningen tussen particulieren. Deze sites zijn platforms om investeerders en leners bij elkaar te brengen. Zij voorzien doorgaans in een vaste bijdrage van hun leden. Het is echter belangrijk om de eerlijkheid van de site te controleren. Steeds meer consumenten klagen over frauduleuze sites die vooral bedoeld zijn om misbruik te maken van het leed van mensen. Zorg ervoor dat de site veilig is en dat het een peer-to-peer leenplatform is. Om de meest serieuze aanbiedingen te vinden, is het altijd beter om een kredietvergelijker te gebruiken zoals die van geldexpert.be. U vindt er ook een persoonlijke kredietsimulator die u een nauwkeurige schatting geeft van wat uw volgende lening werkelijk zal kosten. In het geval van een lening die niet onder een juridische structuur valt, is het sterk aanbevolen dat personen een schuldbekentenis ondertekenen. Een voorbeeld van een schuldbekentenis vindt u hier.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px