Lenen: vergelijk alle leenmogelijkheden in België.

Simuleer en vergelijk leningen op basis van je specifieke behoeften. Zo kun je lenen en tegelijkertijd geld besparen met de beste aanbiedingen! We behandelen ook de meest gestelde vragen over het lenen.

Lenen

Zonder documentatie

Onder de consumentenkredieten stellen niet-gewaarborgde leningen zonder bewijs van gebruik je in staat om te financieren wat je maar wilt.

Wonen

Of je nu wilt kopen, renoveren of inrichten, hier vind je de hypothecaire lening die bij je past, tegen de beste rentevoet.

Veelgestelde vragen over lenen in België

Leningen met- of zonder bestemming

Om te beginnen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen een consumptief krediet en een hypothecair krediet. Een consumptief krediet kan namelijk niet worden gebruikt voor de aankoop of bouw van een onroerend goed.

Er bestaan verschillende consumentenkredieten.

Leningen met bestemming

Wanneer we het hebben over een lening met bestemming, verwijzen we eigenlijk naar een aanvullende voorwaarde om de lening af te sluiten. Je moet een rechtvaardiging geven voor je aankoop, waarmee je aantoont waarom je een persoonlijke lening hebt aangevraagd.

Een verbouwingslening en een autolening, onder andere, zijn toegewezen leningen. Je moet dus bewijzen dat de geleende gelden daadwerkelijk zijn gebruikt voor je renovaties of de aankoop van je voertuig.

Het belangrijkste voordeel van dit soort leningen is meestal dat ze een lagere rentevoet bieden dan niet-toegewezen leningen.

Leningen zonder bestemming

In tegenstelling tot een lening met bestemmign biedt een lening zonder bestemming de mogelijkheid om een bepaald geldbedrag te lenen zonder de reden van de lening te hoeven rechtvaardigen.

Het belangrijkste voordeel van een lening zonder bestemming is dat je het ontvangen bedrag kunt gebruiken om het project van je keuze te financieren, zonder rechtvaardiging, in één keer of in termijnen.

Je hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid om een lening zonder bestemming te gebruiken om onverwachte uitgaven op te vangen.

Let op! Of je nu een toegewezen lening of een niet-toegewezen lening afsluit, je moet altijd aantonen dat je voldoende terugbetalingscapaciteit hebt. De financiële instelling kan je daarom vragen om bewijsstukken zoals loonstrookjes en mogelijk bankafschriften. Het bewijzen van je kredietwaardigheid is altijd een noodzakelijke en essentiële stap!

Beoordeling van je leencapaciteit

Om te voorkomen dat je meer leent dan je kunt terugbetalen, is het belangrijk om je leencapaciteit te berekenen. Je kunt hiervoor de volgende formule gebruiken:

Het bedrag dat je kunt lenen of kunt sparen, wordt berekend door het totaal van je inkomsten (salaris, huurinkomsten, …) te verminderen met het totaal van je vaste uitgaven (telefoon, water, gas, huur, …).

Je kunt gebruikmaken van de simulatoren op GeldExpert.be om de geschatte maandelijkse terugbetalingen te berekenen en te zien of je in staat bent om een lening af te sluiten. Bekijk ook deze gidsen:

Welke lening voor welk project?

Toegewezen lening, niet-toegewezen lening of zelfs een kredietreserve, het is niet altijd gemakkelijk om een keuze te maken tussen de verschillende beschikbare consumentenkredietoplossingen.

Het financieren van een goed of een dienst waarvoor er een specifieke toegewezen leningsoptie bestaat.

Als je financiering nodig hebt voor een specifiek project, is het aan te raden om te controleren of er toegewezen leningsopties beschikbaar zijn. Zoals eerder vermeld, heeft dit type lening het aanzienlijke voordeel van een lagere rentevoet in vergelijking met andere opties.

Goed om te weten: de aantrekkelijkere tarieven van toegewezen leningen worden verklaard door het lagere risico voor de kredietverstrekker, omdat het gekochte goed kan worden doorverkocht. Dit biedt jou als lener meer zekerheid, want bij annulering van de verkoop wordt de lening ook kosteloos geannuleerd.

Financer un ou plusieurs projets de votre choix sans justification

Als er geen oplossingen zijn in de categorie van de toegewezen leningen, of als je gewoon de fondsen vrij wilt kunnen gebruiken, kun je kiezen voor een persoonlijke lening of een geldreserve, zonder specifieke rechtvaardiging nodig te hebben.

Een persoonlijke lening stelt je in staat om een vooraf bepaald bedrag te lenen tegen een vast rentepercentage en een vaste looptijd vanaf het begin. Dit type lening is geschikt voor verschillende financieringsbehoeften, zoals decoratie, vakanties, studies, diverse aankopen, of om moeilijke situaties aan te pakken.

Een geldreserve werkt anders en wordt vernieuwd naarmate je aflost. Het is een flexibele kredietopening waarbij je zelf het aflossingstempo bepaalt. Rentekosten worden alleen in rekening gebracht wanneer je de reserve gebruikt. Deze optie is handig om onverwachte uitgaven, tijdelijke liquiditeitsbehoeften, of spontane wensen te dekken.

Hoe vraag je een lening online aan?

De meeste kredietverstrekkers bieden nu de mogelijkheid om eenvoudig en veilig online leningen af te sluiten. Met een online lening hoef je jouw huis niet meer te verlaten, alle stappen worden online uitgevoerd.

Comment demander un pret en ligne

1. Simuleer je lening online om het beste tarief te vinden. Afhankelijk van het type lening dat je wilt afsluiten (zoals persoonlijke lening, hypotheeklening, renovatielening, autolening, motorlening, recreatielening, enz.), geef je het bedrag op dat je nodig hebt en de gewenste maandelijkse aflossing en/of looptijd. Aarzel niet om verschillende online simulaties uit te voeren bij verschillende kredietinstellingen om het meest voordelige aanbod te vinden. Een online leningsimulatie verplicht je tot niets.

Let op! Zorg ervoor dat het geleende bedrag binnen je leencapaciteit valt.

2. Stuur je aanvraag tot een lening online door: nadat je een kredietverstrekker hebt gekozen, vul je het online aanvraagformulier in. Je krijgt meteen een voorlopig antwoord per e-mail, samen met een samenvatting van je simulatie. Bij een positieve evaluatie ga je verder met de volgende stap. Is het antwoord negatief, dan kun je je aanvraag bij andere financiële instellingen indienen.

3. Vul je uiteindelijke leendossier in en stuur het per post terug. Als de voorlopige beoordeling positief is, stuurt de kredietverstrekker je het leendossier dat je moet invullen, ondertekenen en dateren, samen met de lijst van vereiste documenten. Je kunt tijd besparen door het leendossier te downloaden en af te drukken. Net als bij een traditionele kredietaanvraag biedt de kredietverstrekker meestal zijn eigen leningverzekering aan om de terugbetaling van je lening te garanderen, maar je bent vrij om een verzekering te kiezen bij een andere aanbieder.

4. Na ontvangst van je dossier voert de kredietmaatschappij een grondig onderzoek uit om de conformiteit van de verstrekte documenten te controleren voordat ze hun definitieve goedkeuring geven. De definitieve beslissing wordt per e-mail of telefonisch aan je meegedeeld.

5. Zodra je kredietaanvraag is goedgekeurd, worden de fondsen rechtstreeks op je bankrekening gestort.

Belangrijk om te onthouden: wanneer je in België een lening aanvraagt, heb je altijd wettelijk recht op een bedenktijd. Zorg ervoor dat je vooraf goed geïnformeerd bent over de termijnen en voorwaarden voor herroeping.

Let op voor te verleidelijke kredietaanbiedingen!

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) waarschuwt regelmatig het publiek voor niet-erkende kredietverstrekkers die valse leningen aan consumenten aanbieden. Als een kredietaanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, is deze waarschijnlijk vals. Let dus goed op en wees waakzaam!

Let op: Omdat jouw veiligheid voor ons van groot belang is, presenteren we bij GeldExpert.be alleen kredietinstellingen die voldoen aan strenge kwaliteitscriteria en zijn goedgekeurd door de FSMA.

Oplichterij via een online organisatie

De FSMA detecteert regelmatig frauduleuze geldverstrekkers die online opereren en valse leningen aanbieden aan Belgische consumenten. Deze oplichters benaderen consumenten vaak ongevraagd via sociale media of e-mail, of misleiden hen met valse online advertenties. Ze doen zich voor als erkende kredietbemiddelaars of geldverstrekkers, en gebruiken soms zelfs de naam en het logo van legitieme financiële instellingen om consumenten te misleiden.

Hun verleidelijke aanbiedingen omvatten grote leenbedragen tegen zeer lage rentetarieven, zonder een grondige analyse van de financiële situatie van de lener. De oplichters vragen geïnteresseerde personen om fictieve kosten te betalen, zoals administratiekosten of verzekeringspremies, voordat ze plotseling verdwijnen, waardoor de slachtoffers achterblijven zonder mogelijkheid om de betaalde bedragen terug te krijgen.

Hoe bescherm je jezelf tegen frauduleuze online kredietaanbiedingen?

Om frauduleuze kredietaanbiedingen te identificeren, is het verstandig om de algemene aanbevelingen van de FSMA te raadplegen:

  • Wees voorzichtig met ongevraagde online aanbiedingen.
  • Wees extra alert bij kredietaanbiedingen die extreem aantrekkelijke voorwaarden hebben.
  • Let op aanbiedingen waarbij de kredietverstrekker het verkrijgen van de lening koppelt aan het betalen van een vergoeding.
  • Controleer of de kredietverstrekker geregistreerd of erkend is op de website van de FSMA.
  • Voer een zoekopdracht uit naar de potentiële kredietverstrekker op je gebruikelijke zoekmachine. Dit kan je helpen om eventuele getuigenissen van andere mensen te vinden. Let op! Valse getuigenissen kunnen door oplichters online worden geplaatst.
  • Raadpleeg tot slot de lijst van onregelmatig actieve organisaties waarvoor de FSMA consumenten waarschuwt.
Fsma

Extra informatie rond kredieten

Vind alle antwoorden op andere vragen die je hebt over leningen en kredieten met behulp van de onafhankelijk geschreven gidsen van GeldExpert.be.

We zijn verplicht om op alle pagina’s met betrekking tot een lening het volgende op te nemen:

Lenen kost ook geld.

Het is belangrijk om te onthouden dat bij elke lening rente moet worden betaald bovenop de terugbetaling van het geleende bedrag. Afhankelijk van het geleende bedrag en de looptijd van je lening, kunnen de totale rentekosten aanzienlijk zijn.

Bij GeldExpert.be benadrukken we dat lenen alleen moet gebeuren als het absoluut noodzakelijk is. Het is vaak verstandiger om een project op te geven dan jezelf diep in de schulden te steken.

Als je echter merkt dat je moeite hebt om al je leningen af te lossen, bieden we bij My-Finances.be de volgende gidsen over schulden om je zo goed mogelijk te begeleiden:

Lenen kost ook geld.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px