Lenen zonder bewijs van inkomen: Hoe speel je zoiets klaar?

Het is moeilijk om een lening te krijgen zonder bewijs van inkomen, maar het is niet onmogelijk. In dit artikel leert u meer over de verschillende mogelijkheden:

Lenen zonder bewijs van inkomen

Online lening zonder bewijs van inkomen: wat zegt de wet?

Als u geen bewijs van inkomen kunt geven in de vorm van een loonbrief, dan is het moeilijk om een lening te krijgen. Dat komt omdat de bank een inkomenswaarborg nodig heeft zeker te zijn dat u een lening kan afbetalen. Deze controle is bedoeld om de bank te beschermen, maar ook te voorkomen dat mensen zich te diep in de schulden steken.

Om uw kredietwaardigheid te onderzoeken, controleert de bank uw inkomen (dat niet noodzakelijk een loon hoeft te zijn). Natuurlijk geeft de bank de voorkeur aan mensen met een vaste baan en ambtenaren die in een stabiele financiële situatie verkeren.

Om uw schuldcapaciteit te kennen gaat de bank na of u, nadat u al uw maandelijkse uitgaven hebt betaald, nog genoeg geld over hebt om van te leven. Om een lening te kunnen aanvaarden, mag uw schuldratio niet hoger liggen dan 30%.

De bank controleert niet alleen uw inkomen, maar ook uw betaalgeschiedenis. U mag niet ingeschreven zijn bij op de zwarte lijst van de NBB (Nationale Bank van België) om een lening te kunnen afsluiten.

Andere inkomsten die de bank in aanmerking zal nemen voor uw leningaanvraag

Als u geen werknemer bent, maar wel een zelfstandige bent, dan kunt u gewoon uw belastingaangifte indienen. Het kan zijn dat u nog andere inkomsten hebt, zoals huurgeld, een militair pensioen, een invaliditeitsuitkering, financiële inkomsten uit beleggingen, en zelfs werkloosheidsinkomsten.

Alles telt voor een bank. Als dit inkomen voldoende is, dan komt u in aanmerking voor een lening.

Hoe kan ik online een lening aanvragen zonder bewijs van inkomen te moeten indienen?

Indien uw inkomen laag is, indien u werkloos bent of indien u van iemand afhankelijk bent en geen eigen inkomen heeft, dan bestaan er toch nog opties om geld te kunnen lenen. Er bestaan verschillende manieren om online aan een lening te geraken zonder inkomensbewijs te moeten tonen.

Consumentenkredieten

Consumentenkredietorganisaties kunnen u online een lening toekennen zonder verantwoording van gebruik. Bedrijven die gesteund worden door supermarkten of organisaties zoals Cofidis of Cetelem vragen weinig gegevens. Zij zullen u gemakkelijk een lening toestaan, zolang de bedragen redelijk zijn.

Er zijn echter twee dingen die u in gedachten moet houden. Ten eerste moet u de rentevoet zorgvuldig controleren, want die is vaak erg hoog. De instelling neemt risico’s en daarvoor gaat u aardig moeten bijbetalen.

Ten tweede gaat u, door uw contract te ondertekenen, een vaste verbintenis aan. Als u uw maandelijkse afbetaling niet kunt betalen, dan krijgt u te maken met deurwaarders, mogelijke inbeslagneming van bepaalde goederen en het risico dat u bij de NBB wordt geregistreerd.

Top 3 voor 3000 € op 24 maanden

Minileningen

U kunt een minilening aanvragen, hetzij bij een instelling die in dit soort leningen gespecialiseerd is (Hefboom, microStard, Credal, enz.), hetzij bij de bank waar u een zichtrekening hebt. Zij kennen u persoonlijk als klant en zullen misschien geneigd zijn om een klein bedrag van een paar honderd euro’s te lenen. Verwacht echter geen enorme geldbedragen.

Kan je over een geldreserve beschikken zonder inkomensbewijs?

Een geldreserve is een doorlopend krediet dat door een bank toegekend kan worden. Men zou het kunnen vergelijken met een soort supervoorschot op uw zichtrekening. U krijgt toegang tot een geldreserve waarvoor de bank zelf een drempel vaststelt (een paar duizend euro maximum). U betaalt aan eigen tempo terug, wanneer u kunt. U bent verplicht om uw rekening weer volledig te crediteren (eenmaal per jaar of om de drie jaar afhankelijk van de bank). Het geld zal weer beschikbaar zijn van zodra het bedrag terugbetaald is.

U betaalt elke maand interesse op het openstaande bedrag.

Gemeenschappelijke lening

U kunt een mede-lener vinden van wie het inkomen voldoende is om door de bank aanvaard te worden. U moet iemand vinden die u genoeg vertrouwt.

De hypothecaire lening

Een hypothecaire lening houdt in dat vastgoed als zekerheid wordt verpand. Dit is vaak een woning, maar het kan ook een ander soort eigendom zijn, zoals een boot.

Als u de maandelijkse termijnen niet meer kunt afbetalen, dan kan de bank die de lening verstrekt uw eigendom te koop zetten om het geld dat zij u geleend heeft terug te krijgen.

Leningen tussen particulieren

Een andere oplossing om een lening te krijgen zonder bewijs van inkomen is een lening tussen particulieren. Dit ontslaat u niet van de verplichting om een schriftelijk contract op te stellen, eventueel in de vorm van een authentieke akte die voor een notaris is opgemaakt, of ten minste een schuldbekentenis, waarvan u hier een voorbeelddocument kunt vinden. Dit soort lening wordt vaak tussen goede vrienden of familieleden afgesloten.

Dit is een interessante oplossing, maar het kan ook een bron van conflicten zijn en woede veroorzaken als u niet volgens de afspraken terugbetaalt.

De rede waarom een bank dus om een loonbrief (of andere inkomstenbewijzen) vragen, is om te voorkomen dat u in de schulden raakt.

Ik deel het op :

Eén reactie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px