Lenen via crowdlending wint aan populariteit in België

crowdlendingCrowdlending is rond 2012 ontstaan, inmiddels wint het in België flink aan populariteit. Het gaat om particulieren die geld lenen aan ondernemingen en in ruil daarvoor intresten ontvangen. De methode is bezig aan een flinke opmars in België, maar volgens Look&Fin is er nog veel werk aan de winkel. Het is een platform dat crowdlending mogelijk maakt. Veel kmo’s zijn volgens het platform nog niet goed vertrouwd met de wijze van financieren, terwijl veel Belgen vanwege de lage rentevoet op de spaarrekening best wat geld beschikbaar hebben.

Geld ophalen bij het grote publiek

Crowdlending zit eenvoudig in elkaar, particulieren lenen geld aan ondernemingen die daarmee investeringen willen doen. Het kan gaan om nieuwe projecten met unieke producten, een investering in een restaurant of een totaal nieuw op te zetten onderneming. Investeerders ontvangen rente over het bedrag dat ze inleggen en kunnen daarnaast rekenen op hun inleg. Uiteraard is er sprake van een op voorhand vastgestelde termijn. Consumenten kunnen geld uitlenen aan ondernemingen, die daardoor niet naar de bank of een andere kredietverstrekker hoeven. Het aantal crowdlending projecten van de afgelopen tijd is flink toegenomen, het lijkt erop dat steeds meer mensen daar vertrouwen in krijgen en aan mee willen doen.

Verdrievoudiging van crowdlending

Er zijn in België zo’n 5 grote spelers actief op het gebied van crowdlending, volgens Look&Fin haalden zij afgelopen jaar samen zo’n 4,4 miljoen euro op. Ieder jaar wordt het totaal opgehaalde bedrag via crowdlending 3x groter, waardoor er sprake is van een belangrijke trend die nog veel groter zou kunnen worden. In 2012 en 2013 kwam de teller nog niet verder dan iets minder dan €500.000, waardoor er een flinke stijging heeft plaatsgevonden. Het aantal leningen bedraagt inmiddels bijna 1.500, waardoor een groeiend aantal Belgen daarvan kan profiteren.

Lage rente als oorzaak

Volgens analisten heeft de toegenomen populariteit onder andere te maken met de lage rentevoet op het spaarboekje. De intresten vallen tegen, waardoor mensen met spaargeld op zoek gaan naar alternatieven. Ook in de landen om ons heen komt crowdlending of crowdfunding goed van de grond. In Nederland lijkt het bijvoorbeeld al een stuk populairder, België heeft wat dat betreft een inhaalslag te maken. De kans is wat dat betreft groot dat er de komende jaren veel meer projecten bij gaan komen, ondernemingen die lenen via crowdlending zullen snel in aantal toenemen.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px