Lenen in België voor een aankoop in het buitenland

Wilt u een woning in het buitenland kopen om er uw vakantie door te brengen, om er te wonen of om het te verhuren? Is het mogelijk om in België een hypotheek af te sluiten om dit te doen?

Wat zijn de voorwaarden voor de toekenning van een hypotheek?

Lenen in belgië voor een aankoop in het buitenland

Waarom een hypotheek in België nemen om een onroerend goed in het buitenland te kopen?

Afgezien van het feit dat het niet altijd gemakkelijk is om in het buitenland geld te lenen, behoort de Belgische hypotheekrente tot de laagste van Europa. Het spreekt dus voor zich dat een hypotheek in België uw eerste keuze is om een onroerend goed in een ander land te kopen. Bovendien is uw economische situatie onbekend voor buitenlandse banken, zodat het voor hen moeilijk zal zijn een beslissing te nemen.

Maakt het uit in welk land je wilt kopen?

De meeste banken bieden hypothecaire leningen aan voor de aankoop van een onroerend goed dat gelegen is in een van de landen van de Europese Unie.
U kunt echter in België een hypotheek aanvragen voor de aankoop van een onroerend goed dat in eender welk land ter wereld gelegen is.

Opgemerkt zij dat sommige landen kunnen worden uitgesloten indien er een embargo op hen rust, indien zij in een gewapend conflict verkeren of indien zij een risico vormen voor het witwassen van geld.

Hypotheekaanbiedingen in België voor een onroerend goed in het buitenland zijn afhankelijk van de individuele banken. Zij zijn vrij om hun eigen grenzen en toekenningsvoorwaarden te bepalen.
Hier zijn enkele voorbeelden:

KBC verstrekt hypotheken voor eigendommen die uitsluitend in de Europese Unie gelegen zijn. Een van de voorwaarden voor de toekenning van een lening is dat de kredietnemer een regelmatig inkomen in euro’s heeft.

Belfius geeft niet om het land waar u wilt kopen. Met uitzondering van die welke de bank beschouwt als verband houdend met het witwassen van geld, een embargo of de financiering van terrorisme.

ING verklaart alleen bereid te zijn elke aanvraag voor een hypothecair krediet voor de aankoop van een onroerend goed in het buitenland in detail te analyseren.

Wat zijn de voorwaarden voor het verkrijgen van een hypotheek voor een onroerend goed in het buitenland?

De voorwaarden voor het verkrijgen van een hypothecaire lening voor de aankoop van een onroerend goed in het buitenland zijn voor het grootste deel vergelijkbaar met die welke vereist zijn voor de aankoop van een onroerend goed in België.
U moet onder andere:

 • De wettelijke leeftijd bereikt hebben
  een stabiel en toereikend inkomen hebben
 • Bewijs dat u de lening kunt terugbetalen
 • Let wel, als u uw eigendom in het buitenland koopt om het te verhuren, worden eventuele toekomstige inkomsten daaruit niet in aanmerking genomen bij uw vermogen om terug te betalen. Als particulier zal het onroerend goed door de banken worden beschouwd als een tweede woning en niet als een investering voor regelmatige inkomsten.
 • Niet geregistreerd zijn bij de NBB

 

Zoals wij hierboven hebben gezien, kunnen de specifieke voorwaarden voor de aankoop van een onroerend goed in het buitenland van bank tot bank verschillen.

Eén bijkomende voorwaarde is echter overal dezelfde: u moet al eigenaar zijn van een onroerend goed in België.
Waarom is dat? Omdat de kredietinstelling geen hypotheek kan vestigen op een in het buitenland gelegen onroerend goed, zal dit onroerend goed als onderpand dienen voor uw hypothecaire lening.

Een taxatie van het onroerend goed in het buitenland is niet verplicht en zal door uw geldverstrekker ook niet worden verlangd.
Wij raden u echter aan er altijd een te laten uitvoeren, zodat de staat en de waarde van het onroerend goed nauwkeurig kunnen worden beoordeeld door een deskundige.

De indiening van een voorlopige koopovereenkomst waarin de koopprijs van het onroerend goed wordt bevestigd, is van essentieel belang.
Voor de aankoop van een onroerend goed in bepaalde landen kan u worden gevraagd andere bewijzen te leveren.

Welke garanties kunt u de geldschieter bieden?

U bent huiseigenaar in België met een openstaande hypotheek

Indien het bedrag van het reeds terugbetaalde kapitaal gelijk is aan of hoger is dan het bedrag dat u wenst te lenen voor de aankoop van het onroerend goed in het buitenland, kan u een nieuwe lening worden toegestaan. Het bedrag van deze lening zal gelijk zijn aan het bedrag van het kapitaal dat u reeds hebt terugbetaald.
Aangezien deze nieuwe lening wordt gedekt door een bestaande hypotheek, zijn er geen nieuwe notariskosten.

Indien het bedrag van het kapitaal dat u reeds hebt terugbetaald lager is dan het bedrag dat u wilt lenen, hebt u twee mogelijkheden:
U kunt een aanvullende hypotheek aanvragen die wordt afgesloten als een tweede hypotheek
U kunt uw huidige hypotheek afkopen en het bedrag dat u wilt lenen voor de aankoop van uw woning in het buitenland opnemen. De hypotheek zal worden afgesloten als een eerste hypotheek en het totale bedrag van uw nieuwe lening mag niet hoger zijn dan 90% van de marktwaarde van het Belgische onroerend goed.

U bezit een onroerend goed in België dat vrij is van enige hypothecaire inschrijving

Indien de aankoopprijs van uw onroerend goed in het buitenland niet meer bedraagt dan 90% van de waarde van uw onroerend goed in België, wordt dit laatste eerst in hypotheek gegeven als onderdeel van uw hypothecair krediet.

Zijn de rentevoeten en de voorwaarden van een hypotheek voor een onroerend goed in het buitenland anders?

De terugbetalingstermijn van uw krediet voor de aankoop van een onroerend goed in het buitenland en de rentevoet die erop wordt toegepast, zullen dezelfde zijn als voor een onroerend goed dat in België is gelegen.

Ik deel het op :

2 reacties

 1. Beste,
  Handige website, heb er al veel uit geleerd.
  Heb toch nog een vraag of opmerking. Ik citeer:
  “U bent huiseigenaar in België met een openstaande hypotheek:
  Indien het bedrag van het reeds terugbetaalde kapitaal gelijk is aan of hoger is dan het bedrag dat u wenst te lenen voor de aankoop van het onroerend goed in het buitenland, kan u een nieuwe lening worden toegestaan. Het bedrag van deze lening zal gelijk zijn aan het bedrag van het kapitaal dat u reeds hebt terugbetaald.
  Aangezien deze nieuwe lening wordt gedekt door een bestaande hypotheek, zijn er geen nieuwe notariskosten.”

  Ik heb onlangs enkele offertes aangevraagd voor een 2e hypotheeklening en daarin staan wel notariskosten! Wat is er nu juist?

  Alvast dank bij voorbaat,

  Vriendelijke groeten,

  Iris

  1. Hallo Iris, Je moet onderscheid maken tussen de hypotheekkosten die de notaris in rekening brengt en de notariskosten voor het werk dat gedaan is om de tweede woning te verwerven. We hadden inderdaad preciezer moeten zijn, bedankt voor het stellen van deze vraag.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px