Leeftijdsgrens voor een persoonlijke lening

Omdat de levensverwachting blijft stijgen, doen steeds meer ouderen een beroep op persoonlijke leningen om verschillende projecten te financieren. Hoewel er in België geen wettelijke leeftijdsgrens is voor een persoonlijke lening, kunnen banken hogere eisen stellen aan oudere kredietnemers. Bovendien leggen de meeste organisaties een leeftijdsgrens op om een lening toe te kennen.

Leeftijdsgrens voor een persoonlijke lening

Een leeftijdsgrens op de vervaldag van de persoonlijke lening

Strikt juridisch gezien is er geen leeftijdsgrens voor de toekenning van een persoonlijke lening. Hoewel het in België verplicht is om meerderjarig te zijn om een lening af te sluiten, is er geen wettelijke maximumleeftijd vastgesteld.

Banken kunnen echter strenger zijn ten aanzien van oudere kredietnemers, waarbij zij erop toezien dat het beginsel “krediet voor iedereen” wordt nageleefd. Zij eisen vaak garanties zoals een voldoende restinkomen, een borg, een levensverzekering of een hypotheekgarantie. Bij het aanvaarden of weigeren van een lening aan senioren houden kredietverstrekkers rekening met de leeftijd van de kredietnemer aan het einde van de lening, meestal tot een maximum van 80 jaar als ten minste één van beide kredietnemers een huiseigenaar is.

Opmerking : het is mogelijk de terugbetalingstermijn van uw persoonlijke lening te verkorten om buitensporige vertragingen te voorkomen.

Elke bank heeft zijn eigen voorwaarden

Elke bank heeft haar eigen voorwaarden, die per instelling kunnen verschillen. Als de kredietnemer een levensverzekering afsluit (mits hij of zij geen ernstige gezondheidsproblemen heeft die hem of haar ervan weerhouden een dergelijke verzekering af te sluiten), is de bank er uiteraard van verzekerd dat het krediet in geval van overlijden wordt terugbetaald.

De beoordeling van de haalbaarheid van het krediet voor senioren beperkt zich dus niet tot het onderzoek van hun inkomen alleen. Over het algemeen werken senioren niet meer en hebben ze een vervangingsinkomen zoals hun pensioen. Aangezien de pensioenen in België vaak bescheiden zijn, is het minimumbedrag waarop beslag kan worden gelegd in geval van wanbetaling ook bescheiden. Daarom wordt van ouderen systematisch een van de bovenvermelde waarborgen geëist. Woonlasten zijn ook een belangrijk criterium, maar het goede nieuws voor senioren is dat hun leeftijd hier een voordeel kan zijn. Senioren hebben over het algemeen minder uitgaven (in verreweg de meeste gevallen hebben huiseigenaren hun hypotheek bijvoorbeeld al volledig afbetaald).

Bent u senior en wilt u een persoonlijke lening in België afsluiten ? Vergelijk de beschikbare persoonlijke leningen in België en profiteer van het beste aanbod aangepast aan uw profiel en het voordeligste !

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px