Kwijtschelden van een lening aan kinderen en de gevolgen

Schulden kwijtschelden aan kinderenLaat u uw kinderen geld lenen, bijvoorbeeld voor verbouwingswerken? Indien u dit geld later niet meer nodig heeft is het mogelijk om het krediet kwijt te schelden. Het is echter van belang om dit op de juiste wijze te doen. In veel van de gevallen is er sprake van een renteloze lening om een huis te bouwen, te verbouwen of dit te kopen. Het is juridisch niet vereist om de lening op papier te zetten, al werkt dat wel mee aan de duidelijkheid van de overeengekomen afspraken.

Kwijtschelding van het krediet

Na verloop van tijd is de kans groot dat u het geld niet meer nodig heeft. U kunt de lening aan uw kinderen dan kwijtschelden, wat betekent dat uw kind dit niet hoeft terug te betalen. Het is verstandig om dit in ieder geval wel op papier te zetten, om duidelijk te maken dat het geld lenen voorbij is, het is nu een gift geworden. Dit is bovendien van belang richting de fiscus, om te voorkomen dat de kinderen later successierechten over het bedrag dienen te betalen. Daarnaast kan deze informatie op papier van waarde zijn richting andere kinderen en/of erfgenamen.

Correct kwijtschelden van de lening

Laat u uw kinderen geld lenen en wilt u ze deze schuld kwijtschelden? Dan spreken we juridisch van een onrechtstreekse schenking. Dit betekent dat ze vrij zijn van vormvoorschriften van artikel 931 in het Burgerlijk Wetboek. Er bestaat bovendien geen registratieverplichting voor, waardoor u een relatief grote mate van vrijheid geniet. Het is mogelijk om een schuld kwijt te schelden via een notaris in Nederland of België, maar het is daarnaast voldoende om twee aangetekende brieven en een bewijsdocument te gebruiken. Uiteraard kunt u hier eventueel een voorwaarde aan koppelen, waar een last een goed voorbeeld van is.

De fameuze drie jaar

Houd er rekening mee dat de fameuze drie jaar ook op het kwijtschelden van dit type schulden van toepassing is. De periode geldt net als bij een bank- of handgift, waardoor overlijden in die periode gevolgen kan hebben voor de netto-opbrengst voor de ontvanger. In bepaalde gevallen zal de fiscus alsnog aankloppen om de successierechten te innen. Wilt u geld lenen aan uw kinderen en dit op termijn eventueel kwijtschelden? Dan is het verstandig om dat nu alvast goed op papier te zetten, om in de toekomst problemen voor te kunnen zijn.

Ik deel het op :

Eén reactie

  1. Het is mogelijk om een schuld kwijt te schelden via een notaris in Nederland of België, maar het is daarnaast voldoende om twee aangetekende brieven en een bewijsdocument te gebruiken.

    Is een notaris sowieso nodig en wat wordt met “een bewijsdocument” bedoeld?
    Begrijp ik goed dat voor de kwijtschelding geen financiële transactie nodig is?
    Moet de kwijtschelding binnen een bepaalde periode plaats vinden?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px