De voor- & nadelen van een kredietkaart

Vandaag de dag is het bijna noodzakelijk om een kredietkaart te hebben. Maar wat zijn de voordelen en wat zijn de negatieve punten met betrekking tot de kredietkaart en hoe kan je jezelf hiertegen beschermen?

Voor en nadelen van een kredietkaart-titre

Bestaat er een toekomst zonder de kredietkaart?

In een tijd waarin contant geld of cash stilaan verdwijnt, waarin het online winkelen toeneemt, waarin de Belgen steeds meer reizen en waarin zelfs de staatsinstellingen aanbieden om boetes en belastingen online te betalen, wordt de kredietkaart steeds essentiëler.

Vandaag de dag delen 2 grote spelers de markt: VISA en MasterCard.

Er zijn ook oplossingen zoals PayPal die u de mogelijkheid bieden om online te betalen vanaf een zichtrekening. En dan hebben we nog American Express, maar die is veel minder ingeburgerd in België.

Iedereen heeft de neiging om zijn eigen kredietkaart te hebben, en vaak benadert hij of zij hiervoor de eigen bank. Heel vaak zullen we accepteren wat ons wordt aangeboden, maar is dit wel de juiste keuze? Zijn er alternatieven? Bovenal zal de bank ons de voordelen van de kredietkaart hebben verkocht, maar wat zijn de nadelen?

Wat zijn de 10 belangrijkste voordelen van een kredietkaart?

We bekijken even de voornaamste voordelen van een kredietkaart: 

 1. U heeft minder geld bij op zak, het risico om uw geld te verliezen wordt nihil!

 2. Een groot voordeel van de kredietkaart is dat deze bijna overal wordt geaccepteerd (kleine winkels, warenhuizen, activiteiten) en eveneens op een ongeëvenaard internationaal niveau.

 3. U hoeft geen geld vooraf te wisselen als u naar het buitenland gaat. U kunt met uw kredietkaart namelijk ook in andere valuta’s betalen.

 4. Online winkelen wordt mogelijk, veel winkeliers vragen een kredietkaart om de betaling uit te voeren in hun webshop.

 5. Om een voertuig te huren kunt u met de kredietkaart een waarborg achterlaten zonder dat er kosten in rekening worden gebracht.

 6. U bent verzekerd tegen fraude.

 7. U bespaart tot een maand in de toekomst omdat al het geld dat u uitgeeft enkel de volgende maand van uw rekening wordt afgeschreven.

 8. Als u een financieel probleem heeft, kunt u volgens de voorwaarden van uw contract het geld in termijnen terugbetalen. Maar wees voorzichtig met de rentepercentages die dan van toepassing zijn.

 9. U ontvangt een maandoverzicht met alle gemaakte kosten.

 10. Sommige kredietkaart aanbiedingen bieden loyaliteits-, aankoop- en reisverzekeringen, en permanente kortingen op uw aankopen aan.

Gratis of betaalbaar,… Er zijn kredietkaarten voor elk budget en elke behoefte. Vergelijk hier de beschikbare kredietkaarten in België!

 

Wat zijn de nadelen van een kredietkaart?

 1. Zolang u elke maand op tijd terugbetaalt, wordt er geen rente in rekening gebracht. In het andere geval wordt een kredietkaart snel duur. Het tarief kan ongeveer 12% JKP zijn.

 2. Soms zijn er jaarlijkse kosten verbonden aan de kredietkaart, die kunnen variëren van € 5 tot € 570, afhankelijk van de kaart. Als u uw kaart zelden gebruikt, kan dit als een ongerechtvaardigde kost overkomen.

 3. Voor het opnemen van contant geld bij geldautomaten worden vaak kosten in rekening gebracht. Controleer de voorwaarden van uw kaart en kies ervoor om contant geld op te nemen met een pinpas of bankkaart.

 4. Uw uitgaven worden niet direct van uw rekening afgeschreven, maar één keer per maand. Dit kan in sommige gevallen moeilijk te controleren zijn. Pas dus op voor verrassingen als het gaat om facturering.

Question 4479650 1280

Hoe kan u zichzelf beschermen en de nadelen van een kredietkaart omzeilen?

 • Als u geld nodig heeft voor een periode langer dan 2 of 3 maanden, neem dan een persoonlijke lening, die veel goedkoper is.
 • U bent een zeer occasionele gebruiker van uw kredietkaart en na controle realiseert u zich dat de jaarlijkse kosten aanzienlijk zijn? Er zijn al kredietkaarten aan 5 € bij Beobank met vele voordelen en zelfs gratis kaarten via neobanken zoals N26. Voor de meeste van deze aanbiedingen hoeft u zelfs niet van bank te veranderen.
 • U moet vaak geld van de geldautomaat opnemen met uw kredietkaart? Vergeet niet om aanbiedingen te vergelijken en een aanbieder te kiezen die genoeg gratis opnames voor u biedt.
 • U bent bang om te veel uit te geven en slecht nieuws te hebben als u uw maandoverzicht krijgt. Er zijn twee oplossingen voor u beschikbaar: Vraag om uw maandelijkse gebruikslimiet aan te passen aan een redelijker bedrag. De andere drastische oplossing is het nemen van een directe debitering van een kredietkaart of nog beter een prepaid kredietkaart. Door te kiezen voor dit alternatief neemt u geen risico’s meer.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px