Het verkrijgen van krediet kan voor veel mensen een uitdaging zijn, maar de situatie wordt nog complexer als je te maken hebt met een bankverbod. In België betekent een bankverbod dat je geregistreerd staat bij de Nationale Bank van België (NBB) en dat de toegang tot traditioneel krediet beperkt is. Er zijn echter financieringsoplossingen beschikbaar. Mes-finances.be legt in meer detail uit wat de registratie bij de NBB betekent en hoe je krediet kunt krijgen als je een bankverbod hebt.

Wat betekent een bankverbod ?
In België kun je failliet gaan als je je leningen niet op tijd terugbetaalt. Over het algemeen moet je 3 maandelijkse termijnen achterstand hebben. Je naam komt dan op de ‘zwarte lijst’ van slechte betalers van de BNB (Nationale Bank van België). Zolang je schulden onbetaald blijven, zal het verkrijgen van nieuw krediet erg ingewikkeld zijn.
Let op : een bankverbod betekent niet dat je geen gebruik kunt maken van andere bankdiensten. In feite zijn alleen leningen uitgesloten.
Heb ik een bankverbod ?
Als je een betalingsachterstand hebt van meer dan 3 maandelijkse aflossingen op één van je leningen, dan sta je zeker op de lijst. Als je echter al meer dan 10 jaar achterstallige betalingen hebt of als je je situatie meer dan 12 maanden geleden hebt geregulariseerd, sta je normaal gesproken niet meer op de lijst.
Je kunt gemakkelijk nagaan of je een bankverbod hebt gekregen. Met andere woorden, of je naam op de ‘zwarte lijst’ van de NBB staat. U kunt de gegevens die eventueel op uw naam geregistreerd staan bij de Centrale des Crédits aux Particuliers (een filiaal van de NBB) op de volgende manieren raadplegen :
- Online op de website van de CCP. Download zeker de Itsme-toepassing op uw smartphone of maak uw elektronische identiteitskaart (eID) klaar.
- Per ondertekende brief, met een kopie van beide zijden van uw identiteitskaart. Stuur uw brief naar het volgende adres Nationale Bank van België – Centrale der Particulieren – Berlaimontlaan 14 – 1000 Brussel.
- Per e-mail, met bijvoeging van een kopie van beide zijden van uw identiteitskaart en een ondertekend verzoek naar ckp.ccp@nbb.be.
- Aan de loketten van de NBB, Berlaimontlaan 3, 1000 Brussel. Gelieve uw identiteitskaart mee te brengen tijdens de openingsuren.
Hoe kan ik krediet krijgen als ik een bankverbod heb ?
Afhankelijk van je situatie zijn er verschillende kredietoplossingen voor mensen die geregistreerd zijn bij de NBB. Afhankelijk van het feit of je eigenaar bent of niet, kun je in aanmerking komen voor de volgende leningen :
- Consolidatie van hypothecaire leningen,
- Sociaal krediet,
- Krediet tussen particulieren,
- Pandrecht.
Welke organisaties verstrekken leningen aan mensen met een bankverbod ?
Hoewel sommige banken leningen verstrekken aan mensen aan wie een banklening is geweigerd, is het over het algemeen raadzaam om contact op te nemen met een makelaar, zodat je gemakkelijker een financieringsaanbod kunt krijgen als een banklening is geweigerd. Acceptatie van je aanvraag is echter nooit gegarandeerd en hangt af van je situatie.
Hoe kan ik mijn kansen op een lening maximaliseren als ik een bankverbod heb ?
Als je bankverbod hebt, is het verkrijgen van krediet verre van eenvoudig. Om je kansen op het verkrijgen van de financiering waar je op hoopt te optimaliseren, moet je ervoor zorgen dat je :
Uw situatie regulariseert
Je schulden afbetalen is natuurlijk de beste manier om krediet te krijgen. Hoewel je na afbetaling nog 12 maanden ingeschreven blijft, zal het regulariseren van je situatie de kredietverstrekkers veel meer openstellen bij het overwegen van je aanvraag.
Verhoog je inkomen
Kredietverstrekkers willen elk risico op wanbetaling tegengaan. Om te laten zien dat je in hun ogen betrouwbaarder bent, kun je proberen je inkomen te verhogen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een tweede baan te nemen of over te werken. Als je werkloos bent, doe er dan alles aan om een baan te vinden en bewijs hiervan bij te houden. Inkomsten uit zwart werk worden natuurlijk nooit meegenomen in de beoordeling van je kredietwaardigheid.
Bereken je leencapaciteit om erachter te komen hoeveel je kunt lenen op basis van je salaris !
Uw belangrijkste activa benadrukken
Bij het samenstellen van je financieringsaanvraag is het essentieel dat je bepaalde informatie benadrukt. Als je bijvoorbeeld geen geld hebt door een uitzonderlijke gebeurtenis, zoals een grote onverwachte uitgave of het onvrijwillige verlies van een baan, zorg er dan voor dat je dit vermeldt. Laat ook de unieke aard van je situatie zien en je vaste voornemen om eruit te komen.
Wat moet ik doen om geen bankverbod meer te krijgen ?
De enige manier om een bankverbod te voorkomen is om je situatie te regulariseren. Met andere woorden, uw schulden afbetalen. Zodra deze schulden zijn afbetaald, hoeft u niets meer te doen. Je kredietverstrekker zal de NBB op de hoogte brengen dat je situatie geregulariseerd is. Merk op dat, zoals hierboven vermeld, je naam gedurende één jaar na de terugbetaling op de lijst van slechte betalers blijft staan.