Kortingen op verzekeringen bij woonkrediet wellicht verleden tijd

Heeft u al een woonkrediet, of bent u van plan dat binnenkort af te sluiten? Houd er rekening mee dat de overheid probeert de kortingen op aanvullende verzekeringen aan banden te leggen, op het moment dat u een woonkrediet afsluit. Dit gevolg is overigens een indirect resultaat van het beleid, aangezien de overheid vooral wil voorkomen dat de rente oploopt zodra u nevenproducten opzegt. Andersom kan dit er echter ook toe leiden dat het niet langer mogelijk is om een korting op de rentevoet te ontvangen.

Kortingen op woningleningen

Wilt u geld lenen voor een woning en sluit u daar een woonkrediet voor af? Dan is het tot op heden vaak mogelijk om nevenproducten af te sluiten. Het kan onder andere gaan om een brandpolis of een schuldsaldoverzekering. U sluit deze producten bij dezelfde bank af, als waar u ook het woonkrediet aangaat. In ruil voor de combinatie van deze producten betaalt u een lagere rentevoet. Het zou volgens de plannen van de overheid niet langer mogelijk moeten zijn om de rentevoet opnieuw op te laten lopen, op het moment dat u de nevenproducten opzegt of overstapt naar een andere aanbieder.

Gevolgen van de plannen

Het gevolg van deze plannen kan echter zijn dat banken u geen korting op de rentevoet meer aan zullen bieden. Zij mogen de korting nog wel aanbieden, maar de rentevoet niet op laten lopen zodra u besluit alleen nog maar gebruik te maken van het woonkrediet. De bank kan niet voorspellen hoe lang u de nevenproducten af blijft nemen, waardoor het een risico is om een korting aan te bieden. Dat kan betekenen dat het in de toekomst lastig zal zijn om een korting op de rentevoet te ontvangen, waardoor u als consument uiteindelijk meer gaat betalen voor de geldlening.

Reclame voor kredieten

Bovendien heeft de federale overheid in het Boek VII aangegeven dat het verboden zal worden om promoties aan te bieden, in de vorm van aanvullende goederen en diensten, bij een krediet. Volgens de BVK zal dit uiteindelijk leiden tot hogere kosten voor consumenten, terwijl er nu totaal geen sprake is van een probleem. Door de promoties en reclame aan banden te leggen hoopt de overheid meer transparantie te scheppen in de markt voor geldleningen. De vraag is echter of het resultaat consumenten uiteindelijk een voordeel op zal leveren, wanneer zij geld lenen voor bijvoorbeeld hun woning.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px