Kortere geldlening in België niet altijd goede zaak

Korte lening hypotheekWe kopen gemiddeld op een latere leeftijd een eigen huis en brengen minder geld in, ten opzichte van de geldlening. Bovendien neemt de duur waarover we lenen af, al is dat volgens de hypotheekspecialisten niet altijd een goede zaak. Dit zijn enkele resultaten uit het jaarlijkse woontrendonderzoek van Immotheker.

Woontrendonderzoek Immotheker

In het woontrendonderzoek gaat de specialist in hypotheken na hoe de gegevens van 4.000 klanten eruit zien, bijvoorbeeld om trends ten opzichte van het vorige jaar aan te kunnen duiden. Er blijkt sprake van een aantal trends, we kiezen er bijvoorbeeld gemiddeld een jaartje later voor om een eigen huis te kopen. Inmiddels zijn we gemiddeld 36 jaar, eerder was dat nog 35 jaar.

Lagere inbreng eigen geld

Bovendien brengen we gemiddeld minder eigen geld in, op het moment dat we een woning financieren. Startende koppels brengen gemiddeld 5,3% minder eigen geld mee, de starters brengen gemiddeld 4,6% minder eigen geld mee. De doorstromers brengen zelfs 10% minder eigen geld mee, zij kiezen vanwege de lage rente voor een hogere financiering. De lage rentevoet van dit moment zorgt ervoor dat het relatief voordelig is om minder eigen geld in te brengen.

Kortere leningen

Uit het onderzoek komt daarnaast naar voren dat een lening gemiddeld nog 22 jaar loopt, terwijl dat eerder nog 23 jaar was. Dit heeft vooral te maken met de hogere tarieven van banken voor een langere looptijd. Volgens specialisten op het gebied van hypotheken is het niet altijd verstandig om korter te lenen. De maandelijkse lasten lopen op, waardoor er minder andere financiële middelen overblijven. Het lijkt daarom verstandig om de trend goed in de gaten te houden en na te gaan of het geld lenen voor een eigen woning gemiddeld inderdaad duurder zal worden.

Minder afbetalingen

Tenslotte kiezen we er gemiddeld genomen voor om minder af te betalen. In 2013 betaalden we nog €1.050 per jaar af, in 2014 was dat nog maar €989. Dat betekent aan de andere kant dat er een hogere hypotheekschuld overblijft, waardoor het aan het eind van de looptijd van belang is om de woning opnieuw te financieren of dan alsnog voor een aflossing te zorgen.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px