Kinderen en geld: welke kinderbankrekening kiezen?

Uw kind geld geven is een manier om het vertrouwd te maken met het begrip financiën. Om hen vertrouwd te maken met het banksysteem bieden banken kindvriendelijke betaalrekeningen aan.
Vanaf welke leeftijd kun je zo’n rekening voor je kind openen? Hoe werkt het en hoeveel kost het?
Focus op de kinderbankrekening in België!

Kind en geld

Wat is een kinderbankrekening?

Zichtrekeningen voor kinderen zijn gratis bankrekeningen waar u met een debetkaart, maar niet met een kredietkaart toegang toe heeft. Kinderrekeningen hebben meestal weinig of geen kosten en kunnen online worden beheerd.

Vanaf welke leeftijd kan uw kind een bankrekening openen?

Opgemerkt zij dat een minderjarige niet alleen een rekening-courant kan openen. Dit moet gebeuren op verzoek van een van hun wettelijke vertegenwoordigers, die de opening van de rekening mede moet ondertekenen.
In België kan een zichtrekening voor kinderen worden geopend vanaf 10 jaar. Uw kind is jonger dan 10 maar u wilt een rekening voor hem/haar openen? Veel banken bieden u de mogelijkheid om een spaarrekening te openen op naam van uw kind.

Zie ook ons artikel over kinderspaarrekeningen

Hoewel de meeste van deze rekeningen bedoeld zijn voor kinderen tot 18 jaar, bieden sommige Belgische banken ze aan tot 24 en soms zelfs tot 30 jaar.

Welke kaarten voor een kinderrekening?

Het standaardaanbod voor dit type rekening is één of twee debetkaarten. De leeftijd waarop uw kind er een kan krijgen, hangt echter af van de algemene voorwaarden van elke bank.
Bij BNP Paribas Fortis bijvoorbeeld kan uw kind een debetkaart krijgen vanaf de leeftijd van 6 jaar en 10 maanden. Bij andere banken is de minimumleeftijd meestal 10 jaar.

ING Bank wijst erop dat een kind alleen een dergelijke kaart kan krijgen als zijn of haar ouders een machtiging ondertekenen. Dit is een machtiging van de wettelijke vertegenwoordiger of toestemming van de ouders of voogd voor het kind om zelf bepaalde transacties op hun bankrekening uit te voeren.
Vanaf dat moment worden alle handelingen die de minderjarige op deze wijze verricht, geacht te zijn verricht onder het gezag van de wettelijke vertegenwoordiger zelf.

Hoe zit het met een creditcard?

Over het algemeen kunnen er geen creditcards worden uitgegeven aan minderjarigen.
Om van een kredietkaart te kunnen profiteren, moet uw kind dus minstens 18 jaar oud zijn, mits de bank het krediet natuurlijk accepteert.
Er zijn echter uitzonderingen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Belfius bank, waar uw kind vanaf 16 jaar een creditcard kan aanvragen.

Heeft uw kind toegang tot de online bank?

Ja, uw minderjarige kind kan zijn rekening beheren via een online platform of de app van zijn bank. Maar niet op elke leeftijd en, nogmaals, het hangt af van de bank.
Bij BNP Paribas Fortis kan uw kind bijvoorbeeld pas vanaf 15 jaar de Easy Banking-app gebruiken. Daarvoor hebben ze alleen toegang tot het Easy Banking-webplatform.
Bij Belfius is mobiel bankieren mogelijk vanaf 12 jaar. En bij CBC/KBC kunnen ze het gebruiken vanaf 10 jaar.

Merk op dat de wettelijke vertegenwoordigers van het kind de betalingsmiddelen die het kind mag gebruiken, kunnen beperken. Als ouder of voogd heeft u uiteraard ook volmacht over de bankrekening van uw kind.

Kinderrekening: wat zijn de grenzen?

De rekening-courant van een minderjarig kind kan geen negatief saldo vertonen. Daarnaast hebben de banken ook limieten (die u meestal kunt wijzigen) voor betalingen, opnames en overschrijvingen.

Voor opnames hebben sommige banken specifieke aanpassingen gemaakt voor kinderen, zodat zij zeer kleine bedragen kunnen opnemen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de ING-bank, die opnames vanaf 5 euro bij haar netwerk van geldautomaten toestaat.

Wat zijn de mogelijke kosten voor een kinderrekening?

Hoewel alle rekeningen voor minderjarigen als gratis worden aangeprezen, moet u nagaan welke kosten eraan verbonden zijn. Sommige banken vervangen bijvoorbeeld gratis de verloren betaalkaart van uw kind, andere niet. Bovendien bieden sommige banken alleen gratis geldopnames aan bij geldautomaten in hun netwerk. Bij andere banken zijn geldopnames gratis bij alle Belgische banken en in heel Europa.

Rekeninghouder kind: wat gebeurt er als hij/zij meerderjarig wordt?

Elke bank beslist over de leeftijdsgrens voor haar kinderrekening. Bij KBC kan uw kind bijvoorbeeld wachten tot hij of zij 24 is om van rekening te veranderen, terwijl hij of zij dat bij ING moet doen op zijn of haar 18e verjaardag.
Let op! Afhankelijk van de bank die u kiest, kan de rekening betaald moeten worden.
Maar gelukkig zijn er nog veel gratis bankrekeningen beschikbaar, zelfs voor volwassenen.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px