JKP op kredietkaarten beweegt nauwelijks

jkp kredietkaartWoonkredieten, autoleningen en zelfs persoonlijke leningen zijn de afgelopen jaren een stuk goedkoper geworden, maar in het JKP op kredietkaarten lijkt weinig beweging te zitten. Veel banken en kredietkaartmaatschappijen zitten met hun jaarlijks kosten percentage dicht tegen het wettelijk vastgesteld maximum, dat overigens sinds 1 december 2012 niet is aangepast. Op kaarten met een bestedingslimiet tot 1250 euro mag van de FOD Economie maximaal 14,5 % JKP in rekening worden gebracht, bij een limiet tussen 1250 euro en 5000 euro geldt een JKP maximum van 12,5 % en wanneer een kaarthouder meer dan 5000 euro krediet kan opnemen mag het JKP niet hoger dan 11,5 % uitvallen.

Waarom gaat de interest op kredietkaarten niet mee met marktontwikkelingen

Financiële instellingen verlagen hun kosten pas wanneer er uit concurrentie overweging een noodzaak hiertoe is. Momenteel is dat er schijnbaar niet wanneer het kredietkaarten betreft. Dezelfde consumenten die voor een woonkrediet intensief op zoek te gaan naar de laagste rente, maken zich bij het selecteren van een kredietkaart minder druk om de hoogte van het JKP. Waarom?

Kredietkaarten hebben ook de functie van een betaalkaart via het internationaal financieel netwerk van Visa of Mastercard. Bij het gebruik van de kaart denkt de houder daarom eerder in termen van geld opnemen dan van geld lenen. Dat bij veel kredietkaarten geen kosten in rekening worden gebracht wanneer opgenomen/geleende bedragen vóór het einde van de maand worden terug gestort draagt bij aan deze gevoelsbenadering.

Wanneer consumenten wel bewust lenen met hun kaart gaan ze er vaak vanuit dat het een kortlopend krediet wordt, welke ze binnen een aantal maanden volledig terug zullen storten. Op kleine korte leningen maakt de hoogte van het JKP niet zoveel verschil. Op bijvoorbeeld een lening van 2000 euro die in 6 maanden terug wordt betaald maakt elke procent meer of minder JKP slechts een verschil van 5 euro op de totale kosten. De hoogte van het jaarlijks kosten percentage is hierdoor minder doorslaggevend bij het uitkiezen van een kredietkaart. Ter vergelijking: op een woonkrediet van 200.000 euro met een looptijd van 20 jaar maakt elke procent rente een verschil van bijna 25.000 euro aan kredietkosten.

Consumenten letten eerder op de extra voordelen van kredietkaarten

Banken en kredietkaartmaatschappijen koppelen promoties, bonussen en kortingen aan het gebruik van hun Mastercard of Visa kredietkaarten. Welkomstbonussen, punten sparen voor een vliegreis of hotelkamers en kortingen bij franchisewinkels of online aankopen zijn een aantal van de extra voordelen. Consumenten vergelijken eerder dergelijke pluspunten aan kredietkaarten dan het JKP. Verstrekkers van de kaarten hoeven daarom vooralsnog weinig te sleutelen aan de hoogte van het JKP.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px