Is het mogelijk om een lening te krijgen voor grote renovatiewerken in een mede-eigendom?

In flatgebouwen zijn regelmatig werkzaamheden nodig om ze aan de normen te laten voldoen. Deze werkzaamheden gaan vaak gepaard met zware uitgaven.
Hoe kunnen zij worden gefinancierd? Is een banklening mogelijk?

De gevels renoveren, het dak herstellen, de elektriciteit of de liften op norm brengen, een nieuwe verwarmingsketel, het trappenhuis schilderen, enz.
Dit zijn enkele voorbeelden van de meest voorkomende werkzaamheden die in een flatgebouw nodig zijn.

Renovatielening voor mede eigendom

Hoe financier je onverwachte werkzaamheden in een mede-eigendom?

Sinds de wet van 2018 is elke mede-eigendom verplicht een reservefonds uit te bouwen. Dit is ter ondersteuning van eventuele herestellingen en renovaties. Alle mede-eigenaars moeten elk jaar ten minste 5% van de totale gemeenschappelijke kosten in het fonds storten.

Soms is, wegens de omvang van bepaalde werken, dit reservefonds, zelfs aangevuld met een buitengewone oproep tot storting, niet altijd toereikend.

De oplossing? Een banklening voor werken op naam van de mede-eigendom. Met deze collectieve lening, ook wel renovatielening voor VME ( Vereniging van mede-eigenaars) genoemd, kunt u grote werken financieren.

Als vereniging met rechtspersoonlijkheid kan de VME effectief een lening aangaan om werkzaamheden te financieren via haar gevolmachtigde, het syndicus. Over het aanvragen van deze lening moet door de Algemene Vergadering een besluit worden genomen.
Dit besluit moet worden genomen met een absolute meerderheid van de mede-eigenaars.

Quel type de prêt choisir pour une copropriété ?

Veel banken bieden nu leningen aan voor werkzaamheden aan flatgebouwen. De rentevoet hangt af van de kredietverstrekker, maar ook van het bedrag en de looptijd van uw lening.

Als mede-eigenaar zult u geen beroep kunnen doen op de hypothecaire lening maar zult u, volgens de banken, waarschijnlijk de keuze hebben tussen de traditionele werklening en de groene werklening waarvan de rentevoet zeker interessanter is. geldexpert.be biedt u een vergelijking van de tarieven voor renovatieleningen.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px