Is de persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar ?

De persoonlijke lening, waarvan de wettelijke naam niets anders is dan “lening op afbetaling”, is een kredietovereenkomst waarmee u over een bepaald bedrag kunt beschikken dat u over een bepaalde periode moet terugbetalen om uw persoonlijke projecten te financieren. De terugbetaling van een dergelijke lening gebeurt door middel van vaste en periodieke betalingen, waaronder een deel van het geleende bedrag plus rente. Afhankelijk van het soort lening kan het geld worden gebruikt voor een specifiek goed of een specifieke dienst (geoormerkt krediet) of voor een andere uitgave die niet hoeft te worden geboekt (niet-geoormerkt krediet). Afhankelijk van de reden van uw lening, is het mogelijk om te profiteren van een belastingaftrek op de rente van een geoormerkte persoonlijke lening.

Is de persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar?

De persoonlijke lening voor renovatie

Voordat u aan een renovatie van uw woning begint, is het goed om na te gaan of u in aanmerking komt voor fiscale voordelen of een renovatiepremie. Als u een financiering voor uw renovatie nodig hebt, kan een renovatielening een interessante optie zijn, op voorwaarde dat u facturen of bestekken voorlegt. De rentevoet van een dergelijke lening blijft vast gedurende de hele aflossingsperiode.

De fiscale voordelen voor persoonlijke leningen voor renovatie in het Vlaamse en Brusselse Gewest zijn echter afgeschaft, net als die voor energiebesparende werken. Gelukkig biedt het Vlaamse Gewest nu wel voordelen voor energierenovatiehypotheken.

Belangrijk om weten is dat de rentevoet voor een renovatielening doorgaans hoger ligt dan voor een hypothecaire lening. Dit komt omdat de hypotheek wordt gewaarborgd door het betrokken onroerend goed, wat de bank een zekere zekerheid biedt en dus gunstigere tarieven.

Hoe wordt het fiscaal aftrekbare bedrag van een renovatielening berekend ?

Als u renovatiewerkzaamheden uitvoert aan een tweede woning of een huurwoning in plaats van uw hoofdverblijf, kan de rente op uw lening fiscaal aftrekbaar zijn. Het bedrag van deze belastingaftrek hangt af van een aantal factoren, waaronder :

  • Inkomensgrenzen,
  • De maximale kosten van het werk,
  • De aard van de uitgevoerde werkzaamheden.

Goed om te weten : voor meer informatie over deze limieten en de te volgen stappen om van deze aftrek te genieten, kunt u contact opnemen met de Federale Overheidsdienst Financiën.

Bovendien is de belastingaftrek voor de rente op uw lening beperkt tot het totale bedrag van uw aangegeven inkomen uit onroerend goed. Door een lening te gebruiken om de werkzaamheden te financieren, kunt u dus de fiscale impact van het onroerend goed dat u bezit, verminderen. Het inkomen uit onroerend goed is afkomstig van de huizen, appartementen of grond die u bezit, en wordt bepaald op basis van het kadastraal inkomen (RC) of de werkelijk ontvangen huren. Meer precies :

  • Als u een pand verhuurt aan een natuurlijk persoon die het niet voor zakelijke doeleinden gebruikt OF als u het helemaal niet verhuurt, wordt de belasting berekend op basis van de geïndexeerde kadastrale waarde plus 40%.
  • Als u een onroerend goed verhuurt aan een particulier die het voor bedrijfsdoeleinden gebruikt OF als u het verhuurt aan een rechtspersoon, wordt de belasting berekend op basis van de werkelijk ontvangen huur, verminderd met een forfaitair tarief van 40% voor kosten.
  • Als uw buitenlands onroerend goed niet wordt verhuurd, wordt de belasting berekend op basis van de bruto huurwaarde. Zijn ze wel verhuurd, dan wordt de belasting berekend op basis van de werkelijk ontvangen huren.

Al deze huren en/of RC vormen uw inkomen uit onroerend goed. Op dit totaalbedrag kunt u de rente van een lening die u bent aangegaan voor de aankoop, renovatie of bouw van deze panden in mindering brengen. Als u bovendien dakisolatiewerken hebt uitgevoerd met de hulp van

De persoonlijke lening voor auto’s

Het is mogelijk om de aankoop van een auto, nieuw of tweedehands, te financieren met een autolening. Voor kredietverstrekkers is een nieuwe auto over het algemeen een voertuig van 0-2 jaar oud (of 3 jaar voor sommigen), terwijl een tweedehands auto een auto is die al op de weg is geweest. Het is echter belangrijk op te merken dat als u de aankoop van een tweedehands auto van minder dan 2 jaar oud wilt financieren, u van dezelfde voorwaarden kunt profiteren als voor een nieuwe auto.

De autolening wordt terugbetaald in maandelijkse termijnen die een deel van het geleende kapitaal en de bijbehorende rente omvatten. Kiest u voor de aftrek van werkelijke beroepskosten, dan kunt u het volledige bedrag van de rente in verband met het zakelijk gebruik van uw voertuig aftrekken.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px