Ingrijpende hervorming in de Belgische banksector: beperking tot 4 spaarrekeningen en meer transparantie

De Belgische banksector ondergaat een belangrijke transformatie, gekenmerkt door ambitieuze hervormingen die de duidelijkheid en toegankelijkheid van het spaaraanbod moeten verbeteren. Tegen 2024 mogen banken nog maar maximaal 4 afzonderlijke gereglementeerde spaarrekeningen aanbieden, in plaats van de 6 die voorheen waren toegestaan. Ze zullen ook transparanter moeten zijn tegenover hun klanten over hun loyaliteitsbonussen.

Ingrijpende hervorming in de belgische banksector: beperking tot 4 spaarrekeningen en meer transparantie

Beperking tot 4 spaarrekeningen en streven naar transparantie

Onder leiding van de Staatssecretaris voor Consumentenbescherming, Alexia Bertrand, werd een memorandum van overeenstemming ondertekend met Febelfin , de bankfederatie, dat resulteert in aanzienlijke aanpassingen aan de manier waarop banken hun spaarrekeningen zullen aanbieden. Hierdoor zullen banken vanaf 15 januari 2024 maximaal slechts 4 afzonderlijke gereglementeerde spaarrekeningen mogen aanbieden, in plaats van de 6 die voorheen waren toegestaan. Het doel is ervoor te zorgen dat consumenten niet verdwalen wanneer ze met een te ruim aanbod worden geconfronteerd. “Banken zullen dus automatisch de beste tarieven moeten aanbieden, in plaats van spaarrekeningen met de oude tarieven en voorwaarden te handhaven, waarvan de spaarrente niet meer stijgt“, legt Alexia Bertrand uit.

Nieuwe classificatie van spaarrekeningen op het Livrets d’Epargne om makkelijker te kunnen vergelijken

Een andere verandering die vanaf januari 2024 wordt verwacht, is dat spaarboekjes zullen worden ingedeeld in 3 verschillende categorieën (A, B en C), waardoor het aanbod wordt vereenvoudigd en concurrerende producten gemakkelijker te vergelijken zijn.
  • Categorie A: spaarrekeningen zonder voorwaarden.
  • Categorie B: spaarrekeningen met stortingslimieten (minimum of maximum).
  • Categorie C: spaarrekeningen met voorwaarden in verband met de leeftijd van de spaarder (kinderspaarrekening bijvoorbeeld).

Een standaard webpagina voor meer transparantie

Vanaf 15 januari moeten de banken ook een “uniforme webpagina” hebben gecreëerd waarop de volgende elementen op een transparante manier worden gepresenteerd:
  • Al hun aanbiedingen voor spaarrekeningen,
  • De bankmobiliteitsdienst, die het makkelijk maakt om van bank te veranderen,)
  • Een link naar de Wikifin-spaarsimulator voor een gemakkelijke vergelijking van alle spaarrekeningen.
  • Een door de banken ontwikkelde spaarcalculator. Met deze tool moeten klanten de voortgang van hun loyaliteitsbonus kunnen controleren en gemakkelijk te weten kunnen komen of deze al is verdiend of niet.

Kwartaalrapportage en nauwkeurige renteoverzichten

Een andere verplichting wordt van kracht vanaf juli 2024, waarbij banken hun klanten elk kwartaal gedetailleerde informatie over hun spaarrekening(en) moeten verstrekken. Vanaf deze datum ontvangen klanten een nauwkeurig overzicht van de rente die de afgelopen maanden is verdiend, weergegeven in euro’s en als percentage. Deze informatie wordt hen zowel via hun rekeningafschriften als via hun bankapplicatie toegestuurd.

Deze ingrijpende hervorming van de spaarrekeningen is bedoeld om de klantervaring te vereenvoudigen, de transparantie te vergroten en eerlijke concurrentie in de Belgische banksector aan te moedigen.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px