Ik kan mijn hypothecaire lening niet meer terugbetalen

Door de energiecrisis hebben velen van u problemen met het aflossen van uw hypothecaire lening.

De oplossing?

Sinds 1 oktober 2022 en tot en met 31 maart 2023 heeft u het recht om uitstel van uw hypotheekbetalingen aan te vragen. Dit is wat de 32-jarige Manon onlangs deed. Ze getuigt. 

IK KAN MIJN HYPOTHECAIRE LENING NIET MEER TERUGBETALEN

Uitstel van uw hypothecaire betalingen is mogelijk

Iedereen weet het: de grondstof- en energieprijzen zijn de laatste maanden enorm gestegen. En zoals veel mensen is dit een grote druk gaan leggen op mijn financiële situatie. Toen hoorde ik over de mogelijkheid van uitstel van betaling op mijn hypotheek“.

Sinds 1 oktober 2022 en tot 31 maart 2023 kunnen particuliere klanten die een hypothecaire lening voor onroerend goed hebben afgesloten, bij hun kredietgever uitstel van betaling krijgen voor de hoofdsom van hun lening. 

Manon vervolgt: “Omdat ik mijn hypotheek niet meer kon aflossen, ben ik bij mijn bank gaan informeren. Ze lieten me weten dat ik mijn aanvraag eerst rechtstreeks bij het kantoor moest indienen, via de beschikbare digitale kanalen of per e-mail, zodat ze konden controleren of ik aan de voorwaarden voor het uitstel voldeed. Wat, gelukkig voor mij, lukte.

Er moet aan verschillende voorwaarden worden voldaan om van het uitstel te kunnen profiteren

Als u uitstel van betaling van de kapitaalaflossing van uw hypothecaire lening (cf. Uitleg van de aflossingstabel van een hypothecaire lening) wilt aanvragen, moet u aan de volgende 5 voorwaarden voldoen:

  1. Je hebt je hypotheek vóór 1 oktober 2022 afgesloten.
  2. Op het moment van uw verzoek om uitstel van betaling is het totale bedrag van uw roerende activa op uw zicht- en spaarrekeningen en in uw beleggingsportefeuille bij uw bank minder dan 10.000 euro.
  3. Het hypothecair krediet waarvoor u uitstel vraagt, werd aangegaan om uw hoofdverblijf in België te financieren. 
  4. U had op 1 maart 2022 geen betalingsachterstanden op de hypothecaire lening waarvoor u uitstel aanvraagt.
  5. Je hebt een afbetalingsplan met je energieleverancier of hebt er al een aangevraagd.

Goed om te weten: als u niet in aanmerking komt voor uitstel van betaling op uw hypotheek, kunt u toch contact opnemen met uw kredietgever om uitstel van betaling van het tijdelijke kapitaal aan te vragen of een wijziging van uw kredietovereenkomst om deze geschikter te maken. In dat geval kan uw geldschieter u administratie- of verwerkingskosten in rekening brengen.

Uitgestelde betaling van de kapitaalsom, niet van de interesten

Na de verwerkingstijd van 10 kalenderdagen kreeg ik het definitieve antwoord van mijn bank. Dit was voor mij een enorme opluchting: er zouden mij geen dossier- of administratiekosten worden aangerekend, ik zou gedurende 12 maanden geen enkel deel van het kapitaal moeten terugbetalen en er was geen risico op registratie bij de CKP (Centrale voor kredieten aan particulieren) zolang ik de rente bleef betalen.

Er zij op gewezen dat dit uitstel van betaling geen betrekking heeft op de verschuldigde rente op uw hypotheek. U moet de rente dus periodiek (meestal maandelijks) blijven terugbetalen tijdens de hele periode van uitstel van betaling van het kapitaal. 

De looptijd van mijn hypotheek is nu met 1 jaar verlengd en gedurende de 12 maanden waarvoor uitstel van betaling is verleend, moet ik extra rente betalen ten opzichte van mijn oorspronkelijke aflossingsplan, maar anders was ik er nooit uitgekomen“, besluit Manon.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px