Wat is de looptijd van uw hypotheek?

Staat u op het punt een hypothecaire lening af te sluiten om vastgoed te kopen of te bouwen?
Maar hebt u eigenlijk al nagedacht over de looptijd die u zou willen verkrijgen?
geldexpert.be zet de mogelijkheden op een rijtje om u te helpen met het kiezen van de ideale looptijd van uw hypothecaire lening.

De looptijd van een hypothecaire lening varieert meestal tussen 10 en 25 jaar. Sommige banken bieden echter looptijden die kunnen oplopen tot 40 jaar!

De ideale duur van uw hypotheek hangt echter af van verschillende factoren.

Deze factoren zijn onder meer de omvang van uw project en uw leeftijd.

Korte of lange looptijd kiezen voor hypothecaire leningen?

Banken bieden over het algemeen een hypothecaire lening aan met een minimale looptijd van 5 jaar. Onder die termijn wordt een hypothecaire lening minder interessant, omdat het aanzienlijke kosten met zich brengt.

Looptijd voor je hypothecaire lening

Meer informatie over hypothecaire kosten

Tegenwoordig kiezen leners gemiddeld voor een hypothecaire looptijd van 20 tot 25 jaar. Als reactie op de hoge prijzen van vastgoed bieden de meeste banken hypotheken zelfs een looptijd die kan oplopen tot 30 of zelfs 40 jaar.

Merk op dat voor zo’n lange looptijd de rentevoeten vaak drastisch stijgen. Als u bijvoorbeeld kiest voor een looptijd van 30 jaar, dan zult u waarschijnlijk twee keer zoveel rente moeten betalen als voor een looptijd van 25 jaar (voor een bedrag tussen 200.000 en 250.000 euro).

U moet dus elke onnodige verlenging van de looptijd van uw hypothecaire lening vermijden.

Voorbeeld van kostenverschil naar gelang de looptijd van de lening
Geleend bedrag, rentevoet en looptijd Maandelijkse afbetaling Betaalde rente
200.000 € aan 2% gedurende 15 jaar 1287,02 € 31663 €
200.000 € aan 2% gedurende 20 jaar 1011,77€ 42824 €
200.000 € aan 2% gedurende 25 jaar 847,71 € 54312 €

Tussen een looptijd van 15 en 25 jaar zien wij dat de kosten van de lening met € 22.649 zullen stijgen.

Zie ook de informatie over de aflossingstabel. Aan de hand daarvan kunt u gemakkelijk de totale rentekosten berekenen.

De factoren die u in overweging moet nemen

De rentevoet

Hoe langer de looptijd van uw hypotheek, hoe hoger de rentevoet. Dat komt omdat de bank een hoger risico loopt in geval van wanbetaling.

Het verlengen van de looptijd van uw hypothecaire lening leidt echter tot lagere maandelijkse betalingen. Zelfs wanneer de totale rentelast hoger is.

Geleend bedrag Looptijd Rentevoet
200 à 250.000 euros 15 ans 1,50%
200 à 250.000 euros 25 ans 1,85%

De waarden in de bovenstaande tabel worden als doorsnee voorbeeld gebruikt op basis van gegevens over de tarieven in december 2021. Het doel is om de verhoging van rentevoet in functie van de looptijd aan te tonen.

De rentevoet die de bank toekent hangt ook af van verschillende factoren, zoals het eigen kapitaal dat u kan voorleggen.

Pensioensparen en levensstijl

Het idee om zo veel mogelijk schulden af te lossen is natuurlijk aantrekkelijk. Bovendien geldt dat, zoals wij reeds gezien hebben, hoe langer de looptijd van uw hypothecaire lening is, hoe hoger de rentevoet die de bank aanrekent.

Dit betekent echter dat uw maandelijkse afbetaling lager uitvalt. Een lagere maandelijkse afbetaling kan voor een betere levenskwaliteit zorgen en kan u ook in staat stellen om te sparen. Pensioensparen levert interesten op en stelt u in staat om te profiteren van belastingverlagingen.

U moet dus berekenen of u daardoor een financieel voordeel krijgt op het totale bedrag van de aflossing van uw lening.

Belastingvoordelen

De rente die u betaalt op uw hypotheek is momenteel fiscaal aftrekbaar. De kapitaalaflossingen en de premies voor uw schuldsaldoverzekering (link) kunnen ook fiscaal afgetrokken worden tijdens de looptijd van uw hypothecaire lening.

Wat is de voorwaarde hiervoor? Een minimale looptijd van 10 jaar voor uw hypothecaire lening.

Vergelijken is de boodschap!

Neem even de tijd om de verschillende mogelijkheden te berekenen en te vergelijken met de aanbiedingen van andere banken.

Vergeet niet rekening te houden met de doorslaggevende factoren:

  • Hoe oud bent u?
  • Hoeveel wilt u lenen?
  • Wat is de rentevoet?
  • Hoe is uw financiële situatie?
  • Hoe is uw fiscale situatie?

De ideale looptijd van uw hypotheek moet al deze factoren in evenwicht houden. Allen zo kan u de aantrekkelijkste financiële oplossing vinden en tegelijkertijd de best mogelijke levenskwaliteit behouden.

Herfinanciering van uw hypothecaire lening

De hypotheekrente op de markt verandert voortdurend. Dit betekent dat u uw hypotheek misschien tegen een veel hogere rentevoet hebt afgesloten dan wat u vandaag zou kunnen krijgen.

De oplossing? Herfinancier uw hypotheek.

Een dergelijke stap gaat echter niet gepaard zonder kosten.

 

GeldExpert kan u adviseren over de mogelijkheden om uw hypothecaire lening te herfinancieren. Wij geven u ook advies over hoe u het best kunt onderhandelen, en wij leggen alles stap voor stap uit.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px