Hypothecaire Leningen Vergelijken
Met een hypothecaire lening (die soms woonkrediet genoemd wordt) leen je geld van de bank om de aankoop van een onroerend goed, zoals een huis of een stuk grond, te financieren.
Met geldexpert.be vergelijk je in slechts vijf minuten de grootste kredietverstrekkers in België. Zo ontdek jij in één oogopslag de goedkoopste hypothecaire lening met de beste voorwaarden!
Wat is een hypothecaire lening?
Een hypothecaire lening is een lening die wordt verstrekt door een financiële instelling aan een persoon die een onroerend goed, zoals een huis of appartement, wilt kopen. Deze lening wordt ‘hypothecair’ genoemd omdat het onroerend goed als onderpand of waarborg voor de lening dient. Deze lening wordt gedekt door een hypothecaire volmacht en/of een hypotheek, en wordt vaak gespreid over een periode van 10 tot 30 jaar.

Wat is een hypotheek?
Om geld te kunnen lenen, vereist de bank of financiële instelling de zekerheid dat je de lening inclusief rente volgens een vooraf bepaald schema zult terugbetalen, zoals vastgelegd in een aflossingstabel.
Bij een hypothecaire lening zal de bank of financiële instelling je dan ook vragen om het betreffende onroerend goed als onderpand te gebruiken. Dit onderpand wordt een hypotheek genoemd. Wanneer je als kredietnemer niet in staat bent de hypothecaire lening terug te betalen, heeft de kredietverstrekker het recht om het onroerend goed te verkopen om zo de uitstaande schuld te dekken, net als eventuele boetes..
Welke vastgoed kan je hypothekeren?
In België kan je verschillende soorten onroerend goed hypothekeren, afhankelijk van de voorwaarden van de geldschieter en de wettelijke bepalingen in het betreffende rechtsgebied. Enkele voorbeelden zijn:
- Woningen die het meest voorkomende type vastgoed zijn dat wordt gebruikt als onderpand voor hypothecaire leningen. Hieronder verstaan we eengezinswoningen, appartementen, villa’s en andere soorten woonhuizen.
- Commercieel vastgoed dat wordt gebruikt voor commerciële doeleinden, zoals kantoren, winkelruimtes, restaurants, enzovoort.
- Investeringseigendommen zoals woningen die worden verhuurd of vastgoed dat wordt gekocht met het doel te verkopen met winst.
- Bouwgrond kan ook dienen als onderpand voor een hypotheek. Dit is echter afhankelijk van de waarde van de grond en de plannen voor ontwikkeling.
- Vakantiewoningen die je als een tweede woning bezit kunnen ook worden gebruikt als onderpand. Let wel op dat de voorwaarden anders kunnen zijn dan bij een hoofdverblijf.
- Bedrijfsvastgoed zoals industriële gebouwen, magazijnen en andere soorten vastgoed die worden gebruikt voor zakelijke activiteiten, kunnen ook worden gebruikt als onderpand voor bedrijfshypotheken.
Houd er rekening mee dat banken meestal strikte criteria hebben voor het hypothekeren van verschillende soorten vastgoed. Zo evalueren ze vaak de marktwaarde van het vastgoed, je financiële stabiliteit en kredietwaardigheid voordat ze akkoord gaan met het verstrekken van een hypotheek.
Is een hypothecaire lening hetzelfde als een woonlening?
Nee, een hypothecaire lening en een woonlening verwijzen niet precies naar hetzelfde, hoewel ze vaak in dezelfde context worden gebruikt.
Een hypothecaire lening is een lening die wordt verstrekt door een kredietverstrekker met het onroerend goed als onderpand. Als de kredietnemer niet aan zijn betalingsverplichtingen voldoet, heeft de kredietverstrekker het recht om het onroerend goed te verkopen om zo de verschuldigde bedragen terug te krijgen. Hypothecaire leningen worden dus gebruikt om de aankoop van onroerend goed te financieren.
Woonleningen verwijzen echter naar elke vorm van leningen die worden gebruikt om een woning te financieren. Dit kan dus een hypothecaire lening, maar ook andere leningen om woninggerelateerde kosten te dekken, zoals renovaties.
Wie mag een hypothecaire lening afsluiten?
Om in aanmerking te komen voor een hypothecaire lening, moet je minstens 18 jaar oud zijn. Daarnaast is het verstandig om je (gezamenlijke) inkomen te evalueren en op basis daarvan de geschatte maandelijkse afbetaling te berekenen.
Houd er rekening mee dat jouw leencapaciteit wordt verminderd door andere bestaande leningen die je reeds hebt lopen.
Hoe vraag je een hypothecaire lening aan?
Vanaf het moment dat je jouw droomwoning hebt gevonden tot aan de aanvaarding van je leningsaanvraag, zijn er een aantal stappen die je moet volgen om je hypothecaire lening aan te vragen.
Om het proces te vereenvoudigen hebben wij de belangrijkste stappen op een rijtje gezet die je moet volgen wanneer je een hypothecaire lening aanvraagt.
Bij welke hypotheekverstrekkers kan je een hypothecaire lening aangaan?
Wij hebben een lijst samengesteld van de verschillende hypotheekverstrekkers en banken die in België hypothecaire leningen aanbieden. Vergelijk alle hypothecaire leningen in België en ontdek de beste formule die bij je past tegen het beste tarief.

Hypotheekaanbieders in de kijker
Welke extra kosten kan je verwachten bij een hypothecaire lening?
Wanneer je een hypothecaire lening aangaat, is het natuurlijk belangrijk dat je te weten komt hoeveel deze lening je op lange termijn zal kosten. Behalve het geleende kapitaal en interesten, zijn er nog meer kosten verbonden aan een hypothecaire lening. Denk maar aan verzekeringen en de onroerende voorheffing. Wij hebben alles netjes uitgelegd in de link hieronder.
Lees meer over alle bijkomende hypotheekkosten.
Is een verzekering nemen verplicht?
Om in aanmerking te komen voor een hypothecaire lening en om potentiële risico’s te beperken, kunnen banken en andere financiële instellingen je vragen om bepaalde verzekeringen af te sluiten.
Meer weten over verzekeringen gekoppeld aan hypothecaire leningen
Simulators voor hypothecaire leningen
Bent je op zoek naar de goedkoopste hypothecaire lening? Dan zal je ongetwijfeld gemerkt hebben dat er op het internet geen gebrek is aan hypotheeksimulators!
Maar hoe werkt een simulator? Waar moet je rekening mee houden? Wij hebben ook een simulator voor hypothecaire leningen ter beschikking. Nadien krijg je een duidelijk overzicht van alle kosten bij de verschillende kredietverstrekkers in België.

Welke soorten van hypothecaire leningen bestaan er?
Wanneer je een hypothecaire lening vergelijkt en kiest, moet je een lening kiezen die het beste bij je past.
Kies je voor een hypotheek met vaste of variabele rente? Met kapitaalaflossing of met kapitaalaanvulling? Wat is een overbruggingskrediet en waarvoor dient deze? Allemaal terecht maar ook belangrijke vragen die wij je graag in detail willen toelichten.
Lees hier alles over de verschillende soorten hypothecaire leningen
Hoelang moet je lenen?
In principe staat er op een hypotheeklening geen vaste periode. Zo kan je in België een hypothecaire lening zowel op 5 jaar als op 10 jaar of 20 jaar aflossen. Deze laatste is ook de meest klassieke looptijd. In sommige gevallen kan je zelfs de terugbetalingen spreiden over 25 of 30 jaar.
Let wel op: hoe langer je leent, hoe duurder de hypotheeklening zal uitvallen. Je betaalt namelijk in de beginfase het verschuldigde kapitaal veel trager terug, zodat er een groter uitstaand bedrag overblijft en je meer interesten betaalt.
Lees hier alles over de looptijd van hypothecaire leningen
Kan je een hypothecaire lening vervroegd terugbetalen?
Ja. Een vervroegde terugbetaling van je hypothecaire lening is deels of volledig mogelijk. De kredietverstrekker kan deze vervroegde terugbetalingen niet verhinderen. In geval van een vervroegde terugbetaling, kan de kredietverstrekker wel een wederbeleggingsvergoeding aanrekenen van drie maanden intrest op het terugbetaalde bedrag.
Is een hypothecaire lening vergelijken eigenlijk wel zinvol?
Ja hoor! De rentevoeten en algemene voorwaarden verschillen namelijk van kredietgever tot kredietgever. Als je dus op zoek bent naar de beste hypothecaire lening aan de laagste rentevoet en tegelijkertijd geld wilt besparen, is een hypothecaire lening vergelijken een absolute must. Ben je nog steeds niet overtuigd van het online vergelijken van een hypothecaire lening? Dan hebben we voor jou nog even de voordelen op een rijtje gezet:
- Je bespaart geld en tijd door hypothecaire leningen online te vergelijken. Het is namelijk eenvoudig, snel en bovendien volledig vrijblijvend. Dankzij een vergelijkingsplatform als geldexpert.be kan je slechts in vijf minuutjes tijd een hypothecaire lening vergelijken en nadien aanvragen.
- Je beslist helemaal zelf welke hypothecaire lening jij het beste vindt. Je hebt namelijk niet te maken met verkooppraatjes of sociale druk. Of je nu voor de goedkoopste hypothecaire lening kiest of de hypothecaire lening met de beste voorwaarden, het is jouw beslissing. Een hypothecaire lening vergelijken en simuleren op een de website van de kredietgever is bovendien ook volledig vrijblijvend en onpartijdig.
- Het gebeurt wel eens dat kredietverstrekkers de algemene voorwaarden van hun hypothecaire leningen wijzigen. Het is dus mogelijk dat je dan een goedkopere hypothecaire lening kan afsluiten met dezelfde looptijd.
- Er zijn meer dan 20 verschillende kredietgevers in België die hypothecaire leningen aanbieden. Waarom dan niet deze kredietgevers online vergelijken en zoeken naar een hypothecaire lening die het beste bij je past?
LAATSTE NIEUWS OVER HYPOTHEKEN
Een hypotheek herfinanciering bij echtscheiding
Hebben jij en je partner besloten om uit elkaar te gaan en wil een van jullie het huis behouden dat jullie samen hebben gekocht dankzij
Een vastgoedmakelaar inschakelen
Wil je een lening afsluiten om de aankoop van je toekomstige huis te financieren en overweeg je de diensten van een vastgoedmakelaar? Wat is de
Hypotheken zonder aanbetaling
Wil je graag huiseigenaar worden, maar heb je niet de financiële middelen om je eigen geld in te brengen in het project? Of je nu
Hypotheekrente: gaat de curve omhoog?
Na enkele jaren van gestadige afname en een aantal maanden van stabiliteit lijkt de hypotheekrente weer omhoog te curven. Een aantal grootbanken hebben in november
Woonkredieten krijgen ook JKP
Goed nieuws voor het vergelijken van woonleningen. Vanaf 1 april 2017 worden banken wettelijk verplicht om ook op hypothecaire leningen alle kosten te bundelen in
Dossierkosten voor woonkredieten krijgen een plafond
Als het aan minister van Consumentenzaken Kris Peters ligt, worden nog dit jaar maximum tarieven voor dossierkosten vastgesteld. De directe aanleiding voor deze actie is