Huiseigenaar worden is verre van gemakkelijk als je jong bent. Om jongeren te helpen bij het verwerven van een woning heeft de Belgische regering 4 initiatieven opgezet.
Ontdek bij GeldExpert de voorwaarden en voordelen van een hypothecair krediet voor jongeren in België.

1. Verlagingen van de registratierechten
Registratierechten zijn een belasting die aan de Belgische overheid moet worden betaald wanneer u een onroerend goed koopt. Als dit de eerste woning is die u koopt, kunt u echter profiteren van een vermindering, afhankelijk van de regio.
Verlagingen in het Waalse Gewest
In Wallonië bedragen de registratierechten 12,5% van de prijs van het onroerend goed. Als dit uw eerste vastgoedaankoop is, hebt u recht op een aftrek van 20.000 euro. Met andere woorden, over de eerste 20.000 euro is geen belasting verschuldigd. Dit betekent een besparing van 2.500 euro.
Sinds 2015 is Wallonië het enige gewest dat nog steeds een belastingaftrek biedt voor een hypothecaire lening voor jong en oud: dit is de Chèque Habitat. Dit voordeel geeft recht op een belastingkrediet van maximaal 1520 euro per jaar.
Verlagingen in het Brussels Gewest
In Brussel bedragen de registratierechten ook 12,5%. Er wordt echter een toeslag van 175.000 euro toegekend, wat een mogelijke besparing van 21.875 euro betekent. Let op: dit voordeel is alleen beschikbaar voor woningen met een prijs van minder dan € 500.000.
Verlagingen in het Vlaams Gewest
Ten slotte bedraagt het inschrijvingsrecht in Vlaanderen 10% van de prijs van het huis. Als dit echter uw eerste huis is, geldt een voorkeurstarief van 3%.
2. Sociaal hypothecair krediet voor jongeren
De 3 gewesten bieden een sociaal hypothecair krediet aan om jongeren in staat te stellen hun eerste woning te verwerven. Dit ondanks het feit dat de vastgoedprijzen voortdurend stijgen.
Lees ook op ImmoBrussels.be: Stijgende energieprijzen: huiseigenaren investeren
Deze sociale leningen hebben een lagere rentevoet en laten u toe tot 100% van de prijs van het huis te lenen. In sommige gevallen kunt u zelfs tot 120% van de prijs van het huis lenen om de notariskosten te dekken.
Sociaal hypothecair krediet in Wallonië
Als u een eerste koper bent, kunt u toegang krijgen tot het sociale hypothecaire krediet van het Waalse Gewest: dit is het Accesspack. Aan deze lening zijn echter bepaalde voorwaarden verbonden, zoals de ligging van het onroerend goed in Wallonië en de verkoopprijs ervan. Deze moet maximaal 260.000 euro bedragen of 351.000 euro als het pand in een onroerendgoeddrukgebied ligt.
Het sociaal hypothecair krediet in Brussel
Het sociaal hypothecair krediet van Brussel is ook voorbehouden aan mensen die voor het eerst een woning kopen. Als u een eerste koper bent, kunt u met deze lening, met een rentevoet van 1,7% tot 2,5%, een huis kopen met een waarde tussen 384.000 en 577.000 euro, maar dit varieert naargelang uw gezinssituatie.
Sociaal hypothecair krediet in Vlaanderen
In het Vlaams Gewest kunt u met het sociaal hypothecair krediet geld lenen om uw eerste woning te kopen tegen een rentevoet van 1,6% tot 2%.
3. Een lagere eigen bijdrage
Sinds 2020 is een minimale eigen inbreng van 10% vereist om in België een hypothecair krediet te verkrijgen. De Nationale Bank van België heeft kredietverstrekkers echter toegestaan leningen zonder aanbetaling te verstrekken aan 35% van hun starters. Bovendien kan 5% van hen meer dan 100% van de woningprijs lenen om de notariskosten te helpen financieren.
4. Goedkope huisvesting
Sommige Belgische provincies bieden woningen met korting aan voor jonge kopers. Deze tehuizen worden door verschillende instellingen aangeboden:
Zo heeft het APIBW (Agence de Promotion Immobilière du Brabant Wallon) een initiatief opgezet om jongeren in staat te stellen een nieuw huis te kopen voor een prijs die tot 30% onder de marktprijs ligt.
Het Brussels Gewest heeft ook een initiatief opgezet, Citydev.brussels, dat nieuwe woningen aanbiedt waarbij 30% van de prijs door het Gewest wordt betaald.