Hypothecair mandaat of hypothecaire inschrijving: wat is het beste?

Bij het verstrekken van een lening moet de bank een waarborg hebben om het risico van wanbetaling te dekken. Deze waarborg is meestal samengesteld uit een hypothecaire inschrijving.

Onder bepaalde voorwaarden bestaat er ook een andere oplossing: het hypothecair mandaat.

Leer alles over het hypothecair mandaat bij GeldExpert en ontdek waarom deze oplossing financieel interessant kan zijn.

Hypothecair mandaat

Wat is een hypothecair mandaat?

Een hypothecair mandaat, of hypothecaire volmacht, is een mandaat dat door de lener wordt ondertekend ten gunste van de vertegenwoordigers van de leninggever.

Het hypothecair mandaat geeft de kredietgever het recht om eenzijdig een hypotheek te vestigen op het eigendom van de kredietnemer indien deze zijn verbintenissen niet nakomt. Met andere woorden: door deze akte geeft de lener toestemming aan de kredietgever om een hypotheek op zijn eigendom te nemen voor het geval hij de lening niet terugbetaalt zoals overeengekomen.

De hypothecaire mandaat biedt minder zekerheid voor de kredietgever en wordt in feite alleen aangeboden aan klanten met wie een hoog vertrouwen heerst. Een combinatie van hypotheek en hypothecaire mandaat kan worden aangeboden om de hypothecaire lening veilig te stellen. Een deel van het geleende bedrag wordt gedekt door een hypotheek. De rest van het bedrag door een hypothecair mandaat.

Een hypotheekbelofte

Bij een hypothecaire lening moet een hypotheek als waarborg geregistreerd worden bij het hypotheekregister.

Het hypothecair mandaat daarentegen geeft de kredietgever de volmacht om een hypotheek te vestigen op het eigendom van de kredietnemer. Deze hypotheek zal alleen worden ingeschreven als de lener zijn verplichtingen niet nakomt. Het kan goed zijn dat de inschrijving dus nooit moet gebeuren.

Aanzienlijke kostenbesparingen

Voor de vestiging van een hypothecair mandaat is geen hypothecaire inschrijving nodig. Daarom is deze oplossing financieel zo voordelig.

U hoeft namelijk geen hypotheekkosten te betalen, maar slechts € 50 (exclusief BTW) aan registratierechten.

Maar omdat dit mandaat in de vorm van een notariële akte moet worden opgesteld, zijn er wel notariskosten aan verbonden. Deze kosten zijn echter lager dan die voor een hypothecaire inschrijving.

Lening van 200.000 euro
Kosten van een hypothecair mandaat Kosten van een hypothecaire inschrijving
+/- 1250 € +/- 5380 €

Let op! Als de lener in gebreke blijft en de kredietgever gebruik moet maken van het mandaat, dan zal het totaalbedrag aan notariskosten hoger zijn dan bij een conventionele hypothecaire lening.

De lener zal de kosten van het mandaat moeten betalen, plus de kosten voor de registratie van de hypothecaire lening.

Fiscaal minder voordelig

Indien de lening gedekt is door een combinatie van een hypotheek en een hypothecair mandaat, dan geniet het door de hypotheek gedekte bedrag van een belastingvoordeel voor een eigen woning.

De afbetaling van een hypothecaire lening die alleen door een hypothecair mandaat wordt gedekt, komt niet in aanmerking voor het belastingvoordeel dat voor een eigen woning wordt toegekend.

Merk op dat, als hij er recht op heeft, de lener een eventuele gewone aftrek van de rente kan genieten. De lener kan de rente op een lening die hij heeft afgesloten om vastgoed te kopen aftrekken van zijn totale kadastraal inkomen.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px