Huurindexering en stijgende rente: veranderingen om in de gaten te houden

November brengt nieuwe ontwikkelingen met zich mee, met opvallende wijzigingen in de huurindexering en rentetarieven. Hier volgt een overzicht van de wijzigingen die op 1 november van kracht worden.

Huurindexering en stijgende rente: veranderingen om in de gaten te houden

Huurindexering opnieuw mogelijk voor energiezuinige woningen in Wallonië

Vanaf 1 november kunnen eigenaars van energiezuinige woningen in Wallonië opnieuw hun huur indexeren.

Ter herinnering, vorig jaar werd de indexering bevroren door de sterke stijging van de energieprijzen, om de bewoners van slecht geïsoleerde woningen te beschermen. Aan deze bevriezing komt nu op 1 november een einde, met een terugkeer naar normale energie-indexen.

Sinds oktober 2022 konden enkel de huren voor woningen met een A-, B- of C-EPB-certificaat volledig geïndexeerd worden. Voor andere EPB-certificaten was de indexering beperkt of verboden (voor EPB F- en G-certificaten).

Ook in Vlaanderen kwam in oktober een einde aan de bevriezing van de huurindexering en in Brussel mogen alle verhuurders hun huurprijzen opnieuw indexeren.

Belfius verhoogt de rente op zijn spaarrekeningen

De tweede verandering om in de gaten te houden deze 1ᵉʳ november 2023 is de renteverhoging op de spaarrekeningen van Belfius.

Als reactie op de renteschommelingen op de financiële markten heeft Belfius beslist om vanaf 1 november de basisrente en getrouwheidspremie van zijn spaarrekeningen aan te passen.

  • Op de Belfius Fidelity-rekening zal de basisrente stijgen van 0,20% naar 0,25%, samen met een getrouwheidspremie die verhoogd wordt van 1,05% naar 1,75%. Dit vertaalt zich in een globale rentevoet van 2%.
  • Voor de klassieke spaarrekening is de basisrente nu 0,55%, een stijging van 0,10%, met een loyaliteitspremie die ook stijgt naar 0,55%. Dit brengt de totale rente op deze rekening op 1,10%.

Opgelet! Vergeet niet dat de getrouwheidspremie alleen wordt verdiend op bedragen die ononderbroken op een gereglementeerde spaarrekening blijven staan gedurende een periode van 12 maanden na de betaling.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px