Hoger inschrijvingsgeld universiteiten verplicht veel studenten te lenen

Kosten Universiteit Studenten Geld LenenHet inschrijvingsgeld voor de universiteit kan in België substantieel omhoog, dat vindt althans Roger Blanpain, emiritus hoogleraar aan de KU Leuven. Hij stelt dat het een goed idee is om de kosten bijvoorbeeld te verhogen van €600 naar €1.500, om op die manier meer gelden voor de universiteit vrij te maken. Hij reageert daarmee op plannen van de Vlaamse regering om de dotaties aan universiteiten te verlagen. Een verhoging van de inschrijvingsgelden moet het verlies voor de universiteit compenseren. Het zal er waarschijnlijk toe leiden dat meer studenten zullen moeten lenen om te kunnen studeren.

Voldoende middelen voor de universiteit

Het is volgens Blanpain van belang dat de universiteiten voldoende inkomsten dienen te behouden, om het academisch, wetenschappelijk en administratief personeel te blijven betalen. Daarnaast dient de universiteit wetenschappelijk onderzoek te kunnen organiseren, dat van belang is voor de economische en sociale vooruitgang van de maatschappij. Juist nu de vergrijzing voor de deur staat kan de universiteit volgens hem een belangrijke rol spelen. De overheid heeft helaas de middelen niet om het budget te verhogen, waardoor de studenten hiervoor op zullen moeten draaien.

Hogere inkomsten studenten na afstuderen

Dat is volgens hem geen probleem, aangezien een ieder die afstudeert aan de universiteit uiteindelijk kan rekenen op een relatief hoog salaris. De hogere inkomsten maken het mogelijk om een eventuele lening tijdens de studieperiode terug te betalen. Studenten uit minder gegoede families zouden volgens hem toegang moeten krijgen tot goedkope leningen, die de student na het afronden van de studie terugbetaalt. Zijn of haar job zal dan voldoende inkomen genereren, waardoor het mogelijk is om iets terug te doen voor de maatschappij, na tijdens de studie de universiteit van voldoende middelen te hebben voorzien.

Geld lenen door studenten

Het geld lenen voor studenten komt ook nu al voor, al is het in mindere mate. Blanpain geeft zelf echter aan dat hij tijdens zijn studie een beurs kreeg van 20.000 Belgische frank, die hij met maandelijkse terugbetalingen heeft terugbetaald nadat hij zijn onderscheiding behaalde. De studenten van nu kunnen volgens hem geld lenen om het inschrijvingsgeld te betalen, om dat later zelf terug te betalen uit het waarschijnlijk goede inkomen. De universiteiten zouden met een dergelijk plan enorm gered zijn, aangezien zij de budgetten de laatste tijd behoorlijk terug zien lopen en de kosten aan de andere kant op hetzelfde niveau blijven.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px