Hoeveel mag geld lenen u maximaal kosten?

Kosten jkp leningDe wetgever bepaalt twee keer per jaar wat een lening u maximaal mag kosten, op basis van het hoogste Jaarlijkse kostenpercentage (Jkp) dat een geldverstrekker u mag berekenen. De maxima gelden voor alle verschillende vormen van consumentenkredieten. De wetgever is niet verplicht om de maximale kosten twee keer per jaar aan te passen, het gaat slechts om een mogelijkheid om de kosten in lijn te brengen met bepaalde referentie-indices.

Jaarlijks kostenpercentage of Jkp

Geld lenen kost geld, dat weten we allemaal. Hoeveel dat kost hangt vooral af van de geldverstrekkers. Het is echter de wetgever die het maximum bepaalt, waar iedere geldverstrekker zich aan dient te houden. Geld lenen kost geld op basis van een bepaalde rentevoet, die op basis van de betaling vooraf of achteraf leidt tot een bijbehorend jaarlijks kostenpercentage. Aan de hand daarvan is het mogelijk precies na te gaan wat de lening per jaar kost, dus wat het kost om vroegtijdig een aankoop te kunnen doen of een financiering af te spreken. Afhankelijk van de kredietformule en het kredietbedrag geldt er een maximaal tarief, zoals vastgesteld door de wetgever.

Herziening sinds eind 2012

De laatste herziening van de maximale tarieven om geld te lenen vond plaats in eind 2012, er is wat dat betreft al enige tijd sprake van een stabiele situatie. De wetgever heeft steeds per 1 juni en per 1 december de mogelijkheid om de tarieven te wijzigen, iets dat de komende maand zal gebeuren. De referentie-indices hebben een verandering laten zien, waardoor de wetgever besloten heeft om de maximale tarieven omlaag te brengen.

Geld lenen wordt goedkoper

Vanaf 1 december 2015 zal geld lenen op basis van twee soorten consumentenkredieten 0,5% per jaar goedkoper worden. Het gaat om een lening of verkoop op afbetaling en daarnaast om financieringshuur. Wanneer daar sprake van is zal het krediet voordeliger uitvallen, bijvoorbeeld op het moment dat u een auto koopt.

De maximale jaarlijkse kostenpercentages zijn afhankelijk van zowel het type krediet dat u afsluit (lening op afbetaling, kredietopening met kaart, kredietopening zonder kaart en financieringshuur) en het bedrag dat u wilt lenen (tot €1.250, tot €5.000 en vanaf €5.000). Op basis daarvan geldt er voor de kleinste leningen een maximaal jaarlijks kostenpercentage van 18,5%, de meest uitgebreide lening op basis van financieringshuur kost per 1 december 2015 nog maximaal 8% per jaar.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px