Hoeveel had je moeten sparen op je 30e, 40e en 50e?

Het belang van sparen is duidelijk vastgesteld. Echter wordt er vaak niet specifiek gesproken over het spaargeld dat je op basis van je leeftijd zou moeten hebben gespaard. Ontdek met behulp van Geldexpert en de Greene-methode hoeveel je zou moeten hebben gespaard op de leeftijd van 30, 40 en 50, gedurende elke levensfase!

Hoeveel had je moeten sparen op je 30e, 40e en 50e?

Hoeveel spaargeld zou je moeten hebben gespaard op je 30e, 40e en 50e levensjaar?

Dit is de vraag die econoom Kimmie Greene zich al lange tijd stelt. Haar doel is om te bepalen hoeveel spaargeld je op verschillende momenten in je leven op je spaarrekening zou moeten hebben staan, zodat je comfortabel kunt leven en eventuele financiële onvoorziene omstandigheden kunt opvangen tot aan je pensioen.

Daartoe heeft zij een eenvoudige formule ontwikkeld die rekening houdt met twee factoren:

  1. De leeftijd van de persoon.
  2. Het jaarsalaris van de persoon.

Door deze twee factoren te combineren, kun je met behulp van de formule het ideale bedrag berekenen dat je volgens jouw leeftijdsgroep zou moeten hebben gespaard. Het doel van deze informatie is om je een duidelijk richtpunt te geven over hoeveel spaargeld je op een bepaalde leeftijd zou moeten hebben gespaard.

Wat zijn de resultaten van Greene’s methode?

Dankzij de Greene-methode kun je eenvoudig en snel het bedrag berekenen dat je op 30-, 40- of 50-jarige leeftijd zou moeten hebben gespaard door de onderstaande tabel te raadplegen:

Leeftijd

Het ideale bedrag dat reeds is gespaard

20 jaar

25% van jouw netto jaarsalaris

30 jaar

100% van jouw netto jaarsalaris

35 jaar

2 keer jouw netto jaarsalaris

40 jaar

3 keer jouw netto jaarsalaris

45 jaar

4 keer jouw netto jaarsalaris

50 jaar

5 keer jouw netto jaarsalaris

55 jaar

6 keer jouw netto jaarsalaris

60 jaar

7 keer jouw netto jaarsalaris

65 jaar (geschatte pensioenleeftijd)

8 keer jouw netto jaarsalaris

Zijn deze doelen echt haalbaar?

Als deze cijfers je ontmoedigen, herinnert econoom Kimmie Greene ons eraan dat ze slechts een richtlijn vormen. Helaas heeft niet iedereen dezelfde levensstandaard, waardoor sommige mensen zich niet hetzelfde niveau van spaargeld kunnen veroorloven als anderen. 

Indien je merkt dat je aanzienlijk achterloopt, kun je nu beginnen met sparen. Inderdaad, als je op je 25e begint met sparen, zal het veel uitdagender zijn om tegen je leeftijd van 30, 100% van je jaarsalaris gespaard te hebben dan wanneer je 5 jaar eerder was begonnen. We raden je dan ook aan om zo snel mogelijk te beginnen met sparen, maar ook om prioriteiten te stellen bij je uitgaven en pas als laatste redmiddel je spaargeld te gebruiken.

Minder gunstige voorzichten voor wie wilt sparen

Volgens een studie van STATBEL worden de geschatte jaarlijkse uitgaven van een Belgisch huishouden in 2020 op 35.209 euro gesteld. Echter, met een inflatie van al 8,97% in mei (het hoogste niveau dat in België in bijna 40 jaar is waargenomen), blijven de kosten van levensonderhoud stijgen. Bruno Colmant, universitair docent, financier, fiscalist en econoom, geeft aan dat voor het gemiddelde huishouden een extra uitgave van 500 tot 600 euro te verwachten is. Dit bedrag omvat de stijging van voedselprijzen, de toename van energiekosten en de indexering van huurprijzen, die binnenkort tot 10% van het inkomen van de minst bevoorrechten zouden kunnen oplopen.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px