Hoeveel had je moeten sparen op je 30e, 40e en 50e?

De noodzaak om te sparen is duidelijk vastgesteld. Maar al te vaak wordt niet gesproken over het precieze bedrag dat u volgens uw leeftijd had moeten sparen. Ontdek met My-Finances en dankzij de Greene-methode hoeveel u had moeten sparen op 30, 40 en 50-jarige leeftijd en in elke periode van uw leven!

Hoeveel had je moeten sparen op je 30e, 40e en 50e?

Hoeveel had je moeten sparen op je 30e, 40e en 50e?

Dat is de vraag die econoom Kimmie Greene zich al lange tijd stelt. Zijn doel: bepalen hoeveel geld je op verschillende momenten in je leven op je spaarrekening moet hebben staan om comfortabel te kunnen leven en eventuele financiële onvoorziene omstandigheden te kunnen dekken tot de dag dat je met pensioen gaat.

Daartoe heeft hij een eenvoudige formule ontwikkeld die rekening houdt met twee factoren:

  • De leeftijd van het individu,
  • het jaarsalaris van de betrokkene.

 

Door deze twee factoren te combineren, kunt u met de formule het ideale bedrag berekenen dat u volgens uw leeftijdsgroep zou moeten hebben gespaard. Het doel van deze informatie is u een duidelijk doel te geven om uw spaargeld zo goed mogelijk te regelen.

Wat zijn de resultaten van de Groene methode?

Dankzij de Groene methode kunt u eenvoudig en snel het bedrag berekenen dat u op 30-, 40- of 50-jarige leeftijd zou moeten hebben gespaard door de onderstaande tabel te raadplegen:

 

Leeftijd

Ideaal bedrag dat al is gespaard

20 jaren

25% van uw netto jaarsalaris

30 jaren

100% van uw netto jaarsalaris

35 jaren

2 keer uw netto jaarsalaris

40 jaren

3 keer uw netto jaarsalaris

45 jaren

4 keer uw netto jaarsalaris

50 jaren

5 keer uw netto jaarsalaris

55 jaren

6 keer uw netto jaarsalaris

60 jaren

7 keer uw netto jaarsalaris

65 jaren (geschatte pensioenleeftijd)

8 keer uw netto jaarsalaris

Zijn deze doelen echt haalbaar?

Als deze cijfers u deprimeren, herinnert econoom Kimmie Greene ons eraan dat ze slechts een richtlijn zijn. Helaas is niet iedereen gelijk als het gaat om de verschillende kosten van levensonderhoud, zodat sommige mensen het zich niet kunnen veroorloven evenveel te sparen als anderen. Wat belangrijk is, is te verwijzen naar deze waarden en te proberen deze zo dicht mogelijk te benaderen, zonder jezelf eventueel af te schrijven.

Als u vindt dat u er ver naast zit, kunt u nu beginnen met sparen. Inderdaad, als u op uw 25e begint te sparen, zal het veel moeilijker zijn om 100% van uw jaarsalaris te hebben gespaard tegen de tijd dat u 30 bent dan wanneer u 5 jaar eerder was begonnen. Het is daarom raadzaam om zo snel mogelijk te beginnen met sparen, maar ook om prioriteiten te stellen bij uw uitgaven en pas in laatste instantie aan uw spaargeld te komen.

Een algemene context die steeds minder gunstig is voor sparen

Volgens een studie van STATBEL worden de jaarlijkse uitgaven van een Belgisch huishouden in 2020 geraamd op 35 209 euro. Maar met een inflatie die in mei al 8,97% bedroeg (het hoogste niveau dat in België in bijna 40 jaar is opgetekend), blijven de kosten van levensonderhoud stijgen. Volgens Bruno Colmant, universitair docent, financier, fiscalist en econoom, moet voor het gemiddelde huishouden een extra kostenpost van 500 tot 600 euro worden verwacht. Dit bedrag omvat de stijging van de voedselprijzen, de stijging van de energieprijzen en de indexering van de huren, die weldra 10% van het loon van de minst bevoorrechten zouden kunnen bereiken.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px