Hoe kunt u het werk aan uw huis financieren?

Of het nu is om waarde toe te voegen met het oog op een latere doorverkoop of om het comfort of de energieprestaties te verbeteren, werkzaamheden aan uw woning kunnen vaak noodzakelijk zijn. Ontdek bij GeldExpert hoe u werkzaamheden aan uw woning kunt financieren met een lening voor woningverbetering, een hypothecaire lening, een aflossing van uitstaande schulden of zelfs een hypothecaire terugkooplening.

Hoe kunt u het werk aan uw huis financieren

Hoe kunt u het werk aan uw huis financieren?

De beschikbare financieringsoplossingen om werkzaamheden aan uw woning te financieren variëren naargelang uw situatie. Het hangt er met name van af of uw eigendom vrij is van lasten of niet. Met andere woorden, of u nu huiseigenaar bent met of zonder uitstaande hypotheek. 

Als u een huiseigenaar bent zonder uitstaande hypotheek

Als u een eigenaar bent zonder lopende hypotheek, hebt u twee mogelijkheden om uw werk te financieren. U kunt een hypotheek of een lening voor werken afsluiten. 

Uw werk financieren met een hypotheek

Door een hypothecair krediet te nemen om uw werk te financieren, geniet u van een bijzonder voordelige rentevoet. Dat gezegd hebbende, een dergelijke optie vereist dat u teruggaat naar een notaris en akte- en hypotheekkosten betaalt. Bovendien worden de kosten van het onderzoek en de administratieve kosten in rekening gebracht. Aangezien deze kosten niet echt in verhouding staan tot het bedrag van uw lening, is deze financieringsoplossing interessant als u grote werkzaamheden wilt uitvoeren waarvoor aanzienlijke bedragen nodig zijn. 

Uw werk financieren met een werklening

De tweede oplossing voor de financiering van uw werk is het aanvragen van een werklening bij de kredietverstrekker van uw keuze. Een dergelijke lening is over het algemeen snel verkregen omdat er, in tegenstelling tot een hypothecaire lening, geen notariële akte of hypothecaire inschrijving voor nodig is. Aangezien de voorwaarden van woningverbeteringsleningen per bank kunnen verschillen, is het essentieel dat u ze eerst vergelijkt voordat u uw keuze maakt. 

De lening voor ecologische werken

Als de werkzaamheden die u wilt uitvoeren de energieprestaties van uw woning verbeteren, kunt u kiezen voor een Groene Lening. Dit type lening, ook bekend als een energielening, geeft u veel lagere tarieven. Als u een groene lening afsluit voor uw ecologische werkzaamheden, kunt u bovendien profiteren van de woonbonus van het Waalse Gewest of de RENOLUTIE-premies van het Brusselse Gewest

U bent een huiseigenaar met een uitstaande hypotheek

Als u eigenaar bent van het pand waarin u de werkzaamheden wilt uitvoeren en u heeft een uitstaande hypotheek, dan is er een extra financieringsmogelijkheid. Dit is de schuldovername. 

Een hypotheek overnemen

Het overnemen van een hypotheek is een goedkope procedure die bestaat uit het opnieuw beschikbaar stellen van uw hypotheeklening of een deel daarvan. Concreet staat uw schuldeiser u toe een deel of het geheel van het bedrag dat u reeds aan hem hebt terugbetaald opnieuw te lenen. Het maximumbedrag dat uw kredietgever u toestaat terug te nemen, hangt echter af van uw leencapaciteit op het ogenblik van uw aanvraag. Aangezien de schuldovername als een nieuwe lening wordt beschouwd, zal deze bovendien worden afgesloten tegen de huidige marktrente en niet tegen die van uw oorspronkelijke lening. 

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px