Hoe kies ik een autoverzekering?

Of je nu een ervaren bestuurder bent of net een rijbewijs hebt, het kiezen van de juiste verzekering voor je voertuig is een cruciale stap. Er zijn talloze opties beschikbaar op de markt en het is belangrijk dat je de verschillende dekkingen, de factoren waarmee je rekening moet houden bij het beoordelen van je specifieke behoeften en de specifieke regelgeving voor België begrijpt. In dit artikel geven we je de essentiële informatie die je moet weten over het kiezen van een autoverzekering, zodat je kunt profiteren van de bescherming die het beste past bij jouw situatie op de weg.

Hoe kies ik een autoverzekering

De juiste autoverzekering kiezen

In België kun je kiezen uit 3 soorten autoverzekeringen:

 • Een BA (burgerlijke aansprakelijkheid) autoverzekering is wettelijk verplicht in België. Bij een ongeval waarbij jij in gebreke blijft, dekt deze verzekering de schade die de tegenpartij veroorzaakt. Als je echter een nieuwe of relatief recente auto hebt, kan het verstandig zijn om een omniumverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt schade aan je eigen auto.
 • De formule “Full omnium” biedt je een uitgebreide bescherming en dekt schade veroorzaakt door brand, diefstal, slecht weer, gebroken ruiten en botsingen met dieren. Bovendien vergoedt deze formule je zelfs bij een ongeval waar jij schuld aan hebt of als er geen andere partij bij betrokken is. Over het algemeen is het aan te raden om een volledige omniumdekking af te sluiten voor ten minste de eerste drie jaar dat je een auto bezit.
 • De optie “Mini-omnium” dekt schade veroorzaakt door brand, diefstal, slecht weer, gebroken ruiten en botsingen met dieren. Als je echter zelf verantwoordelijk bent voor de schade of als de schade het gevolg is van vandalisme, word je niet vergoed. Deze optie kost gemiddeld een derde van de prijs van een ” full omnium “. Als je een “full omnium” hebt afgesloten voor de eerste drie jaar, kun je altijd kiezen voor een “mini-omnium” voor nog een paar jaar.

Vergelijk prijzen om een autoverzekering te kiezen

De goedkoopste vorm van autoverzekering is meestal de BA-verzekering. Hoe minder je kiest om te verzekeren, hoe lager de premie van je autoverzekering zal zijn. Dat gezegd hebbende, als je eenmaal je autoverzekeringspakket hebt gekozen, kan de prijs sterk variëren afhankelijk van een aantal criteria, waaronder :

 • Extra garanties en verzekeringen,
 • Het aantal jaren zonder schadegeval,
 • Het vermogen van je voertuig,
 • je leeftijd,
 • je adres.

Daarom is het essentieel om een autoverzekeringvergelijker te gebruiken om de juiste keuze te maken. Door je autoverzekering te simuleren door de bovenstaande informatie correct in te vullen, kun je de beste verzekering voor jouw situatie vinden.

Lees de voorwaarden van autoverzekeringen

Bij het beoordelen van verschillende autoverzekeringsaanbiedingen is het van cruciaal belang om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook bijzondere aandacht te besteden aan de voorwaarden in het geval van een schadegeval. Er kunnen aanzienlijke verschillen zijn op een aantal belangrijke punten:

 • Controleer of je autoverzekering voorziet in een vervangwagen in geval van pech of een ongeval. Zo ja, zoek dan uit hoe lang deze dekking duurt en welke voorwaarden van toepassing zijn. Mogelijk ben je verplicht om je auto te laten repareren in een garage die is goedgekeurd door de verzekeraar.
 • Wordt je voertuig op kosten van de verzekeraar weggesleept als dat nodig is en geldt er een maximumbedrag of is alles gedekt? Gelden deze bepalingen ook in het buitenland?
 • Informeer naar de mogelijke franchise. Over het algemeen geldt dit franchisebedrag niet voor verplichte of mini-omnium autoverzekeringen, behalve voor onervaren bestuurders. Voor een volledige omniumverzekering geldt echter vaak een franchise voor schade aan je auto die door je eigen schuld is veroorzaakt. Verzekeraars gebruiken verschillende systemen voor de franchise: een vast bedrag (zoals €500 of €750), een percentage (bijvoorbeeld 1,5% van de verzekerde waarde) of een Engels franchise. In het laatste geval betaal je geen franchise wanneer de schade een bepaald bedrag overschrijdt. Houd er rekening mee dat dit verschilt van het concept van een €0 franchise, waarbij je nooit een franchise betaalt en er geen voorwaarden zijn met betrekking tot een minimum schadebedrag. Lees dus goed de voorwaarden van het verzekeringscontract wanneer je verschillende aanbiedingen vergelijkt.
 • Vanaf welk punt wordt je voertuig als “perte total” beschouwd en welke waarde wordt gebruikt om de schadevergoeding te berekenen als je een omniumverzekering hebt? Verzekeraars kunnen de schadevergoeding baseren op de werkelijke (of functionele) waarde van het voertuig of op een overeengekomen waarde. In de praktijk kan dit verschil oplopen tot enkele duizenden euro’s in het geval van een schadeclaim.
 • Ontdek hoe het bonus-malussysteem werkt. Hoe stijgt de coëfficiënt bij een schadegeval en hoe daalt hij als er geen schadegeval is? Deze informatie is essentieel, want ze heeft een directe invloed op de hoogte van je verzekeringspremie.
 • Is het mogelijk om een joker te ontvangen? Sommige autoverzekeraars belonen goede bestuurders met dit soort bonus. Je kunt deze joker gebruiken in geval van een schade zodat je verzekeringspremie niet verhoogd wordt, of om te vermijden dat je een franchise moet betalen.

Autoverzekeringen vergelijken gaat over meer dan alleen de prijs. Om de juiste autoverzekering te kiezen, is het essentieel om de voorwaarden van de verschillende verzekeringen die je overweegt zorgvuldig te lezen, zodat je de best geïnformeerde keuze kunt maken die het beste bij je behoeften past.

Bekijk hoe lang het duurt om claims te verwerken

Bij het kiezen van een autoverzekering in België is het essentieel om te weten hoe snel schadeclaims worden afgehandeld. Bij een ongeval of schade aan je voertuig kan de snelheid waarmee de verzekeraar reageert een grote invloed hebben op je gemoedsrust en je mogelijkheden om je voertuig weer in orde te krijgen. Voordat je een beslissing neemt, is het daarom raadzaam om de informatie van de verschillende verzekeringsmaatschappijen over hun schadebehandelingsprocedures en de bijbehorende termijnen te raadplegen.

Door te kiezen voor een verzekeraar die snel en efficiënt is in het afhandelen van claims, profiteer je van een betrouwbare service en een snelle reactie in het geval van een incident op de weg.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px