Hoe een te aantrekkelijk kredietaanbod herkennen ?

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) waarschuwt het publiek regelmatig voor niet-erkende kredietverleners die nepkredieten aanbieden aan consumenten. Lijkt een kredietaanbod te verleidelijk? Dan is het waarschijnlijk nep. Ontdek hoe u frauduleuze online kredietaanbiedingen kunt herkennen!
Pas op voor al te verleidelijke aanbiedingen!

Een frauduleuze online organisatie

In de laatste paar maanden, FSMA ontdekte niet minder dan 40 frauduleuze kredietverstrekkers ontdekt die valse onlinekredieten aanbieden aan Belgische consumenten. Ce laatste worden meestal ongevraagd benaderd via sociale netwerken of per e-mail maar kunnen ook zelf in de fout gaan door op valse online advertenties te stuiten.

De personen die deze illegale aanbiedingen doen doen zich voor als geregistreerde kredietbemiddelaars of erkende kredietverstrekkers en aarzelen soms niet om de naam en het logo van legitieme financiële diensten te gebruiken om consumenten te misleiden.

Hun aanbiedingen? Leningen met zeer voordelige voorwaarden zoals grote te lenen bedragen tegen een zeer lage rente of geen analyse van de financiële situatie van de kredietnemer of van zijn eventuele inschrijving in de Centrale voor Kredieten aan Particulieren van de Nationale Bank van België (NBB).

De criminelen vragen vervolgens aan de mensen die op hun aanbod ingaan om vooraf een deel van de aan het krediet verbonden kosten te dekken. Deze kosten, die zuiver fictief zijn, worden ten onrechte gerechtvaardigd als administratiekosten, dossierkosten of verzekeringspremies. Eenmaal betaald, verdwijnt de valse kredietverlener, en daarmee ook elke mogelijkheid om de betaalde bedragen terug te vorderen.

Hoe kunt u zich beschermen tegen deze frauduleuze online kredietaanbiedingen?

Hoe kunt u zich beschermen tegen deze frauduleuze online kredietaanbiedingen? Omdat uw veiligheid voor ons belangrijk is, maakt Mes-Finances er een erezaak van u enkel kredietorganisaties voor te stellen die aan de kwaliteitscriteria voldoen en een FSMA-goedkeuring hebben. Dit geldt ongeacht het type krediet dat u zoekt zoals bijvoorbeeld op onze simulator van persoonlijke lening ou ergelijkend krediet werk.

Om u te helpen frauduleuze kredietaanbiedingen te herkennen, kunt u ook de algemene aanbevelingen van de FSMA raadplegen;

  • Pas op voor ongevraagde online aanbiedingen,
  • Pas op voor kredietaanbiedingen met bijzonder aantrekkelijke voorwaarden,
  • Wees nog meer op uw hoede voor aanbiedingen waarbij de kredietgever de lening afhankelijk maakt van de betaling van een bedrag om de kosten te dekken,
  • Ga na of de schuldeiser over de nodige registratie of erkenning beschikt.

Goed om te weten! U kunt gemakkelijk nagaan of de geldschieter correct is geregistreerd of een vergunning heeft via de FSMA zoekmachine. Als die er niet is, mag die persoon u geen leningen aanbieden.

  • U kunt de potentiële schuldeiser ook opzoeken op uw gebruikelijke zoekmachine. Zo kunt u getuigenissen raadplegen van personen die reeds werden benaderd.

Pas op! Valse getuigenissen worden waarschijnlijk door de criminelen zelf online gezet.

Tot slot kunt u de lijst van onregelmatig actieve organisaties waarvoor de FSMA de consumenten waarschuwt.

Voorzichtigheid is dus meer dan ooit geboden bij het online verkrijgen van uw kredieten. Mes-Finances verzekert u transparantie en veiligheid met productaanbiedingen die uitsluitend afkomstig zijn van door de FSMA erkende organisaties.

Zie ook onze andere dossiers over veiligheid van persoonlijke financiën

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px