Is het herfinancieren van een woonkrediet nu een goed idee?

hypotheek en de herfinancieringDe rentevoet op woonkredieten is historisch laag, maar niet iedereen kan daarvan profiteren. Sloot u in 2005 of 2006 een woonkrediet af met een jaarlijks aanpasbare formule? Dan bestaat de kans dat u nu 0% intrest betaalt over uw krediet, wat betekent dat u haast gratis kunt wonen. Het is daardoor interessant om een bestaand woonkrediet nu te herfinancieren en gebruik te maken van een jaarlijks aanpasbare formule? Niet in alle gevallen levert dit voordeel op, dus laat hier goed naar kijken door een financieel expert.

Jaarlijks aanpasbare rente op historisch laag niveau

De jaarlijks aanpasbare rente was nog niet eerder zo laag. Dat heeft te maken met de referte-index A, die de banken gebruiken om hun rentevoeten automatisch aan te passen. De referte-index A daalde tot -0,007% per jaar, waardoor sommige klanten nu kunnen rekenen op een rentetarief van 0% per jaar. Dat betekent dat zij haast gratis kunnen wonen, al is dit voordeel niet voor iedereen weggelegd. Alleen klanten die al jaren geleden kozen voor een jaarlijks aanpasbare formule kunnen nu gratis geld lenen.

Startrentetarief relatief hoog

Zou u uw woonkrediet herfinancieren, om het geld lenen goedkoper te maken? Houd er dan rekening mee dat er sprake is van een startrentetarief, dat ze bank aan zal passen op basis van de ontwikkeling van de marktrente. Het geafficheerde startrentetarief bedraagt op dit moment bijvoorbeeld zo’n 3,7% per jaar, behoorlijk meer dan de 0% die voor enkelen is weggelegd. De meeste klanten met een woonkrediet waarvan de rentevoet jaarlijks wordt aangepast ligt tussen de 2,5 en 3% per jaar. Een goede onderhandelaar slaagt er waarschijnlijk in om de rentevoet net onder de 3% af te sluiten, voor een nieuw woonkrediet bij de bank.

Rentevoet-ontwikkeling in de toekomst

Houd er echter rekening mee dat de kans groot is dat de rentevoet in de toekomst juist op zal gaan lopen. De referte-index A staat nu op een historisch laag punt, waardoor de rente eigenlijk alleen maar omhoog kan. Indien u nu instapt met een startrentetarief van 3% per jaar, is de kans groot dat de rentevoet de komende jaren op zal lopen naar 3,5%, 4% of zelfs 5%. Het is wat dat betreft lang niet altijd verstandig om uw woonkrediet te herfinancieren en nu gebruik te maken van een jaarlijks aanpasbare formule, een rentevaste periode voor een langere tijd lijkt wellicht verstandiger.

Ik deel het op :

Eén reactie

  1. De herfinanciering is eveneens interessant wanneer je in het verleden een dure hypotheek hebt afgesloten. Heb je toen een lening met vaste rente gekozen en heb je slechts nog enkele jaren te gaan? Dan is het zeker nu interessant om die leningen te herzien. Dat komt omdat de rentes nu histories laag staan. Je kan dan best overschakelen van een lening met vaste rente naar een lening met variabele rente. Aangezien aanpassing van de rentepercentages gelimiteerd is over 1, 5 of 10 jaar kan je op die manier heel wat rente uitsparen, ook al dien je kosten af te dragen voor die herfinanciering. Dat komt omdat de rentes voor variabele leningen lager liggen als voor leningen met een vast rentetarief. Met wat rekenwerk kom je daar zo achter. Je bank of immotheker helpt je daar ook bij. Ben je aangesloten bij een immotheker, dan wordt je daar automatisch van op de hoogte gebracht wanneer een herfinanciering interessant blijkt te zijn. Het advies van een immotheker is kosteloos.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px