Belastingvoordeel van spaarrekeningen in twijfel getrokken

Het einde van het belastingvoordeel van spaarrekeningen wordt overwogen in november 2022.

Het belastingvoordeel van spaarrekeningen is in herziening

Het belastingvoordeel van spaarrekeningen wordt herzien

De belastingheffing op spaarrekeningen in België wordt onder de loep genomen. Minister Vincent Van Peteghem van Financiën heeft onlangs de NBB en de FSMA om advies gevraagd over een eventuele wijziging van de vrijstelling van roerende voorheffing op interesten op spaarrekeningen tot € 980.

Goed om te weten: wanneer de Belgische overheid de voorwaarden van spaarrekeningen wil wijzigen, zijn dergelijke kennisgevingen wettelijk voorgeschreven.

De belastingdienst heeft al een aantal gesprekken gevoerd met de strategie-eenheid van het kabinet van de minister over de verschillende mogelijkheden. “Deze opties zullen op korte termijn officieel worden gepresenteerd”, verklaart de belastingdienst. De NBB stelt dat de overwogen wijziging “de voorwaarden voor de niet-belasting van de eerste schijf van de rente” op spaarrekeningen zou wijzigen.

Belgische autoriteiten onder druk van Europa

De Belgische autoriteiten staan onder druk van Europa. In feite heeft het Hof van de Europese Unie het belastingvoordeel van gereglementeerde spaarrekeningen al tweemaal veroordeeld. De reden? Zij is van mening dat buitenlandse bankinstellingen met dergelijke voorwaarden, die met name specifiek zijn voor België, niet kunnen profiteren om te concurreren met Belgische financiële instellingen. Deze situatie is onverenigbaar met het Europese beginsel van het vrij verrichten van diensten.

Een uitdaging voor de financiële stabiliteit in België

Het belastingvoordeel van spaarrekeningen vormt een aanzienlijke uitdaging voor de financiële stabiliteit in België. Daarom zal de NBB het effect van de voorgenomen maatregelen op het risicobeheer van de bankinstellingen analyseren. De situatie moet dus worden gevolgd en de uitkomst is nog onzeker, waarover wij u onmiddellijk zullen informeren.

Alternatieven voor spaarrekeningen

Of ze nu wel of niet fiscaal voordelig zijn, het is duidelijk dat spaarrekeningen, waarvan de rente bijna overal op het wettelijk minimum ligt, niet veel meer opleveren. Daarom wenden steeds meer mensen zich tot nieuwe beleggingsoplossingen met een tot 100 keer hoger rendement. Meer informatie in ons artikel: “Alternatieven voor spaarrekeningen bij lage rente!

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px