Heronderhandelen over hypotheek kan lagere rente opleveren

hypothecaire lening heronderhandelenDe hypotheekrente staat lager dan ooit, wat betekent dat er wellicht een kans ligt om op de kosten van uw woning te besparen. Met name wanneer u een lening heeft die u 4 – 8 jaar geleden afsloot is de kans groot dat het de moeite waard is om de voorwaarden van uw krediet te heronderhandelen. De Belgische referentierentevoet (OLO op 10 jaar) viel terug naar 1,679 procent per jaar. Dit is de rente op basis waarvan banken de hypotheekrente berekenen. De rente stond niet eerder zo laag, waardoor een nieuwe hypotheek nu behoorlijk voordelig uit kan vallen.

Vier tot acht jaar geleden afgesloten

Volgens analisten is het vooral interessant voor een heronderhandeling van de lening op lange termijn te zorgen op het moment dat u de hypotheek 4 – 8 jaar geleden afsloot. In dat geval kan het renteverschil tussen de lage rente nu en de hogere rente die u destijds afsloot behoorlijk zijn. Sommige klanten betalen nu meer dan 5% aan rentevoet, waardoor er een behoorlijk voordeel beschikbaar is. Volgens diverse makelaars besteden te weinig mensen hier aandacht aan, terwijl het tot een aanzienlijke besparing zou kunnen leiden.

Herfinanciering bij 100 basispunten

Het is met name interessant om een lening te herfinancieren op het moment dat u daarmee een verschil van tenminste 100 basispunten kunt overbruggen (1 procentpunt). Op het moment dat het nieuwe tarief voor een woonkrediet 1 procentpunt of meer lager ligt dan wat u nu aan rente betaalt, is het interessant om daar goed naar te kijken. Houd er rekening mee dat het vooral interessant is de lening te heronderhandelen wanneer u nog veel rente betaalt, voor het doen van aflossingen heeft dit geen effect. ING stelt dat het alleen interessant is naar de mogelijkheden te kijken indien uw woonkrediet nog minimaal 5 jaar doorloopt.

Diverse factoren van belang bij nieuwe hypotheeklening

Houd er daarnaast rekening mee dat het van een aantal factoren afhangt of u het woonkrediet daadwerkelijk voordeliger vorm kunt geven. Dit is onder andere afhankelijk van de vervaldag, de rentevoet die u betaalt en de aflossingsformule waar u gebruik van maakt. Daarnaast bepalen onder andere het terugbetaalde kapitaal en de financiële gezondheid van u als klant of het de moeite waard is. Spreek hierover met een financieel adviseur, of maak zelf een berekening om na te gaan wat het u kan opleveren om het woonkrediet te heronderhandelen.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px