Geldreserve - kredietopening vergelijken en aanvragen!

Je vindt de voordeligste geldreserve via geldexpert.be, die aanbieders van geldreserves en andere vormen van kredietopeningen samenbrengt.

Geldreserves tot 15 000 € vergelijken
Aabieder Voordelen JPK
Image De geldreserve MyLine by Cofidis voor alle doeleinden

> Geldreserve of kredietopening tussen €500 en €10.001
> Gebruikswijze: het geld is gestort op een bankrekening van uw keuze of via een Cofidis MasterCard.
> Flexibel: uw kiest uw maandelijks aflossing tussen 4 "terug betaling snelheden" : 11, 14, 19 ou 26 maanden.
> Past het bedrag van uw maandelijkse aflossing op elk moment naar keuze gratis aan.
+ meer details over de Cofidis geldreserve
15.99% Image
Bezoek de website Cofidis
Gratis Offerte
Image Beobank Visa of Mastercard

> U krijgt 1% korting op al uw internetaankopen, betaald met uw kaart. En de eerste 3 maanden zelfs 3%
> Verschillenden opties: tussen 750€ en 10 000€
> Ook voor student
> Gebruikswijze: via een Visa kaart
> Korting op uw online aankopen + Exclusieve aankoopverzekering
> U hoeft geen zicht- of andere rekening bij Beobank te openen.
> Aflossing: minimum 1/18de (of 1/20de ifv de kredietopening bedrag) met een minimum van 25€
15,99% Image
Bezoek de website BeoBank
Gratis offerte
Image De Cetelem Maestro kaart

> Geldreserve van 1.250€ tot 3.000€
> Gebruikswijze: uw beschikt over een Maestro kaart
> 100% online aanvraagprocedure met Elektronische handtekening van uw contract
> Terug betalen: kleine maandelijkse bedragen (5,60% van het verschuldigd bedrag)
+ meer details over de Cetelem geldreserve
15,99% Image
- JKP : Jaarlijks KostenPercentage = een standaardindicator die het mogelijk maakt om geldreserves te vergelijken
- De gegevens over de geldreserves worden louter ter informatie vermeld. Mijnfinanciën.be kan dus niet aansprakelijk worden gesteld.

Alles over kredietopeningen

Geoorloofd rood staan op je zichtrekening, een kredietopening bij een bank hebben of gewoon over een geldreserve op kaart bij een kredietverlener beschikken, zijn allemaal vormen van een kredietopening. Hoewel de praktische werking tussen deze verschillende manieren van flexibel lenen enigszins verschilt, komen ze wat betreft structuur en afhandeling op hetzelfde neer.

Geldreserve

Wat is flexibel lenen?

Flexibel lenen is de term die banken en andere financiële instellingen graag gebruiken om de verschillende vormen van een kredietopening te beschrijven. Als consument heb je hierbij de vrijheid om zelf te bepalen hoe je leent en hoe je terugbetaalt. De algemene kenmerken van alle formules zijn:

 • Je kunt ongelimiteerd lenen tot een vooraf vastgesteld kredietplafond, dat wordt bepaald op basis van je persoonlijk financieel profiel.
 • Een geldreserve is in principe ‘oneindig’ en heeft geen vaste looptijd.
 • Een kredietopening kent geen vaste aflossingsregeling; als kredietnemer bepaal je zelf wanneer en hoeveel je wilt terugstorten.
 • De rente (JKP) wordt maandelijks slechts over het debetsaldo berekend.
 • Terugbetaald krediet kan opnieuw worden opgenomen.

Flexibel lenen is momenteel de meest gebruikte kredietvorm in België. Banken, financieringsmaatschappijen, kaartverstrekkers, warenhuizen en postorderbedrijven bieden de diverse formules onder uiteenlopende benamingen aan.

Welke zijn de verschillende formules van een kredietopening?

 1. Geoorloofd rood staan op je zichtrekening. Wanneer je eigen tegoeden tijdelijk ontoereikend zijn of volledig zijn uitgeput, kun je tot een vooraf vastgesteld limiet geld blijven opnemen van je zichtrekening. Maandelijks betaal je rente over de bedragen waarvoor je rood staat.
 2. Geldreserve of doorlopend krediet. Dit werkt op dezelfde manier als geoorloofd rood staan, maar in de vorm van een vrijstaand krediet
 3. Geldreserve op kaart. Dit is een kredietopening in de vorm van een kaart en werkt eigenlijk hetzelfde als een kredietkaart. Je kunt betalingen doen aan derden of geld opnemen uit een automaat tot het vastgestelde limiet van de kaart. Via je zichtrekening stort je terug op de kaart.
 4. Open winkelkrediet. Dit betreft een kredietopening die wordt verstrekt door een specifiek warenhuis of postorderbedrijf en alleen geldig is voor aankopen binnen die onderneming. Je ontvangt van het bedrijf een kaart waarmee je tot een vastgesteld limiet kunt winkelen.

Wat kost een kredietopening?

De flexibiliteit van een kredietopening heeft een prijskaartje. Het jaarlijks kostenpercentage (JKP) voor deze kredietvorm ligt doorgaans hoger dan bij de meeste andere soorten leningen die door financiële instellingen worden aangeboden. Bovendien hebben kredietopeningen meestal een variabele rente. De hoogte van de rente wordt maandelijks bepaald op basis van de marktontwikkelingen en kan door de banken omhoog of omlaag worden bijgesteld. Door het JKP van verschillende kredietverleners te vergelijken, krijg je vooraf een goed beeld van welke bank waarschijnlijk de laagste maandelijkse kosten biedt. Op geldexpert.be vind je de jaarlijkse kostenpercentages van verschillende kredietverstrekkers, evenals de maximale kredietlimieten die ze aanbieden.

Wat biedt een geldreserve?

Een geldreserve biedt de volgende voordelen en mogelijkheden:

 • Je hebt op elk moment toegang tot een vooraf bepaald krediet.
 • Je kunt het geleende geld vrij gebruiken voor verschillende doeleinden, zoals onverwachte kosten, aankopen, rekeningen of noodgevallen.
 • Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt opgenomen en gebruikt.
 • De terugbetaling van een geldreserve is doorgaans flexibel.
 • Je kunt geld opnemen van je geldreserve via een bankkaart of door eenvoudigweg een overschrijving naar je zichtrekening uit te voeren.
 • Naarmate je terugbetalingen verricht, groeit jouw reserve opnieuw aan.
 • Terug betaald geld kan opnieuw geleend worden zonder dat je een nieuwe aanvraag hoeft in te dienen of extra goedkeuring nodig hebt.

Het kredietplafond

Wanneer je overweegt om een kredietopening te vergelijken of een geldreserve aan te vragen, is het belangrijk om te weten dat banken meestal beginnen met een beperkt kredietplafond voor nieuwe aanvragers. In de meeste gevallen zal dit plafond rond de 5000 euro liggen. Maar als je de geldreserve steeds positief gebruikt, heb je de kans dat dit plafond na verloop van tijd kan worden verhoogd tot wel 40 000 of zelfs 50 000 euro.

Wat wordt verstaan onder positief gebruik van deze financiële mogelijkheid?

 1. Zorg ervoor dat je meestal slechts gedeeltelijke opnames doet.
 2. Terugbetaling is essentieel. Zorg ervoor dat je regelmatig geld terugstort in de reserve.
 3. Houd je aan de door de overheid opgelegde nulstellingstermijnen. Deze termijnen zijn er om ervoor te zorgen dat je het geleende geld op tijd terugbetaalt.

De verplichte nulstellingstermijn

Vanaf 2013 geldt vanwege de FOD Economie op alle vormen van een kredietopening, dus ook een geldreserve, een nulstellingstermijn. Dit betekent dat je als consument verplicht bent om het volledige kredietsaldo van tijd tot tijd terug te betalen. Deze maatregel is bedoeld om te voorkomen dat de geldreserve een blijvende schuld wordt waarop je maandelijks alleen de rente betaalt.

Wat zijn de verschillen tussen een kredietopening en een lening op afbetaling

 1. Een kredietopening kent geen looptijd. Dit betekent dat het krediet voor onbepaalde tijd beschikbaar blijft, zolang je je aan de overeengekomen voorwaarden houdt en er geen onregelmatigheden optreden, zolang het kredietplafond niet wordt overschreden. In tegenstelling met een kredietopening heeft een lening op afbetaling altijd een specifieke looptijd. 
 2. Als je een kredietlijn hebt, hoef je geen vaste aflossingsregeling te volgen. Je hebt de vrijheid om de terugbetalingen te doen wanneer het jou uitkomt. Sommige kredietverstrekkers kunnen echter als voorzorgsmaatregel in de voorwaarden opnemen dat je maandelijks minimaal een bepaald bedrag moet aflossen. Bij een lening op afbetaling betaal je het geleende bedrag gedurende de looptijd terug door middel van gelijkmatige maandelijkse aflossingen.
 3. Bij een kredietopening wordt maandelijks alleen rente in rekening gebracht over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt geleend. In het geval van een lening op afbetaling wordt het volledige geleende bedrag in één keer op je zichtrekening gestort, en de rente wordt berekend en in rekening gebracht over het gehele geleende bedrag, ongeacht of je het volledige bedrag hebt uitgegeven of niet.
 

Een geldreserve is zeker flexibeler dan een lening op afbetaling. Het rentepercentage (JKP) bij een kredietlijn is echter doorgaans aanzienlijk hoger dan bij een lening op afbetaling. Over het algemeen wordt aangenomen dat als je niet meteen een specifieke uitgave hebt gepland voor het geleende geld, je waarschijnlijk voordeliger uit bent met een kredietopening. Als je echter het geleende bedrag direct volledig moet besteden, is het beter om te kiezen voor een lening op afbetaling

Voor- en nadelen van een doorlopend krediet

Elke kredietvorm heeft zijn sterke en zwakkere punten. Bij een doorlopend krediet lijken de nadelen in verhouding tot de voordelen over het algemeen beperkt te zijn, maar je moet wel over de nodige financiële discipline beschikken om hier verstandig mee om te gaan.

De voordelen van een doorlopend krediet

 • Het geld is altijd beschikbaar. Met een doorlopend krediet heb je altijd een reserve bij de kredietverstrekker tot je beschikking, tot aan het vastgestelde limiet. 
 • Je hoeft de besteding niet te verantwoorden. De bank zal je op geen enkele manier vragen om aan te geven waarvoor je het geleende geld gebruikt hebt of van plan bent te gebruiken.
 • Je betaalt slechts rente over het opgenomen bedrag. Aan het einde van elke maand ben je alleen rente verschuldigd over het bedrag dat je hebt opgenomen.
 • Je bepaalt zelf wanneer je terugbetaalt. Er is geen vast aflossingsschema voor een geldreserve.
 • Terugbetaald geld kan opnieuw geleend worden. Naarmate je terugbetalingen doet, groeit de reserve opnieuw aan.

De nadelen van een doorlopend krediet

 • De rente (JKP) is aanzienlijk hoger. Door het flexibele karakter van een doorlopend krediet hanteren kredietverstrekkers doorgaans een hogere JKP voor deze optie.
 • De verplichte nulstellingstermijn: De Belgische overheid heeft bepaald dat doorlopende kredieten periodiek in de zwarte cijfers moeten komen te staan. Als je een doorlopend krediet hebt van tot 3000 euro, moet dit minstens eenmaal per jaar volledig zijn terugbetaald.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang: