Geld lenen voor woning vraagt om meer eigen inbreng

CIB StartersleningHet geld lenen voor een eigen woning wordt de laatste tijd steeds moeilijker. De geldverstrekkers vragen om een groter bedrag aan eigen inbreng, waardoor met name jongeren vaak niet aan de voorwaarden kunnen voldoen. Waar het in 2012 voldoende was om een eigen inbreng van gemiddeld €57.000 mee te brengen, is dit bedrag in 2013 gestegen naar gemiddeld €65.000. Dit blijkt uit onderzoek van Het Nieuwsblad, dat hiermee aan wil geven dat het geld lenen steeds moeilijker wordt.

Jongeren ondervinden moeilijkheden met geld lenen

Het zijn met name de jongeren die problemen ondervinden op het moment dat ze een woonlening af willen sluiten. Het aantal kredietaanvragen door jongeren onder de 34 jaar is vorig jaar dan ook behoorlijk afgenomen. Er werden 9 procent minder aanvragen gedaan dan in 2012, wat vooral te maken lijkt te hebben met de strengere eisen met betrekking tot de eigen inbreng. Tegelijkertijd wordt de looptijd van de woningleningen steeds korter. In 2013 had twaalf procent van de woonleningen een looptijd van 25 jaar of meer. Dat percentage ligt daarmee 7 procentpunt lager dan een jaar eerder, waardoor de gemiddelde looptijd flink korter is geworden.

Toename financieringsproblemen

De Vlaamse Confederatie van Immoberoepen (CIB) trok eerder al eens aan de alarmbel, toen duidelijk werd dat veel gezinnen niet langer de mogelijkheid bleken te hebben om een eigen woning aan te kopen. Het zijn de financieringsproblemen die ervoor zorgen dat veel gezinnen de aankoop van een woning uitstellen. Bijna de helft van de mensen zou zelfs helemaal geen mogelijkheid hebben om een eigen woning aan te kopen, zonder voldoende eigen inbreng in te leggen. Wat dat betreft lijkt het de laatste jaren een stuk lastiger geworden om een eigen woning aan te kopen, iets wat invloed heeft op de algehele ontwikkeling van de woningmarkt.

Starterslening

Het CIB kwam bovendien met alternatieven naar voren, zoals een starterslening. Dit is een krediet waarbij de overheid voor een deel van de lening tussen de beide partijen komt. Dit kan starters op de woningmarkt helpen om geld te lenen voor de aankoop van hun huis, zonder dat zij aan diverse strenge voorwaarden hoeven te voldoen. Daarnaast is de CIB van mening dat het verstandig is om de woonbonus in het voordeel van jonge kopers aan te passen. Wat dat betreft bestaan er volgens de confederatie verschillende mogelijkheden om het geld lenen voor een woning door jongeren gemakkelijker te maken.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px