Geld lenen voor nieuwe auto levert hogere bedragen op dan voor gebruikte modellen

Autolening autosalonKredieten voor nieuwe auto’s liggen gemiddeld genomen hoger dan twee jaar geleden, terwijl die voor gebruikte auto’s juist lager liggen dan voorheen. Het lijkt erop dat we weer meer durven te lenen voor een nieuwe auto, terwijl er aan de andere kant meer spaargeld beschikbaar is bij hen die een gebruikte auto willen financieren. Dit blijkt uit een analyse die AXA Bank deed, op basis van haar eigen gegevens over autofinancieringen. De rentevoeten liggen gemiddeld genomen lager dan 2 jaar geleden, waardoor het relatief voordelig is geld te lenen voor een nieuwe of gebruikte auto.

Hogere lening voor nieuwe auto’s

De gemiddelde kostenpost voor een nieuwe auto bedroeg in 2015 €23.244. Twee jaar eerder was dit nog €22.132, waardoor er sprake is van een lichte stijging. Van dat bedrag wordt er zo’n €18.122 geleend, in 2013 was dat €16.990. Het lijkt er wat dat betreft op dat we gemakkelijker een hogere lening afsluiten voor de aanschaf van een nieuwe auto. Dat kan onder andere te maken hebben met de lage rentevoet, die daalde namelijk van gemiddeld 3,01% naar 2,02%. Aan de andere kant nam de looptijd toe van gemiddeld 55,65 maanden naar 57,39 maanden. De gemiddelde afbetaling per maand bleef met €328 nagenoeg gelijk, eerder was dat €323.

Daling bij tweedehands wagens

Opvallend genoeg nam de gemiddelde lening voor een tweedehands auto juist af. Ook het gemiddelde aankoopbedrag daalde, wat daar een verklaring voor kan zijn. Gemiddeld genomen besteedden we afgelopen jaar €13.732 aan een gebruikte auto, in 2013 was dat nog €14.336. De financiering daalde van gemiddeld €12.171 naar €11.176. Het toont een omgekeerde ontwikkeling ten opzichte van de nieuwe auto’s. De looptijd daalde eveneens, het krediet loopt gemiddeld nog maar 45,47 maanden in plaats van 46,95 maanden. Daardoor daalde ook de maandelijkse afbetaling, van €281 naar €267. Het gemiddelde tarief daalde van 5,75% naar 5,50% en ligt daarmee een stuk hoger dan dat voor nieuwe auto’s.

Lage rentevoet voor autoleningen

Jonge auto’s tot 5 jaar zijn op dit moment te financieren met een tarief van 1,85% per jaar, waardoor dit nog een stuk voordeliger is. Ook voor gebruikte auto’s geldt een lager tarief dan voorheen, dankzij de lage rentestand van dit moment is dat al mogelijk vanaf 2,05% per jaar. Dit lijkt wat dat betreft een goed moment geld te lenen voor een auto en de gemiddelden mogelijk wat verder op te krikken.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px