Geld lenen voor eigen woning steeds moeilijker

geld lenen voor een eigen woningHet is de laatste jaren flink moeilijker geworden om geld te lenen, zowel voor consumptieve doeleinden als een eigen woning. Vooral op dat laatste vlak zijn de banken steeds stugger geworden. Dat zorgt er onder andere voor dat eigen nieuwbouw lang niet altijd meer mogelijk is. Het geld lenen voor een eigen woning is een stuk moeilijker geworden, waardoor steeds meer Belgen kiezen voor een bestaande woning, ook wanneer die niet volledig aan hun wensen voldoet.

Droom slechts zelden werkelijkheid

Ongeveer een op de twee Belgen droomt ervan om een eigen woning te bouwen. Slechts in één op de vijf gevallen lukt dit ook daadwerkelijk, waardoor het voor velen een droom blijft, die waarschijnlijk niet uit zal komen. Het zijn vooral de dure grond van dit moment en de 21% Btw op nieuwbouw die ervoor zorgen dat veel Belgen de droom niet kunnen financieren. Het lenen van voldoende geld voor de aankoop van een eigen woning in de vorm van nieuwbouw lukt vaak niet. De meeste Belgen hebben helaas te weinig eigen geld achter de hand om een voldoende groot deel zelf te kunnen financieren.

Bestaande woning

Steeds meer Belgen kiezen er daarom voor geld te lenen voor een bestaande woning, om daar vervolgens te gaan wonen. Men stelt zich bovendien in twee derde van de gevallen tevreden met een woning die minder optimaal is dan wat men eigenlijk zou willen. Met name de oppervlakte en het type woning worden vaak losgelaten, omdat het niet mogelijk blijkt om voldoende geld te lenen voor een dergelijke woning. Het is daarnaast voor velen een grote stap om een bestaande woning te betrekking, in plaats van een eigen woning te (laten) bouwen en daar vervolgens te gaan wonen.

Woonbonus van groot belang

Bovendien is de woonbonus op dit moment een zeer belangrijke steunmaatregel, waar velen niet zonder zouden kunnen. Zonder de woonbonus zou 57% van de Belgen met concrete plannen voor de bouw of aankoop van een eigen woning dit niet kunnen financieren. Dat betekent overigens niet dat men tevreden is met de manier waarop de overheid zich opstelt. 67% van de Belgen geeft aan dat de overheid meer zou moeten doen om het makkelijker te maken voldoende geld te lenen voor de aankoop van een woning. Zolang dat niet gebeurt zal het lange tijd lastig blijven om een woning te financieren, zeker in combinatie met andere leningen, bijvoorbeeld op het consumptieve vlak.

Afbeelding door PresseBox.de

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px