Geld lenen van uw buurman

Peer-to-peer lenenWilt u graag geld lenen, maar zijn de banken kritisch op uw inkomen of uw huidige financiële positie? Veel banken zijn huiverig voor het risico dat een consumentenkrediet met zich meebrengt en rekenen daarom een hoge rente, of verstrekken zelfs helemaal geen leningen meer. Het is wat dat betreft verstandig om op zoek te gaan naar alternatieven. Het geld lenen bij uw buurman zou een goede optie kunnen zijn, op het moment dat een ander geld beschikbaar heeft, dat u wilt gebruiken voor een bepaalde aankoop.

Peer-to-peer leningen

U kunt geld lenen van uw buurman, maar u kunt natuurlijk ook gebruik maken van het kapitaal van anderen, die u niet of nauwelijks kent. We spreken in dat geval van peer-to-peer leningen (p2p). Deze term komt vanuit het Engels, waar dit staat voor leningen tussen vrienden, kennissen of bekenden. Stel dat u bijvoorbeeld €10.000 nodig heeft, maar de bank u wijst op een ander krediet dat u heeft, of u een rente van 10% in rekening wil brengen. Het is dan mogelijk om naar een particulier te zoeken, die €10.000 aan spaargeld heeft staan en daar graag wat meer rendement op wenst te maken.

Rente vergoeden

De rente op spaarrekeningen is op dit moment ontzettend laag, waardoor veel particulieren best bereid zijn om geld uit te lenen aan bedrijven of andere particulieren. Op het moment dat u er €10.000 leent en u een rente vergoedt van 5% per jaar, betekent dit een halvering van de kosten ten opzichte van die bij de bank. Aan de andere kant krijgt de particulier die het geld uitleent een mooie rente over het geld, veel beter dan 1 – 2% rente per jaar bij de bank.

Nederlandse website

In Nederland is het geld lenen van buren en andere bekenden of onbekenden al wat langer mogelijk. De AFM (toezichthouder in Nederland) stak eerder nog een stokje voor een p2p-website uit 2007, maar tegenwoordig doet www.geldvoorelkaar.nl het een stuk beter. Het zijn onder andere zakelijke ideeën die er op basis van crowd funding geld weten op te halen, maar ook particulieren hebben er de mogelijkheid om een aanvraag tot een lening te doen. Wat dat betreft is het ook in België verstandig om eens te zoeken naar mogelijkheden om geld te lenen van buren of andere particulieren, vooral wanneer de kosten bij de bank oplopen.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px