Geen nieuwe lening mogelijk bij achterstand van €1.000 of meer

Achterstand op aflossing leningWilt u geld lenen, maar staat u meer dan €1.000 achter op een huidige lening? Dan is het niet mogelijk om een nieuw krediet af te sluiten. Dat is een van de maatregelen die volgt uit het wetsontwerp ‘Betalings- en kredietdiensten’, dat werd goedgekeurd in de Kamer. Het scherpt de regels aan voor consumentenkredieten en zorgt er onder andere voor dat wanbetalers niet zomaar meer een nieuw krediet af kunnen sluiten. Wilt u geld lenen en staat u minder dan €1.000 achter? Dan kunt u een nieuw consumentenkrediet afsluiten, maar zal de kredietgever de reden hiervoor duidelijk moeten motiveren.

Promotie verder aan banden

Het was al verboden om kredieten sterk te promoten, maar het is voortaan ook niet meer toegestaan om deze op straat aan te bieden of ongevraagd per post, telefoon of email onder de aandacht te brengen. Daarnaast is het niet langer toegestaan om promotie te maken voor producten, waarvoor consumenten een krediet aan dienen te gaan. Geld lenen komt op die manier weer terug bij de banken en overige kredietverstrekkers, die consumenten daar duidelijk over kunnen adviseren.

Vergunning voor verkoop van kredieten

Daarnaast kunnen consumenten alleen nog maar geld lenen bij aanbieders die daar een vergunning voor hebben. Een ieder die kredieten wil verlenen zal een vergunning moeten aanvragen en daarvoor aan bepaalde eisen moeten voldoen. De financiële regulator FSMA zal hierop gaan toezien en ervoor zorgen dat consumenten een degelijk advies ontvangen. Daarnaast zal de kredietbemiddelaar altijd aan moeten kunnen tonen dat de kredietwaardigheid van de consument goed gecontroleerd is. Een essentieel onderdeel hierin zal het verplichte kredietinformatieformulier worden. De overheid wil er hiermee voor zorgen dat consumenten die geld lenen beter weten waar zij aan toe zijn en niet voor verrassingen komen te staan.

Controle met mystery shoppers

Tenslotte zal de FOD Economie mystery shoppers in gaan zetten, om na te gaan of de verleners van consumentenkredieten zich hier inderdaad aan houden. Op het moment dat zij zich niet aan de nieuwe regels houden zal er een waarschuwing of uiteindelijk een boete volgen. Het geld lenen moet op deze manier weer een stukje veiliger worden, zodat consumenten niet in de problemen komen. De overheid wil er hiermee voor zorgen dat het aantal achterstanden terug zal lopen en consumenten goed weten waar ze aan beginnen wanneer ze kiezen voor een consumentenkrediet of een andere lening.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px