Geen nieuwe lening bij bestaande betalingsachterstand

Bent u van plan een nieuwe lening af te sluiten, maar heeft u op een ander krediet al een betalingsachterstand? Houd er dan rekening mee dat het lastiger wordt om een nieuwe overeenkomst aan te gaan. Johan Vande Lanotte, minister van Consumentenzaken, richt zich op plannen om het onmogelijk te maken bij een betalingsachterstand een nieuwe lening aan te bieden. Bank vrezen een enorme kaalslag binnen hun sector, die zomaar 1.000 jobs kan kosten. Bovendien verwachten zij dat het aanbod voor consumenten enorm af zal nemen.

Enorm populaire kredieten

De consumentenkredieten zijn in ons land ontzettend populair. In 2012 werd er in totaal voor 21 miljard euro geleend, bijvoorbeeld om een auto, een koelkast of ene reis te financieren. Met name de aanbieders als Vanden Borre, Krefel en Makro zijn bekende winkels waar u de mogelijkheid heeft om een krediet af te sluiten. Online is dit doorgaans wat goedkoper, waardoor het bovendien verstandig is een vergelijking uit te voeren. Het aantal kredietnemers met een achterstand is onlangs toegenomen tot 5,4%, wat betekent dat meer dan 300.000 Belgen te maken hebben met betalingsproblemen.

Kredietwaardigheid

Het is volgens Vande Lanotte van groot belang om consumenten te beschermen tegen de leningen die ze afsluiten. Dit betekent in de praktijk dat een bank verplicht wordt om een controle op uw kredietwaardigheid te doen. Blijkt dat u al een lening heeft lopen met daarop een betalingsachterstand? Dan is het niet mogelijk om een nieuw krediet aan te gaan om andere kosten op te vangen. Bovendien mogen de banken kredieten niet langer aanbieden op basis van promoties. Wat dat betreft zal er binnen het geld lenen de komende tijd een hoop gaan veranderen, iets waar we u hier online natuurlijk goed van op de hoogte houden.

Te hoge intresten

Tenslotte is er ook nog wat goed nieuws voor zowel u als consument als de rest van de sector. Vande Lanotte wil voorkomen dat er te hoge intresten worden aangerekend, bijvoorbeeld wanneer u al gebruik maakt van een ander krediet. Op het moment dat de rente of de kosten tijdens de looptijd 2 procentpunt uitkomen boven het afgesproken tarief heeft u de mogelijkheid om het contract op te zeggen. Kies daarom voor een scherpe rentevoet op basis van uw vergelijking op onze site, zodat u het geld lenen zo voordelig mogelijk vorm kunt geven en u de uitgave kunt doen die u wenst.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px