Geen 1-jaars staatsbons in december

Het Federaal Agentschap van de Schuld zal in december geen 1-jaars Staatsbons uitgeven. Het zal wel Staatsbons uitgeven met looptijden van 5 en 8 jaar op 11 december 2023.

Lees meer over deze uitgifte en de rendementsvooruitzichten.

Geen 1-jaars staatsbons in december

Kenmerken van de nieuwe Staatsbons van december

In tegenstelling tot de vorige uitgiften zal het Agentschap van de federale staatsschuld in december geen 1-jaars Staatsbons uitgeven. In plaats daarvan zullen geïnteresseerde investeerders moeten kiezen voor Staatsbons op langere termijn, met looptijden van 5 en 8 jaar. De periode voor rechtstreekse inschrijvingen loopt van donderdag 30 november tot donderdag 7 december 2023, terwijl inschrijvingen via banken aanvaard worden tot vrijdag 8 december 2023, wat de investeerders flexibiliteit biedt.

Goed om te weten: investeren in een Staatsbon houdt in dat je geld leent aan de staat voor een vaste periode. In ruil daarvoor ontvangt u elk jaar een vooraf bepaalde rente. Wanneer de obligatie vervalt, krijg je het geïnvesteerde kapitaal terug. Moet ik beleggen in Staatsbons? Ontdek wat je moet overwegen voor je een investeringsbeslissing neemt.

Rendementsvoorspellingen en fiscale overwegingen voor Staatsbons van december

De rendementen van toekomstige Staatsbons zouden minder aantrekkelijk kunnen zijn dan die van de in september uitgegeven Staatsbon op één jaar. Omdat de rente niet significant stijgt en de belastingen minder genereus zijn, kunnen beleggers aanzienlijk lagere rendementen verwachten. De bruto rendementen op obligaties met een looptijd van 5 en 8 jaar zijn respectievelijk 2,9% en 3,1%, met 30% bronbelasting.

Ondanks de mogelijk lagere rendementen kunnen staatsbons met een looptijd van 5 en 8 jaar echter aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden bieden. Het verwachte nettorendement zou ongeveer 1,8% kunnen zijn op 5 jaar en ongeveer 2% op 8 jaar, na bronbelasting.

Opmerking: ter herinnering, de nettorente op eenjarige staatsbons bedroeg in september 2,81%.

Kortom, hoewel staatsbons met een looptijd van 1 jaar deze maand ontbreken, hebben beleggers de kans om hun portefeuilles te diversifiëren met staatsbons met langere looptijden. Met een beperkte inschrijvingsperiode wordt beleggers geadviseerd om de fiscale gevolgen en het verwachte rendement zorgvuldig te overwegen voordat ze een beleggingsbeslissing nemen.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px