Financiering van opleiding in België

Wil je je vaardigheden ontwikkelen of van carrière veranderen via een professionele opleiding? Afhankelijk van het type opleiding dat je kiest en de sector waarin je geïnteresseerd bent, kan zo’n project soms moeilijk te financieren zijn met eigen middelen. Van opleidingskrediet, persoonlijke lening en samenwerkingskrediet tot overheidssubsidie, ontdek alle beschikbare oplossingen om de financiering van een opleiding in België rond te krijgen!

Financiering van opleiding in belgië

Welke leningen zijn beschikbaar voor de financiering van een opleiding in België?

Als je een lening wilt afsluiten om een opleiding te financieren, kun je 3 soorten leningen aanvragen:

  • De opleidingslening of studielening,
  • Persoonlijke leningen,
  • De participatielening.

De opleidingslening

Een opleidingslening, ook wel studentenlening genoemd, is een lening op afbetaling tegen een voorkeurtarief waarmee je je opleiding kunt financieren door de betaling over een aantal maanden te spreiden. Over het algemeen is dit een lening met vaste maandelijkse aflossingen, waarbij je elke maand een deel van het kapitaal en de rente terugbetaalt totdat je schuld volledig is afbetaald.

Er zijn ook opties voor uitgestelde aflossing. In dat geval hoef je tijdens je opleiding niets af te lossen en begin je pas met terugbetalen als je een baan hebt gevonden. Dit type lening is echter vrij zeldzaam en wordt voornamelijk gebruikt voor universitaire studies zoals master, doctoraat of MBA.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een consumptief krediet waarbij je geen facturen hoeft in te dienen bij de kredietverstrekker. Hoewel je geen aankoopbewijs hoeft te overleggen, moet je wel een bewijs van inkomen laten zien om een persoonlijke lening voor je opleiding te krijgen. Je moet ook de aard van je project uitleggen aan je kredietverstrekker, die je situatie zal analyseren en zal beslissen of hij je de lening zal verstrekken of niet.

Het voordeel van een persoonlijke lening is dat je er niet alleen je opleiding mee kunt financieren, maar dat je er ook elk project van je keuze mee kunt financieren. Als tegenprestatie krijg je echter een veel hogere rente dan bij een studielening.

Samenwerkingsleningen voor opleiding

Tot slot bieden verschillende platforms zoals Mozzano een regeling aan die bekend staat als een gezamenlijke opleidingslening. Dit type lening wordt indirect gefinancierd door bedrijven en individuen die investeren op het platform.

De stappen om het geld te verkrijgen zijn vergelijkbaar met die van een traditionele lening: je dient je aanvraag in, levert de benodigde bewijsstukken in en ontvangt het geld zodra het contract is ondertekend.

Het bijzondere is echter dat het grootste deel van de rente die je betaalt, wordt terugbetaald aan de investeerders die jouw project steunen via het platform.

Financiële steun voor opleiding in België

Naast de bovengenoemde opleidingsleningen kun je ook in aanmerking komen voor financiële steun om je project te helpen financieren. De Belgische overheid kent verschillende subsidies toe aan professionals die een opleiding willen volgen die leidt tot een kwalificatie. Er zijn twee soorten financiële steun waarop je recht kunt hebben:

Opleidingsvouchers

Werkgevers kunnen tegen een gereduceerd tarief opleidingsvouchers kopen om de opleiding van hun werknemers te financieren. De staat financiert 50% van de kosten van deze vouchers, wat betekent dat de opleiding 50% minder kost voor je werkgever.

Let op: benadruk in je gesprekken met je werkgever de voordelen van training voor je bedrijf. De meeste bedrijfsleiders zijn voorstander van het optimaliseren van de vaardigheden van hun werknemers!

Betaald opleidingsverlof

De overheid geeft je betaald verlof voor je opleiding. Voor de duur van de opleiding blijf je je salaris ontvangen, alsof je op vakantie bent. En dit heeft geen invloed op je gewone vrije dagen. De Belgische overheid betaalt dit educatief verlof, zonder kosten voor je werkgever.

Goed om te weten: er zijn vaak andere vormen van hulp beschikbaar voor werkgevers die hun werknemers een opleiding willen aanbieden. Praat met je werkgever om te zien of hij je kan helpen je project te financieren. In de meeste gevallen is er een subsidie beschikbaar.

Gratis opleidingen in België

Daarnaast zijn er veel gratis opleidingen die je overal in België kunt volgen. Deze omvatten cursussen die worden aangeboden door Forem in het Waalse Gewest, door Bruxelles Formation in het Brusselse Gewest en door de VDAB in Vlaanderen.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px