Feedback: investeren in parkeerplaatsen

Hebt u enkele tienduizenden euro’s spaargeld en wilt u dat investeren?
Toegankelijker en minder beperkend dan een flat of een huis, maar ook minder volatiel dan de beurs, is beleggen in parkeerplaatsen een formule die steeds meer beleggers in België aantrekt.
Dit is het geval van Marion, 37 jaar oud. Ze vertelt ons haar verhaal.

Investeren in parkeerplaatsen

Hoe investeren in parkeergarages?

“Ik had het geluk dat ik 120.000 euro aan vermogen had,” begint Marion. “Maar dit geld leverde me bijna niets op op mijn spaarrekening en ik was ook niet bereid het risico te nemen van een belegging op de beurs. Een vriend vertelde me over investeren in parkeerplaatsen en het leek me een interessante optie.

Een goed gelegen parkeerplaats is namelijk een waardevol bezit om in te investeren. Het is een ideale optie voor zowel de beginnende belegger die op zoek is naar een toegankelijke en relatief veilige belegging als de ervaren belegger die zijn portefeuille wil diversifiëren.

“Mijn vriend kocht zijn parkeerplaats direct, in een kleine collectieve parkeergarage, via een makelaar. Ik besloot een plek te kopen in een megapark. Ik nam contact op met een projectontwikkelaar zodat ik niet met het management te maken zou krijgen.

Wanneer u een parkeerplaats koopt, wordt u bij akte de echte eigenaar van de ruimte. Door een beroep te doen op een projectontwikkelaar in België wordt het beheer van de ruimte hun verantwoordelijkheid, zodat u geen dagelijkse zorgen heeft.

Wat zijn de kosten van een investering in een parkeerplaats?

De aankoopprijs: de aankoopprijs van een parkeerplaats kan variëren tussen € 15.000 en € 50.000, afhankelijk van de volgende factoren

  • De ligging (bij een station, in het stadscentrum, aan de rand van de stad, enz.)
  • Het type parkeerplaats (eenvoudige parkeerplaats, garage, box)
  • Vraag en aanbod

 

Registratierechten: aangezien een parkeerplaats als een eigendom wordt beschouwd, zijn registratierechten verschuldigd. Het bedraagt 12,5% in het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 10% in het Vlaams Gewest.
Voor meer informatie over registratiekosten, klik hier.

Notariskosten

Eventuele beheerskosten

Eventuele gemeenschappelijke kosten: verlichting, schoonmaak, enz.

BTW van 21% op het rendement: de verhuur van een parkeerplaats is een commerciële activiteit. Als uw parkeerplaats meer dan 25.000 euro per jaar oplevert, bent u dus 21% btw verschuldigd en moet u zich bij de bevoegde autoriteiten melden.

Welk rendement kun je verwachten?

“Ik betaalde 30.000 euro voor mijn parkeerplaats en koos voor een vergoeding op basis van een aandeel in de exploitatiewinst.

Veel projectontwikkelaars bieden u de keuze tussen een vaste huurprijs of een winstdeelname van 90% van het totaal. In dit geval hangt het rendement af van de winst die de parkeerbeheerder aan het eind van het jaar maakt.

“De locatie is ideaal en ik verdien er gemiddeld 120 euro per maand mee, wat neerkomt op een jaarlijks rendement van bijna 5%. Wat veel aantrekkelijker is dan een spaarrekening!”

Een parkeerplaats kan tussen 45 en 200 euro huur per maand opleveren, afhankelijk van de locatie en het type terrein. Dit betekent dat een dergelijke investering zichzelf snel kan terugverdienen.
In het algemeen varieert het rendement van een parkeerplaats in België tussen 3 en 8%.

Vergeet echter niet dat een belegging altijd risico’s inhoudt en dat u geen kapitaalgarantie heeft.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px