Zal zich in België een vastgoedzeepbel ontwikkelen, gezien de relatief hoge prijzen van het vastgoed? Diverse studies van bijvoorbeeld het IMF stellen dat dit het geval is, terwijl experts op de Belgische markt aan de andere kant aangeven dat er geen sprake is van een probleem. Het geld lenen is de laatste jaren een stuk lastiger geworden, aangezien u aan meer strenge eisen dient te voldoen. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat een instrument als de woonbonus op de lange termijn herzien zal moeten worden, om de markt gezond te houden.
Oververhitte vastgoedmarkt
Met name het IMF geeft op basis van een eigen studie aan dat er in België sprake is van een oververhitte vastgoedmarkt. De woningprijzen in België liggen veel te hoog, in verhouding tot het gemiddelde inkomen in ons land. Volgens het IMF wijken de prijzen van huizen zelfs zo’n 50% af van het langetermijngemiddelde. De hoge prijzen van woningen kunnen bij economische tegenslag leiden tot enorme problemen, zoals we dat in Amerika hebben gezien. Er kan in dat geval sprake blijken te zijn van een vastgoedzeepbel, die op een bepaald moment tot springen komt, waarna de problemen niet te overzien zijn.
Economische recessie in Amerika
De vastgoedzeepbel van 2006 en 2007 zorgde er in Amerika voor dat er enorme problemen ontstonden. Deze waren zelfs zo groot dat er vervolgens sprake was van een wereldwijde recessie, waar we ook in België last van hebben gehad. Het lijkt wat dat betreft van belang om de huizenprijzen en de ontwikkeling van de betalingscapaciteit van huiseigenaren goed in de gaten te houden. Te snel stijgen van de prijzen is immers zorgwekkend, te snel dalen is rampzalig; net als bij een vliegtuig.
Geld lenen lastiger
Dat neemt aan de andere kant niet weg dat experts op de Belgische markt aangeven dat de problemen minder groot zijn dan het IMF ons wil doen laten geloven. Banken zijn bijvoorbeeld al een stuk strenger geworden op het verstrekken van leningen, met name bij een lange looptijd. Dat betekent dat er sprake is van een zelfregulerend vermogen. Daarnaast is het geld lenen nu relatief goedkoop, aangezien de rente historisch laag staat. De combinatie van deze factoren zorgt ervoor dat we een hogere prijs van de woning prima op kunnen brengen en de oververhitting zoals het IMF daarvan spreekt in de praktijk behoorlijk mee blijkt te vallen.