Energie-optimalisatie van het gebouw

De energiefactuur drukt zwaar op het budget van een Belgisch huishouden en nu de tarieven blijven stijgen, is het dringend nodig om manieren te vinden om op deze post te besparen. Energieoptimalisatie betekent isolatiewerkzaamheden die een zeer rendabele investering zijn, omdat u misschien geld moet lenen, maar uw rekeningen zullen onmiddellijk dalen.

Energie-optimalisatie van het gebouw

Hoe de isolatie van uw woning optimaliseren

Het isoleren van een huis kan wonderen doen om uw energieverbruik te verminderen. Er zijn een aantal zeer effectieve manieren om dit te doen, afhankelijk van de configuratie van uw huis.

Muur- en dakisolatie

De muren en het dak vormen de eerste verdedigingslinie tegen de kou. Als uw huis niet nieuw is, kan het nodig zijn alles opnieuw te doen, wat een aanzienlijke maar rendabele investering betekent.

Wanneer uw gebouw goed geïsoleerd is, wordt uw verwarmingsbron geoptimaliseerd. U zet uw verwarming minder vaak en later in het seizoen aan. Je kunt het ook uitzetten als het mooi weer is.

Openingen naar de buitenwereld

Deuren en ramen moeten u isoleren tegen kou en vocht, maar ook tegen warmte. Met goed geïsoleerde deuren voelt u niet langer de tocht die koude lucht binnenbrengt en vocht produceert dat geleidelijk uw interieur vernietigt door schimmelvorming. Vochtigheid speelt ook een rol bij infecties en aandoeningen van de luchtwegen.

Ramen moeten ten minste voorzien zijn van dubbele beglazing. Glas geeft kou en vocht door. Bij dubbele beglazing zorgt de lucht tussen de twee ruiten voor een uitstekende isolatie.

Er is zelfs driedubbele beglazing voor ramen op het noorden.

Energieoptimalisatie door het verwarmingssysteem

De verwarmingsmethoden zijn sterk geëvolueerd en u beschikt nu over zeer zuinige toestellen: thermodynamische boilers, zonnepanelen voor uw sanitair warm water, warmtepompen, hout- of pelletkachels, enz.

Airconditioning

Airconditioning wordt steeds toegankelijker, vooral met omkeerbare warmtepompen. Ze zorgen voor veel comfort tijdens het warme seizoen.

Zodra u uw gebouw hebt geïsoleerd en bent overgeschakeld op een energie-efficiënte verwarmingsmethode, zult u veel besparen op uw rekeningen.

De beste groenelening - 20.000€ op 48 maanden

Het isolatiekrediet of energiekrediet

De bovengenoemde investeringen kunnen bedragen vertegenwoordigen die u niet heeft en die u moet lenen. De banken hebben begrepen dat huishoudens er belang bij hebben belangrijke werkzaamheden uit te voeren, want het resultaat is duidelijk: u verspilt geen geld meer aan het tevergeefs verwarmen van uw huis, de gezondheid van uw gezin is beter omdat u niet wordt blootgesteld aan kou en vocht, en u leeft in het algemeen in meer comfort.

Daarom hebben banken een isolatielening – of energielening – ingevoerd voor iedereen die de isolatie van zijn woning wil verbeteren en zijn verwarming (en eventueel airconditioning) wil optimaliseren.

De isolatielening is een bewijslening, wat betekent dat het geld dat u leent, moet worden besteed aan uw energie- en isolatiewerkzaamheden. U moet de bank de relevante facturen bezorgen zodat zij het geld kan vrijgeven.

In ruil daarvoor zal de bank u een betere rente bieden dan voor een niet-geoormerkte lening, waarvoor u geen bewijs hoeft te leveren.

Merk op dat het aantrekkelijker kan zijn om te lenen voor uw energielening dan om uw spaargeld aan te spreken als dat rentedragend is.

Maak uw rentabiliteitsberekeningen en optimaliseer uw energieverbruik

Aangezien elk geval anders is, is het aan u om uw eigen berekeningen voor energie-optimalisatie te maken. Vergeet niet dat de besparingen onmiddellijk zijn, zodra uw werk is voltooid.

Evalueer het verschil tussen uw huidige energierekening en de volgende, zodra uw huis is geïsoleerd. De besparingen zijn aanzienlijk en blijvend. Als u eenmaal uw dak hebt geïsoleerd of uw beglazing hebt vervangen, hoeft u niet meer terug en zijn uw besparingen voor altijd.

Wat uw verwarming betreft, zodra u deze hebt gerenoveerd, zult u deze beter kunnen controleren. Thermostaten zijn nauwkeuriger en u kunt de temperaturen ook moduleren als u weg bent, zodat u overdag niet onnodig een leeg huis verwarmt als iedereen aan het werk of op school is.  

Anderzijds is comfort niet kwantificeerbaar in termen van besparingen, maar goede isolatie verandert je leven.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px