Wil je een lening afsluiten om de aankoop van je toekomstige huis te financieren en overweeg je de diensten van een vastgoedmakelaar? Wat is de rol van een vastgoedmakelaar en waarom zou je er een inschakelen? Hoeveel kost een makelaar, hoe krijg je een hypotheek via deze professional en hoe kies je er een? geldexpert.be be beantwoordt al je vragen!

Wat is de rol van een vastgoedmakelaar?
Een vastgoedmakelaar treedt op als tussenpersoon tussen jou en je geldschieter, helpt je de beste lening te vinden en ondersteunt je tijdens het hele proces.
Als expert nemen ze contact op met verschillende banken om jouw zaak voor te leggen en namens jou te onderhandelen over de rente. Zodra je je lening hebt afgesloten, helpen ze je met de administratieve formaliteiten en beantwoorden ze al je vragen tijdens het hele proces.
Waarom een vastgoedmakelaar inschakelen?
Het afsluiten van een hypotheek vergt een aanzienlijke investering van tijd en energie: je moet meerdere leningaanvragen indienen, offertes vergelijken, onderhandelen over tarieven en contracten ondertekenen, enzovoort.
Als je gebruik maakt van de diensten van een vastgoedmakelaar, hoef je al deze moeite niet meer te doen: hij of zij zal het beste tarief voor je vinden en je direct de voordeligste aanbiedingen presenteren.
Bovendien kan een makelaar je kansen op een hypotheek zonder aanbetaling optimaliseren.
Bank of vastgoedmakelaar?
De keuze tussen een makelaar of een bank voor je hypotheek hangt af van je situatie en voorkeuren.
Als je liever rechtstreeks contact hebt met je geldverstrekker en als je de tijd hebt om alle administratieve formaliteiten zelf af te handelen, kun je rechtstreeks naar je bank gaan.
Als je echter op zoek bent naar persoonlijke ondersteuning en professioneel advies, en de onderhandelingen over je dossier wilt overlaten aan een expert, dan is een makelaar de ideale oplossing.
Hoeveel kost een vastgoedmakelaar in België?
Hier volgen de verschillende kosten die verbonden zijn aan de diensten van een vastgoedmakelaar in België:
Vergoedingen
In België is het makelaars wettelijk verboden om een vergoeding aan te rekenen voor hun diensten. Dit geldt zowel direct als indirect (Artikel VII. 114 van het Wetboek van Economisch Recht).
Bijgevolg mogen ze je geen extra betaling vragen of je rentevoet of administratiekosten kunstmatig verhogen.
Advieskosten
Net als bij honoraria moeten makelaars gratis advies geven. Je kunt dus profiteren van een adviesgesprek en je vragen gratis stellen voor en tijdens de looptijd van je leningovereenkomst.
Commissies
Omdat ze geen kosten in rekening kunnen brengen, worden makelaars betaald via provisie. Banken betalen een commissie aan makelaars wanneer zij klanten naar hen toe brengen. Deze commissie heeft geen invloed op de kosten van je krediet, omdat dit bij wet verboden is. Je hebt het recht om op elk moment het bedrag van deze commissie op te vragen.
Aanvraagkosten en rentevoet
Of je nu leent via een makelaar of een bank, je zult aanvraagkosten en rente moeten betalen voor je woningkrediet. Er is een wettelijke limiet van €500 voor administratiekosten, terwijl het rentepercentage over het algemeen varieert tussen 1,5% en 4,5%, afhankelijk van de voorwaarden die op dat moment gelden en je persoonlijke omstandigheden.
Let op: aan een hypothecaire lening zijn ook andere kosten verbonden, zoals taxatiekosten, verzekeringskosten en registratiekosten. Ontdek alle kosten die verbonden zijn aan een hypotheek in België.
Hoe werkt het verkrijgen van een hypotheek via een vastgoedmakelaar?
Het proces van het verkrijgen van een hypotheek via een makelaar gaat over het algemeen als volgt:
- Een lening aanvragen: begin met het vergelijken van offertes door een simulatie uit te voeren om de makelaar te kiezen die het beste tarief biedt. Vul vervolgens het online formulier in dat beschikbaar is op de website van de makelaar om je leningaanvraag in te dienen.
- Eerste gesprek: als je aanvraag wordt geaccepteerd, nodigt de makelaar je uit voor een eerste gesprek. Tijdens deze bijeenkomst bespreek je jouw situatie, presenteer je de bewijsstukken en definieer je jouw project. De makelaar zal je adviseren over de beste leenformule en de ideale terugbetalingsperiode.
- Leningvoorstel: de makelaar zal je aanvraag vervolgens aan verschillende partnerbanken voorleggen en onderhandelen om de best mogelijke rentevoet te verkrijgen. Hij of zij komt dan bij je terug met verschillende offertes waaruit je de offerte kunt kiezen die het beste bij je past.
- Het contract ondertekenen: er wordt nog een afspraak gemaakt met de makelaar om het leencontract te ondertekenen. Het geld wordt dan vrijgegeven en rechtstreeks aan je notaris betaald. Je notaris houdt het geld vast totdat je de koopakte van je woning ondertekent en betaalt vervolgens het overeengekomen bedrag aan de verkoper.
- De leenakte ondertekenen: samen met je makelaar ga je naar een notaris om de officiële leenakte te ondertekenen. Hiermee formaliseer je de lening en de bijbehorende garanties, waaronder de hypotheek.
- Begin met aflossen: de volgende maand begin je met het aflossen van je hypotheek volgens het aflossingsschema.
Goed om te weten: de aflossingstabel is een hulpmiddel dat alle informatie met betrekking tot de aflossing van je hypotheek weergeeft. Het geeft je een duidelijk beeld van je aflossingsschema en je kunt op elk moment controleren hoeveel je nog moet aflossen. Bovendien kun je zo de maandelijkse aflossing die je betaalt vergelijken met de aflossing die in je leningovereenkomst staat.
Hoe kies ik een vastgoedmakelaar?
Het kiezen van de beste vastgoedmakelaar voor jouw lening hangt af van je specifieke behoeften. Hier zijn een paar criteria waarmee je rekening moet houden bij het maken van je keuze:
- Ondersteuning: hoeveel ondersteuning biedt de makelaar? Bieden ze extra diensten aan, zoals je thuis bezoeken of bepaalde formaliteiten afhandelen? Hoeveel verschillende banken raadpleegt de makelaar voordat hij een aanbod doet?
- Beschikbaarheid: is de makelaar makkelijk te bereiken? Zijn ze dicht bij je huis gevestigd zodat het makkelijker is om met ze te praten?
- Transparantie: presenteren ze hun diensten en aanbiedingen duidelijk en transparant? Reageren ze snel als je een vraag stelt?
Naast deze criteria zijn hier vijf belangrijke vragen die je aan een makelaar kunt stellen tijdens je eerste ontmoeting:
- Wie zijn uw bankpartners? Een makelaar met meerdere partners heeft meer aanbiedingen om te vergelijken, waardoor hij mogelijk een beter tarief kan krijgen dan een makelaar die uitsluitend met één bank werkt. Idealiter heeft uw makelaar ten minste drie of vier verschillende partners.
- Hoe kiest u de kredietoffertes die u doet? Deze vraag helpt je te begrijpen hoe een makelaar kredietoffertes selecteert en je dossier presenteert aan de banken. Hun aanpak moet objectief zijn en jouw belangen voorop stellen.
- Hoe onderhandelt u over mijn aanvraag? Het antwoord op deze vraag geeft je een idee van hoe de makelaar te werk gaat. Door hem je aanvraag toe te vertrouwen, vertrouw je op zijn expertise om het best mogelijke tarief te verkrijgen.
- Hoe lang duurt het voordat ik de leningsovereenkomst onderteken? Zodra je de voorlopige koopovereenkomst voor je woning hebt getekend, heb je over het algemeen 30 tot 45 dagen om een lening te krijgen. Na deze periode kan de verkoper de verkoop annuleren om een andere koper te vinden. Zorg er dus voor dat de makelaar je binnen de termijn een hypotheek kan aanbieden.
- Welke stappen onderneemt u namens mij? Een van de belangrijkste taken van een makelaar is om je de meeste administratieve formaliteiten uit handen te nemen. Een goede makelaar zal je verzekeren dat hij of zij alles voor je zal doen en dat jouw deelname alleen nodig is voor die documenten die jouw handtekening vereisen.
Door rekening te houden met deze criteria en de juiste vragen te stellen, kun je de makelaar kiezen die het beste bij je past en die effectief met je samenwerkt om je te helpen je lening te krijgen.
Is een vastgoedmakelaar echt objectief?
Zoals hierboven vermeld, ontvangen makelaars hun vergoeding alleen in de vorm van commissies die door hun partners worden betaald. Dit kan twijfels oproepen over de objectiviteit van hun advies, en velen vragen zich af of ze de voorkeur geven aan de aanbiedingen waarvoor ze de hoogste commissie ontvangen.
Gelukkig heeft de Belgische wetgeving stappen ondernomen om dit te voorkomen. Volgens het Wetboek van Economisch Recht is het makelaars ten strengste verboden om advies te geven dat indruist tegen jouw belangen. Bovendien moeten ze voldoende offertes vergelijken om ervoor te zorgen dat ze representatief zijn.
Elke overtreding van deze regel stelt makelaars bloot aan hoge boetes en zelfs gevangenisstraf. Je kunt dus vertrouwen hebben wanneer je gebruikmaakt van de diensten van een vastgoedmakelaar in België. De wet beschermt je belangen en zorgt ervoor dat je objectief en evenwichtig advies krijgt.