Een lening krijgen met een elektronische handtekening

Ontdek hoe je een lening met elektronische handtekening kunt verkrijgen met behulp van Geldexpert.be. Steeds meer kredietverstrekkers bieden 100% online kredietoplossingen aan, waardoor alle stappen vanaf de voorstelling van het product tot de elektronische ondertekening van het contract op afstand kunnen worden gezet. Leer meer op Geldexpert.be!

Een lening krijgen met een elektronische handtekening

Kan ik een lening elektronisch ondertekenen ?

Ja, in België is de online ondertekening van een kredietovereenkomst volledig rechtsgeldigArtikel VII.78 § 1 van het Wetboek van economisch recht erkent de elektronische ondertekening van een krediet als een geldige ondertekeningsmethode, op voorwaarde dat twee principes worden nageleefd:

  1. De genomen stappen waarborgen de authenticiteit van de identiteit van de lener.
  2. De handtekening vormt een elektronisch zegel dat aan de kredietnemer is verbonden en juridisch geldig is.

Precies, jouw elektronische handtekening fungeert als een zegel dat aan jou is gekoppeld en heeft dezelfde juridische waarde als een traditionele handgeschreven handtekening. Het belangrijkste is dat je je op een officiële manier authenticeert om te bewijzen dat jij daadwerkelijk de persoon bent die je beweert te zijn.

Bij welke instellingen kan je een lening met elektronische handtekening verkrijgen ?

Verschillende soorten kredietinstellingen staan de elektronische ondertekening van de door hen aangeboden contracten toe :

  • Banken : veel Belgische banken bieden leningen aan met een online handtekening,
  • Online makelaars : je kan ook 100% online een lening afsluiten via een makelaar,
  • Online leenplatforms : veel online leenplatforms bieden ook leningen met elektronische handtekening aan.

Goed om te weten: veel kredietverstrekkers beschouwen hun online kredietaanbod als een lening waarvoor je alleen de aanvraag op afstand kunt doen. Het contract moet echter persoonlijk worden ondertekend. Neem daarom de tijd om de voorwaarden van de producten in detail te lezen voordat je je aanvraag indient.

Hoe werkt het online ondertekenen van een leningscontract ?

De elektronische ondertekening van een lening gaat meestal als volgt :

1. Je kiest een authenticatiemethode

Je kunt ervoor kiezen om je op twee verschillende manieren te authenticeren bij het elektronisch ondertekenen van je leencontract:

  1. Met Itsme: je kunt je authenticeren door in te loggen op je Itsme-account en je handtekening uit de aanvraag te valideren.
  2. Met eID: je kunt je authenticeren met je elektronische identiteitskaart. Hiervoor moet je eerst de eID viewer software downloaden. Vervolgens steek je je eID in een kaartlezer en bevestig je je handtekening online met de pincode die je ontvangt.
 

2. Je kopieert de wettelijke vermeldingen

Om je elektronische handtekening geldig te maken, wordt gevraagd om de woorden “Gelezen en goedgekeurd voor (te vergoeden kredietbedrag) EUR” te schrijven, net zoals bij een papieren kredietovereenkomst.

3. Je valideert jouw handtekening

Ten slotte moet je je handtekening valideren met de gekozen authenticatiemethode. Met andere woorden, je moet de verrichting vanuit de Itsme-toepassing bevestigen of de pincode invoeren die je op je eID-kaartlezer hebt gekregen. Je elektronische handtekening wordt dan automatisch op het contract geplaatst, zodat deze niet kan worden gewijzigd.

4. Je ontvangt een bevestiging

Zodra je elektronische handtekening op het online kredietcontract is geplaatst, verschijnt er onmiddellijk een bericht van goedkeuring. Vervolgens ontvang je een e-mail waarin je wordt geïnformeerd over het begin van je lening, de vermoedelijke datum van ontvangst van het geld en de stappen die je moet ondernemen om je eerste aflossing te verrichten.

Goed om te weten: als je moeilijkheden ondervindt bij het ondertekenen van je kredietovereenkomst, aarzel dan niet om contact op te nemen met de klantendienst van je kredietgever voor hulp. Controleer ook of je authenticatiemethode (eID of Itsme) correct is geconfigureerd.

Wat zijn de voordelen van elektronische handtekening ?

Door je kredietovereenkomst op afstand te ondertekenen, geniet je van extra comfort bij het lezen van het document. Je kunt alle tijd nemen om volledig op de hoogte te zijn van alle voorwaarden voordat je tekent. Het bespaart je ook veel tijd, want je kunt het op elk moment van thuis uit doen, zonder dat je een dag vrij moet nemen voor een afspraak met je kredietverstrekker.

Bovendien hoef je geen omvangrijke documenten af te drukken of in ordners te bewaren, omdat deze op elk moment toegankelijk zijn via je online account en je gemakkelijk een kopie op je computer kunt bewaren.

Ontdek hoe je online een lening aanvraagt en krijg de beste deal !

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px