Een hypotheek herfinanciering bij echtscheiding

Hebben jij en je partner besloten om uit elkaar te gaan en wil een van jullie het huis behouden dat jullie samen hebben gekocht dankzij een hypotheek? Krediet terugkopen biedt de mogelijkheid om de voorwaarden van je hypotheek te herzien, zodat degene die het huis verlaat zich kan onttrekken aan deze financiële verplichting. Hier is de essentiële informatie die je moet weten over een hypotheek herfinanciering in geval van echtscheiding.

Een hypotheek herfinanciering bij echtscheiding

Waarom een hypotheek herfinanciering bij echtscheiding?

Wanneer een getrouwd stel besluit te scheiden, rijst vaak de kwestie van het gedeelde huis. Als een van de echtgenoten ervoor kiest om na de scheiding in het huis te blijven wonen, moet hij of zij het aandeel van de ander uitkopen om de enige eigenaar te worden.

Als de hypothecaire lening nog niet is afbetaald, moet deze worden gewijzigd zodat deze alleen op naam van de overblijvende echtgenoot komt te staan. Op die manier hoeft de echtgenoot die het huis verlaat niet langer de maandelijkse aflossingen te betalen of de verantwoordelijkheid voor de lening op zich te nemen.

Omdat het niet mogelijk is om de voorwaarden van een bestaand contract te wijzigen, is een hypotheek herfinanciering nodig om de hypotheek na de scheiding aan te passen.

Welke stappen moeten worden genomen?

Een hypotheek herfinanciering in geval van echtscheiding is iets anders dan het kopen van een conventionele lening. In het eerste geval moet je tegelijkertijd het aandeel van je echtgenoot of echtgenote in het onroerend goed kopen. Dus als je een een hypotheek herfinanciering na een echtscheiding, moet je de volgende stappen nemen:

Let op! Het is belangrijk om te wachten tot de scheiding officieel is uitgesproken voordat je stappen onderneemt om een hypotheek herfinanciering

1. Het bedrag van het saldo berekenen

Het bedrag dat je aan je ex-echtgenoot moet betalen om zijn of haar deel van het huis te verkrijgen, wordt als volgt berekend:

Vergoeding = (Waarde van het huis – openstaand saldo) / 2

Het is essentieel om het bedrag van het saldo van tevoren te weten, zodat het kan worden opgenomen in het hypotheek herfinanciering.

Je moet ook rekening houden met ongeveer 2% tot 2,5% van de prijs van het huis voor de notariskosten voor de splitsingsakte. In deze akte wordt je status als enige eigenaar van de woning geformaliseerd en wordt het bedrag van het saldo formeel vastgelegd.

Let op: de notariskosten voor de splitsingsakte moeten door beide echtgenoten worden gedeeld, niet alleen door de persoon die het huis houdt.

2. Een aanvraag doen om je hypotheek herfinanciering

Praat met je bankadviseur over je situatie. Vraag om een hypotheek herfinanciering zodat je de enige lener wordt. Maak van de gelegenheid gebruik om de aflossingsvoorwaarden aan te passen, zoals het verlengen van de looptijd van de lening of het verhogen van het geleende bedrag om de notariskosten en het saldo te dekken.

Tegelijkertijd kan je echtgenoot of echtgenote vragen om kwijting voor de lening. Hiervoor stuur je een aangetekende brief naar de bank, gevolgd door een uitnodiging om een akte van ontbinding te ondertekenen.

Goed om te weten: er kunnen kosten verbonden zijn aan deze stappen, waarvan de hoogte verschilt van kredietorganisatie tot kredietorganisatie. Vraag er zeker naar!

Wat zijn de alternatieven voor een hypotheek herfinanciering bij een echtscheiding?

Als geen van jullie beiden het huis wil houden en de kwestie van de hypotheek rijst, zijn er verschillende opties:

  • Je kunt het huis verkopen om de hypotheek volledig af te lossen.
  • U kunt ook samen eigenaar blijven en de lening samen blijven aflossen. Je zou bijvoorbeeld kunnen overwegen om het huis te verhuren om huurinkomsten te genereren.

Deelt u ook persoonlijke leningen met uw echtgenoot? Afhankelijk van uw huwelijksvermogensstelsel kunnen leningen die door uw echtgeno(o)t(e) zijn aangegaan, bindend zijn voor u. De regels verschillen echter naargelang u getrouwd bent, wettelijk samenwoont of feitelijk samenwoont. De regels verschillen echter naargelang je getrouwd bent, wettelijk samenwoont of feitelijk samenwoont. Ontdek wat je moet doen met persoonlijke leningen in geval van echtscheiding.

Ik deel het op :

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang:

Logo GeldExpert détouré h-65px