Of het nu is voor professionele redenen, studie, verhuizing of gewoon om hun financiële vermogen te diversifiëren, steeds meer Belgen willen een bankrekening openen in het buitenland. De toegang tot deze dienst varieert naargelang je al dan niet in het land in kwestie woont. Of je nu overweegt om naar het buitenland te verhuizen of gewoon nieuwe financiële mogelijkheden wil verkennen, ontdek hoe een bankrekening openen in het buitenland in zijn werk gaat en met welke fiscale implicaties je rekening moet houden!

Een bankrekening openen in het buitenland waar je resident bent
Als Belg die in het buitenland woont, kun je een bankrekening openen in het land waar je woont. In de meeste landen hebben buitenlandse residenten het recht om een lokale bankrekening te openen. De stappen die nodig zijn om een rekening te openen, kunnen echter verschillen naargelang de specifieke regelgeving van elk land en elke financiële instelling.
Om als buitenlandse ingezetene een bankrekening te openen, moet je over het algemeen de volgende documenten voorleggen :
- Bewijs van verblijf in het land, zoals een kopie van je huurcontract of een energierekening op jouw naam,
- Een geldig identiteitsbewijs,
- Een lokaal fiscaal identificatienummer, indien nodig.
Het is raadzaam om contact op te nemen met de lokale banken in het land waar je woont voor precieze informatie over de vereiste documenten en de te volgen procedures. De vereisten kunnen van land tot land verschillen en sommige banken hebben een specifiek beleid voor buitenlandse ingezetenen.
Een bankrekening openen in het buitenland zonder er te wonen
Kun je een rekening openen in Frankrijk zonder ingezetene te zijn? Of in een ander vreemd land? Het antwoord op deze vragen hangt af van het specifieke beleid en de regelgeving van elk land en elke financiële instelling. Sommige banken kunnen specifieke beperkingen en vereisten hebben, terwijl andere banken meer openstaan voor niet-ingezetenen.
Goed om te weten : als je in Frankrijk geen ingezetene bent of minder dan 12 maanden ingezetene bent, is je enige optie een mobiele bank zoals N26, Boursorama Banque of Revolut.
Als je een bankrekening in het buitenland wilt openen, is het daarom raadzaam om rechtstreeks contact op te nemen met de banken in het land van je keuze om precieze informatie te krijgen over hun voorwaarden en procedures. Hun adviseurs kunnen je de nodige details geven, zoals de vereiste documenten, de vereisten voor een minimale storting en eventuele beperkingen met betrekking tot het verblijf.
Wat zijn de fiscale verplichtingen bij het openen van een rekening in het buitenland ?
Elke bankrekening die in het buitenland wordt geopend, moet worden aangegeven bij het Centraal Aanspreekpunt van de Nationale Bank van België. Je bent ook verplicht om de rekening(en) elk jaar te vermelden op je belastingaangifte.
Deze wettelijke verplichting geldt voor alle soorten rekeningen die je in het buitenland opent bij een bank, kredietinstelling, wisselkantoor of spaarinstelling. Dus of je nu een zichtrekening, een spaarrekening, een effectenrekening of een termijnrekening hebt geopend, je moet ze aangeven bij de NBB. Zelfs als ze maar heel kort bestaan tijdens het jaar in kwestie.
Rekeningen zoals Google of Paypal hoeven over het algemeen niet te worden aangegeven, behalve in de volgende gevallen :
- De rekening is gekoppeld aan een beroepsactiviteit,
- Het geld blijft langer op de rekening staan dan technisch noodzakelijk is om transacties uit te voeren.
Let op : zoals we hebben gezien, moet elke bankrekening die in het buitenland wordt geopend, worden aangegeven bij de NBB. Maar het is ook essentieel om informatie in te winnen over de belastingverplichtingen van het land waar je de rekening wilt openen, omdat dit gevolgen kan hebben voor het aangeven van inkomsten en het betalen van belasting.
Wat is de beste bankrekening van het moment?
U betaalt alleen voor wat u gebruikt!



Hoe geef ik een buitenlandse bankrekening aan ?
U kunt uw buitenlandse bankrekening op de volgende manieren aangeven :
- Online door het formulier in te vullen dat beschikbaar is op de website van de NBB. Zorg ervoor dat u uw elektronische identiteitskaart, pincode en kaartlezer bij de hand hebt.
- Per post door het formulier op de website van de NBB te downloaden en in te vullen. Dateer en onderteken het formulier en voeg een kopie van beide zijden van uw Belgische identiteitskaart bij. Je kunt het vervolgens opsturen naar het volgende adres Nationale Bank van België – Centraal Contactpunt – Berlaimontlaan 14 – 1000 Brussel. U kunt het papieren formulier ook verkrijgen door uw aanvraag per post naar bovenstaand adres te sturen of per e-mail naar cap.pcc@nbb.be.
- Via een vertegenwoordiger die het formulier in uw naam zal indienen. Deze persoon moet een mandaat hebben waarin staat dat hij of zij gerechtigd is om in uw naam uw buitenlandse bankrekeningen door te geven.